Mesternégyesek, Messi-rekordok és a bevehetetlen párizsi erőd

Mesternégyesek, Messi-rekordok és a bevehetetlen párizsi erőd

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



5000. gólját szerezte meg a hétvégén a holland bajnokságban az Ajax - első csapatként az Eredivisie történetében. A páratlan teljesítmény ellenére a holland lapok mégsem az amszterdamiakról cikkeztek, hanem az Utrecht 20 éves támadójáról, Sebastien Hallerről, aki négyszer is betalált a csapata 6-1-es, Dordrecht elleni sikere alkalmával. Haller az első francia futballista, aki négy gólig jutott egy holland bajnoki találkozón, és 2000 óta ő az első Utrecht-játékos, akinek összejött ez a bravúr (elődje a jugoszláv Igor Gluscsevics volt). Az egész holland bajnokságot tekintve sem túl gyakori a mesternégyes: legutóbb 2011-ben attól a Bas Dosttól láthattunk rá példát, aki a hétvégén a Bundesligában is megcsillogtatta a tudását - éppen egy mesternégyessel (lásd később).

31. mesterhármasát is feljegyezhette a Barcelona mezében Lionel Messi. Az argentin zseni a Levante elleni 5-0-s találkozón köszönt be háromszor. A spanyol futball történetében ennél több triplát még soha senki nem ért el tétmeccseken, és 31-ig is csupán egy játékos jutott el korábban, Telmo Zarra. Messi emellett egalizálta Cristiano Ronaldo 23 triplás ligarekordját is, és mindezt a 300. spanyol bajnokiján tette. A négyszeres aranylabdásnak egyébként ez már az ötödik mesterhármasa volt az idényben, ami a második legjobb eredménye pályafutása során. A legtöbb triplát a 2011/12-es szezonban érte el, akkor 12-ig jutott.


8 év és 3 hónap telt el azóta, hogy a Paris Saint-Germain utoljára kikapott otthon európai kupamérkőzésen. A parádés sorozatot a párizsiak kedden a BL-nyolcaddöntőben a Chelsea ellen is folytatták (1-1), 33 meccsesre duzzasztva ezzel a rekordjukat. Az európai mezőnyben jelenleg nincs még egy olyan együttes, amely hasonlóan hosszú veretlenségi szériát tudhatna magáénak hazai pályán. A Chelsea elleni találkozón a hazaiak részéről Edinson Cavani megszerezte idei hatodik BL-gólját, amivel új egyéni szezonrekordot állított fel. Az uruguayinak jutott egy kisebb jubileum is: ez volt pályafutása 15. találata a legrangosabb európai kupában. A játéknap másik mérkőzésén a Sahtar Donyeck és a Bayern München 0-0-s döntetlent játszott egymással. A bajoroknak 2009 óta ez volt az első gólnélküli találkozójuk a BL-ben. A Lvivben rendezett találkozó negatív hőse a 100. BL-mérkőzését játszó Xabi Alonso volt: a Bayern középpályása a meccs 65. percéig begyűjtött két sárga lapot, amivel 30-ra növelte figyelmeztetéseinek számát az európai elitligában, letaszítva ezzel Gennaro Gattusót a vonatkozó örökranglista második helyéről. A BL-ben így már csak egy játékos van, aki több sárga kártyát gyűjtött Alonsónál: Paul Scholes.


4 gólt vágott szombaton a Bayer Leverkusen kapujába Bas Dost. A Wolfsburg támadója az első holland játékos a Bundesligában, aki mesternégyest ért el. A Wolfsburgnál korábban csak egyvalaki örülhetett hasonló sikernek: Martin Petrov. Az 5-4-re végződő találkozón azonban nemcsak Dost volt kirobbanó formában, a Leverkusen részéről Szon Hungmin is eljutott egy mesterhármasig. A német élvonalban legutóbb 11 évvel ezelőtt láthattunk arra példát, hogy egy triplázó játékos vesztesként vonult le a pályáról, akkor a nürnbergi Marek Mintalnak kellett ezt megélnie. A Bundesligában egyébként ebben az évtizedben ez volt az első olyan mérkőzés, amelyen mindkét félnél legalább három gólt lőtt egy játékos. Potyogtak a gólok a Bayern München és Hamburg találkozóján, igaz ott kicsit egyhangúbb volt a leosztás: a bajorok 8-0-ra legázolták ellenfelüket. A Hamburg ezt megelőzően még sohasem szenvedett ilyen súlyos vereséget a Bundesligában, pedig a gárda már 1751 meccset lejátszott az élvonalban. Ami pedig a münchenieket illeti: a csapatnak 1984 óta ez volt a legnagyobb arányú győzelme a bajnokságban (84-ben a Kickers Offenbachot ütötték ki 9-0-ra).


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább