Koman kapott hideget-meleget

Koman kapott hideget-meleget

, ktn

OTP Bank Liga, 18. forduló

Színvonalas vitával kezdődött a magyar bajnokság tavaszi idénye. A Haladás-Diósgyőr (1:1) mérkőzésen debütált a magyar NB I-ben Koman Vladimir - a szombathelyi szurkolók pedig hangos fújolással és füttykoncerttel fogadták a csereként pályára lépő játékost.



Minden szempontból szomorú történet Koman Vladimiré. 18 évesen mutatkozott be a Sampdoriában, és már az első bajnokiján parádés gólpasszt adott Emiliano Bonazzolinak, a Samp 2007. április 7-én ezzel a góllal verte a Torinót. Egy évvel később tagja volt az U18-es Európa-bajnokságon bronzérmet szerző magyar válogatottnak, 2009-ben pedig az egyiptomi U20-as világbajnokságról jött haza bronzéremmel és ezüstcipővel. Az új Détárit láttuk benne, de a folytatás... Az katasztrofálisnak bizonyult.

A Sampdoria többször kölcsönadta (Avellino, Bari), s egyszer-kétszer ugyan még megvillant, de látszott, hogy a karrierje megtört. 2012-ben eligazolt Olaszországból, az akkor második ligás Monacóhoz, majd hamarosan kezdődött számára az orosz kaland. Focizott Krasznodarban és Jekatyerinburgban, de többynire csereként lépett pályára, s két év alatt 43 orosz bajnokin összesen két gólt lőtt. A teljesítménye egyre romlott, ami a válogatottban vált igazán feltűnővé. Egervári Sándornál úgy vált alapemberré, hogy folyamatosan a csapat kerékkötője volt. Tavaly nyáron már csapatot sem talált magának, s fél év kihagyás után Diósgyőrben láttak benne fantáziát. Mindez csak azért különös, mert Koman a közelmúltban többször is kijelentette, hogy ő bizony nem lát fantáziát az NB I-ben. Ahol viszont most rekordot döntött: a magyar válogatottban már 36 alkalommal pályára lépett, az NB I-ben azonban korábban még soha.

Koman még januárban is bízott a külföldi folytatásban, amikor az MTK-nál kapott edzéslehetőséget és szerződést is, végül mégis a Diósgyőr ajánlatát fogadta el. A Hungária körúton sem fogják egyébként szeretni. "Azért azt elmondhatta volna, hogy köszönöm szépen azt a lehetőséget, hogy az MTK-nál edzhettem, formában tarthattam magam" - nyilatkozta február elején a Zuhanyhíradónak László Csaba, az MTK játékosmegfigyelője.


Koman tehát most a Diósgyőré, és saját elmondása szerint néhány hétre még szüksége van ahhoz, hogy újra formába lendüljön. Szombathelyen kapott bő húsz percet - és hideget-meleget. Pedig a drukkereknek a Koman névvel nincs bajuk, a focista Ukrajnából áttelepült édesapját még most is tisztelik a városban. Az ifjabbik Komannal kapcsolatban nem ilyen idillikus a kép. A játékossal szemben felsorakoztatott érvekben megjelenik a magyar futballszurkolók számos általános frusztrációja: Koman nem teljesítette be a vele szemben támasztott elvárásokat, ehelyett elment Oroszországba pénzt keresni. Az egyszeri drukker morálisan is a játékos fölött állónak érezheti magát: Koman annyit sem mondott az MTK-nak, hogy köszönöm. Jegyezzük meg: Koman a szombathelyi drukkerekkel kapcsolatban is elég lekezelően fogalmazott: "Látom, hogy nincs meg a tisztelet a klub felől irántam, úgy érzem, hogy én sem fogom őket többet megtisztelni semmivel."


Ezzel helyben is vagyunk. A magyar futballnak bizonyára ez tesz jót: ha senki sem tisztel senkit.


(ktn)


További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább