Robben győzelmei, Messi csúcsdömpingje és Kaká drámai bemutatkozása

Robben győzelmei, Messi csúcsdömpingje és Kaká drámai bemutatkozása

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



62510 - összesen ennyi néző látogatott ki a hétvégén a Citrus Bowl Stadionba, hogy megnézze az Orlando City és a New York City összecsapását az észak-amerikai profi liga (MLS) nyitányán. Floridai stadionban korábban még soha egyetlen futballmérkőzésen sem gyűlt össze ennyi ember - beleértve az 1994-es világbajnokság meccseit is. A nézőszám ráadásul országos tekintetben is kiemelkedőnek számít, az MLS történetében ennél többen csak egy bajnoki nyitómeccset tekintettek meg a helyszínen: az 1996-os Los Angeles Galaxy-New York MetroStars találkozót (69255 néző). A kilátogató nézőknek jutott is bőven izgalom a meccsen, a hazai gárda ugyanis tíz emberrel, a 91. percben egyenlített ki (1-1), méghozzá a csapatban az első mérkőzését játszó Kaká remek szabadrúgásgóljával.

1392 nap elteltével ismét gólt szerzett Samuel Eto'o az olasz bajnokságban. A Sampdoria kameruni sztárja legutóbb 2011. május 15-én, még az Inter színeiben talált be a Seire A-ban, a hétvégén pedig a Cagliari ellen folytatta a gólok gyűjtögetését. Ünnepelt a hétvégén egy másik egykori Real Madrid-támadó is: Gonzalo Higuaín megszerezte 150. bajnoki gólját pályafutása során, és a harmincadikat Olaszországban. Az argentin a Napoli Inter elleni 2-2-re végződő rangadóján volt eredményes, ezúttal - olaszországi pályafutása során mindössze másodszor - a tizenhatoson kívülről. Az utóbbi napok legnagyobb szenzációját azonban Olaszországban a Juventus kupaveresége jelentette. A zebrák múlt csütörtökön 2-1-es vereséget szenvedtek a Fiorentinától hazai pályán, ott, ahol a mérkőzést megelőzően 694 napon át (47 meccs) nem kaptak ki.


32. mesterhármasát is megszerezte a hétvégén Lionel Messi a Barcelona színeiben, amivel az argentin zseni újabb rekordot állított fel. Előtte még soha egyetlen futballista sem triplázott ennyiszer Spanyolországban (minden sorozatot beleértve). A korábbi rekordot 31 mesterhármassal Telmo Zarra tartotta, Alfredo Di Stéfano pedig 28 tripláig jutott (Cristiano Ronaldo jelenleg 27-nél jár). Messi ráadásul a csúcsot élete leggyorsabb triplájával döntötte meg: a három találatot 11 percben belül szórta be a 6-1-re legázolt Rayo Vallecano hálójába. További számok a Messi-univerzumból: A támadó 400. alkalommal kezdett a Barcelonában, a 222. meccsét játszotta a Nou Campban, és 221. gólját is megszerezte a legendás stadionban. És ami még hihetetlenebb: a négyszeres aranylabdásnak zsinórban ez a hatodik szezonja, amelyben 41 gólig jutott tétmeccseken.


9. hazai mérkőzését sem tudta megnyerni zsinórban a Stuttgart, ami új negatív csúcs a klub történetében. A svábok ezúttal a Hertával játszottak 0-0-s döntetlent a Mercedes Benz Arenában, ami egyben azt is jelenti, hogy már kilenc olyan hazai meccsük van, amelyen nem találtak a kapuba. A Bundesliga történetében csupán két olyan csapat volt eddig, amely ennél többször maradt rúgott gól nélkül egy szezon során saját stadionjában: az 1965/66-os Tasmania Berlin (11) és a 2012/13-as Greuther Fürth. Nincsenek ilyen gondok Frankfurtban, ahol a csapat veterán támadója, Alexander Meier ontja a gólokat. A 32 éves csatár a hétvégén duplázott a Köln ellen, ezzel 18-ra emelte góljainak számát a szezon során (ez egyéni csúcs), és letaszította Arjen Robbent a góllövőlista éléről. A Bayern hollandjának azonban így is volt mit ünnepelnie: A Hannover elleni 3-1-es siker már a századik győzelme volt a Bundesligában, pedig még csak 122 mérkőzésen lépett pályára a német élvonalban. Ilyen gyorsan még soha, egyetlen játékos sem jutott el ehhez a jubileumhoz.


5 hónap után ismét győzött idegenben a Marseille a francia bajnokságban. A kikötővárosiak múlt pénteken a Toulouse együttesét gázolták le 6-1-re a Municipalban. Ezt megelőzően Marcelo Bielsa csapata tavaly októberben tudott győzni vendégként, az azóta lejátszott nyolc meccséből ötöt elveszített hármat pedig döntetlenre adott a Vélodrome-on kívül. Érdekesség, hogy a Marseille korábban csak egyszer szerzett hat gólt idegenben bajnoki meccsen, még 1970 márciusában, azaz pontosan 45 évvel ezelőtt. Komolyan elverte aktuális ellenfelét idegenben a Lyon is, amely egy ellenében ötöt gurított a Montpellier-nek. A mérkőzésen Alexandre Lacazette kétszer is eredményes volt, a 23 éves, ötszörös francia válogatott támadó így már 23 gólnál jár a szezonban. A Lyonnál utoljára Sonny Anderson jutott el ilyen mennyiségű találatig egy idényen belül, még 1999/2000-ben.


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább