Dortmundi győzelmek, olasz szupercserék és az angol trónkövetelő

Dortmundi győzelmek, olasz szupercserék és az angol trónkövetelő

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



700. győztes meccsének örülhetett a Dortmund a Bundesligában, miután a csapat a hétvégén idegenben 3-2-re legyőzte a Hannovert. A Borussia mindössze az ötödik csapat a német élvonalban, amely ilyen sok győzelmet számlál, korábban csak a Bayern München, a Werder Bremen, a Hamburg és a Stuttgart jutott el 700 sikerig. A bajnokságot pocsékul kezdő dortmundiak már hetek óta szárnyalnak, zsinórban ez volt a hetedik veretlenül megvívott találkozójuk, és az idény második felében már most több pontot gyűjtöttek, mint a téli szünetet megelőző 17 fordulóban. A találkozó valószínűleg emlékezetes marad a dortmundiak japán sztárja, Kagava Sindzsi számára is, aki véget vetett az 1229 perces gólcsendjének. Kevésbé alakult jól a hétvégéje a Dortmund nagy riválisának, a Bayern Münchennek: a bajorok 11 hónap elteltével kaptak ki ismét hazai pályán, méghozzá attól a Mönchengladbachtól, amely a korábbi 46 látogatása során csupán kétszer tudott győzni Münchenben.

44 év elteltével ismét Libertadores-meccset nyert Kolumbiában az ecuadori Barcelona együttese. A kanárik legutóbb 1971-ben a Junior of Barranquilla ellen győztek kolumbiai földön, most pedig az Atlético Nacionalt gyűrték le 3-2-re Medellinben. A gárda a bravúros sikerrel ráadásul nemcsak a kolumbiai átkot törte meg, hanem véget vetett 22 meccses idegenbeli nyeretlenségi sorozatának is a Libertadores-kupában. Mindezt úgy tette, hogy a mérkőzésen hátrányba került az ellen a csapat ellen, amely 15 éve nem bukott el hazai találkozót előnyről a nemzetközi porondon: az utolsó csapat, amely fordítani tudott az Atlético stadionjában, a mexikói Atlas volt, még a sorozat 2000-es kiírásában.


19. gólját is megszerezte a hétvégén az angol bajnokság idei szezonjában Harry Kane. A Tottenham fiatal csatára a Leicester Citynek vágott egy mesterhármast a Spurs 4-3-as győzelme alkalmával, és a triplának köszönhetően fel is lépett a Premier League góllövőlistájának élére. Kane 2009 óta (Jermain Defoe) az első Spurs-játékos, aki mesterhármast ért el a bajnokságban, de ami még ennél is fontosabb: ha a csatár ebben az ütemben folytatja a gólok gyártását, Kevin Phillips 1999/2000-es megkoronázása után ő lehet az első angol gólkirály a Premier League-ben.


14 másodperc - ennyi időre volt csupán szüksége az Empoli grúz csatárának, Levan Mchedlidzének ahhoz, hogy a becserélését követően bevegye a Sassuolo kapuját. A Serie A-ban cserejátékostól 10 éve nem láttunk ilyen gyors találatot, mint ahogy évek óta nem voltunk szemtanúi Mchedlidze-gólnak sem: a 25 éves csatár ezt megelőzően 2008 októberében talált utoljára a kapuba Serie A-mérkőzésen. Az Empoli végül a találkozón 3-1-re verte a Sassuolót, és ezzel új klubrekordot állított fel: a csapat immáron nyolc forduló óta veretlen a bajnokságban. Volt a hétvégén Olaszországban egy másik cserejátékos is, aki különleges produkcióval hívta fel magára a figyelmet. A Genoa cserekapusának, Eugenio Lamannának a szezon során már másodszor kellett beugrania kollégája, Mattia Perin helyére, mindkétszer egy büntető előtt, de a 25 éves portás mindkét esetben kiválóan kezelte a lehetetlen szituációt, és hárította a tizenegyeseket. A hétvégén Lamanna Carlos Tévezt fosztotta meg a gólszerzéstől - pontosabban duplázástól, mivel Tévez egy bombagóllal korábban már biztosította a Juventusnak a három pontot. És hogy némi szó a bajnokról is essen: a zebrák újabb sikerükkel már 42 mérkőzés óta veretlenek hazai pályán a bajnokságban.


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább