Hibátlan angolok, újjászületett brazilok és ezer ausztrál gól

Hibátlan angolok, újjászületett brazilok és ezer ausztrál gól

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



1000. gólját is belőtte megalapítása óta az ausztrál válogatott a múlt szerdai, Németország elleni barátságos találkozón. A történelmi találatot az együttes csapatkapitánya, Mile Jedinak juttatta a németek kapujába, méghozzá közvetlenül szabadrúgásból. Az auszik első válogatott gólját még 1922-ben Bill Maunder lőtte egy új-zélandi túra alkalmával, a következő 999 találatot pedig 508 meccsen, 60 különböző ország 120 városában hozta össze a gárda. Szerdán Jedinak góljával még vezetett is az Ázsia-bajnok a 900. hivatalos mérkőzését játszó Németország ellen, a világbajnok azonban végül kiegyenlített (2-2). Joachim Löw csapatának mérlege viszont így sem túl erős az utóbbi pár hónapban: mióta a Nationalelf világbajnok lett, nyolcból csupán négy mérkőzését tudta megnyerni.

79 másodperc - csupán ennyi időre volt szüksége Harry Kane-nek ahhoz, hogy megszerezze első gólját az angol válogatottban. Kane a Litvánia elleni 4-0-ra megnyert Eb-selejtezőn csereként lépett pályára, és rögtön az első labdaérintéséből eredményes volt. A Tottenham támadója azt a Wayne Rooneyt váltotta a pályán, aki a lecserélése előtt szintén betalált, és így már csak két gólra van attól, hogy megdöntse Bobby Charlton válogatott gólrekordját. Ami pedig az angol csapatot illeti: a háromoroszlánosok immáron 24 mérkőzés óta veretlenek Eb- és vb-selejtezőkön, és emellett történetük során először kezdtek egy európai selejtezősorozatot öt győzelemmel. Az Eb-selejtezőkön egyébként az angolokon kívül már csak egy csapat száz százalékos: Szlovákia.


16 évesen és 101 naposan a norvég Martin Odegaard lett a legfiatalabb európai játékos, aki valaha pályára lépett válogatott tétmérkőzésen. A Real Madrid tehetsége a norvégok Horvátország elleni találkozóján fosztotta meg a trónjától a korábbi rekordert, Peter Jehlét, aki 1998-ban 16 évesen és 265 naposan debütált a liechtensteini válogatott kapujában. Odegaardnak azonban nem sok oka akadt az ünneplésre: csapata 5-1-es vereséget szenvedett a horvátoktól. A norvég válogatott utoljára kilenc évvel ezelőtt kapott öt gólt egy mérkőzésen, hasonló méretű zakót pedig legutóbb három évtizeddel ezelőtt szedett be, Dániától. A horvátok részéről a találkozón betalált a 35 éves Ivica Olic - a veterán támadónak zsinórban ez volt a negyedik Eb-selejtezős ciklusa, amelyben legalább egy gólt szerzett. Ennél erősebb statisztikával csupán két európai futballista rendelkezik: Robbie Keane és Jari Litmanen. Mindkét csatár öt különböző Eb-selejtezős sorozatban iratkozott fel a gólszerzők közé.


8 meccs, 8 győzelem, így kezdte második uralkodását Dunga a brazil válogatott kispadján. A Selecao a régi-új tréner vezérletével az utóbbi néhány hónapban legyőzte többek között Argentínát, Kolumbiát, Franciaországot és Chilét is, ráadásul a nyolc találkozón 18-2-es gólarányt produkált. Csak emlékeztetőül: a Dunga színrelépése előtti két meccsén a brazil csapat összesen tíz gólt szedett be. A gárda kiváló szereplése azonban nem kizárólag Dunga érdeme, a sikerekhez nagyban hozzájárult Neymar kiváló formája is. A Barcelona csillaga az említett 18 találatból egymaga nyolcat vállalt. Bár a nyolcmeccses veretlenségi széria első látásra nem tűnik túl hosszúnak, mégis jelenleg az egyik legkiválóbb széria a világfutballban. Ennél hosszabb ideje jelenleg csak Anglia (9 meccs) és Costa Rica (13 meccs) veretlen.


6 év elteltével ismét gólt szerzett a skót válogatott mezében Steven Fletcher - sőt, a Sunderland csatára rögtön egy mesterhármassal törte meg a hosszú gólcsendjét a Gibraltár elleni 6-1-es Eb-selejtezőn. A találkozót megelőzően a skót szurkolók utoljára egy 1969-es vb-selejtezőn láthattak mesterhármast az egyik kedvencüktől, akkor Colin Stein gurított négy gólt Ciprusnak. Remekelt a múlt héten a walesi válogatott is, amely idegenben mért 3-0-s vereséget Izraelre. A közel-keleti válogatott ennél nagyobb verést csak egyszer kapott hazai pályán: 1999-ben Dánia aratott 5-0-s sikert az izraeli fővárosban. A walesiek húzóembere a két gólig jutó Gareth Bale volt a találkozón. A Real Madrid szélsője a maga nyolc góljával minden idők legeredményesebb walesi futballistája lett Eb-selejtezőkön, maga mögé utasítva a hétgólos Ian Rusht és a hatgólos Craig Bellamyt.


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább