"A foci senkinek sem okoz örömet”

"A foci senkinek sem okoz örömet”

, ktn

14 185 néző. Ennyien voltak kíváncsiak az NB I. 22. fordulójának mérkőzéseire a múlt hétvégén. Kalandozzunk kicsit a számok körül, s idézzük fel a hétvége legemlékezetesebb nyilatkozatait.



A legtöbben - micsoda meglepetés! - Felcsúton néztek focit, a Panchóban a Fradi volt a vendég, s nyert is 2:1-re 3812 drukker előtt. Jellemző a helyzetre, hogy a nézőszám Diósgyőrben sem érte el a háromezret (2673), az Újpest-Videoton rangadó számsora pedig egészen lehangoló (1295) - mondanánk, ha nem tudnánk, hogy az MTK-Pápa mérkőzésre 420 néző váltott jegyet.

Persze, a tendencia egész Közép-Kelet Európát érinti, a horvát liga hétvégi meccseire még ennyien sem voltak kíváncsiak, a szlovák élvonalban pedig lényegében csak a dunaszerdahelyi szurkolók aktívak (DAC-Trnava, 5411 néző). Érdekesebb az az összehasonlítás, amelyet az Index.hu közölt. A portál összegezte az egyes magyarországi klubok nézőszám-adatait, beleértve más sportágakat is, s ebből kiderült, hogy a 15 legnépszerűbb sportklub közül csupán nyolc NB I-es futballcsapat. A lista negyedik helyén az MKB Veszprém kézilabdacsapata áll 4372-as nézőszám-átlaggal, de az is meglepő, hogy a fehérvári hokisok mérkőzéseire is majdnem ugyanannyian járnak, mint a bajnokesélyes Vidi focimeccseire (ugyanez a helyzet Szombathelyen, ahol a Haladás focicsapata és a Falco kosárcsapata is egyaránt fixen hozza a meccsenkénti kétezer szurkolót). Ami meglepőbb: a fél NB I-et megelőzik népszerűségben olyan kisvárosi kosárlabda-csapatok, mint az EGIS Körmend (1631) vagy a Soproni Sördögök (1533).


Csányi Sándor MLSZ-elnök a megválasztásakor azt ígérte, hogy a 2016 környékén az NB I-es mérkőzésekre átlagban nyolcezren járnak majd, a nézőszám azonban azóta is folyamatosan zuhan. Olyannyira, hogy ha az egyes versenysorozatok magyarországi látogatottsági adatait külön nézzük, akkor a labdarúgó NB I csupán az ötödik (átlag-nézőszám: 2420)! Első helyen természetesen a hazai futball BL- és EL-mérkőzések (azaz selejtezők állnak) a maguk hétezres látogatottságával. De az NB I-et megelőzik olyan nemzetközi sorozatok más sportágakban, mint a kézilabda SEHA-liga, illetve a kézi BL- és El, valamint a jégkorong EBEL.


Magyarázat persze mindig van, a Nemzeti Sport újságírói nem lepődtek meg a 22. forduló rémes statisztikáján, hiszen ez húsvét hétvégéje volt. Máskor meg esik. Vagy fúj. Arra, hogy miért ilyen a színvonal, sokkal inkább választ ad Lendvai Miklós futballedző, aki egy NB II-es mérkőzés után (ZTE-Siófok 0:3) támadott neki a rá jellemző brutális keménységgel a zalaegerszegi futballistáknak. A nyilvánvalóan túlzó kitételek (a játékosokat az edző szerint busszal vagy kamionnal kellene végighúzni Zalaegerszegen) mellett Lendvai fontos állításokat tett az utánpótlásképzés tragikus állapotairól: arról, hogy a játékosai képzetlenek, s hogy fogalmuk sincs, mit jelent a ZTE mezét viselni. "Húsz forintot kaptam, amikor elmentem és betonoztam az apámnak meg a nagyapámnak, úgy mehettem el strandra. Itt mi a faszt tudnak ezek a gyerekek?" - tette fel a költői kérdést a szerinte lélektelen fiatal focisták kapcsán Lendvai.


A hétvége másik fontos megnyilatkozása Urbányi Istváné volt. A jelenleg az MLS-ben dolgozó edző tanulságos interjút adott az Origónak, s bár egészen más tónusban beszélt, mint Lendvai, a lényeget tekintve ugyanazt állította: "nem érzem, hogy otthon bárkinek is igazán örömet okozna a foci. Sokkal inkább jelent megélhetést a játékosoknak, a klubvezetőknek és a sportágban dolgozóknak". Hát ez az, ami a magyar futballból végzetesen hiányzik, az örömfaktor. Mert annak, amit hétről hétre látunk, nem mondhatni, hogy bárki is örülhetne.


A következő Urbányi István-választ tanítani kellene: "Miért van az, hogy a magyar edzők gyakorlatilag nem kapnak munkát külföldön?" - tette fel a kérdést az Origo újságírója. "Nincsenek nemzetközi eredményeink, és nem nevelünk világviszonylatban meghatározó játékosokat. Ha nem tud valaki jó terméket előállítani, akkor az adott iparág nem fog neki munkát ajánlani. Ez ilyen egyszerű" - válaszolta Urbányi.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább