Guardiola villámrajtja, Giroud nagy sorozata és a római rémálom vége

Guardiola villámrajtja, Giroud nagy sorozata és a római rémálom vége

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



50 Bundesliga-győzelmet tudhat már maga mögött Pep Guardiola a Bayern Münchennel, holott a katalán tréner még csak 61 bajnokin vezette harcba a bajorokat. Guardiola ezzel új rekordot állított fel, korábban még soha egyetlen edző sem nyert ilyen hamar ötven mérkőzést a német élvonalban. A csúcsdöntést ráadásul éppen a nagy rivális Borussia Dortmund ellen sikerült összehoznia a korábbi Barcelona-trénernek, egy újabb kapott gól nélkül lehozott meccsen (1-0). Utóbbi azt jelenti, hogy maga a csapat is rekordot döntött: 27 forduló alatt mindössze 13 gólt kapott, ami példátlan teljesítmény a Bundesliga történetében. Példátlan az is, ami a Dortmunddal történt. A sárga-fekete galeri zsinórban a harmadik hazai meccsén sem tudott gólt szerezni - a liga 1963-as meglapítása óta hasonló még nem esett meg az együttessel. Végül egy adat a két csapat aktuális formájáról: azóta, hogy a Dortmund a 2012-es német kupa döntőjében legyőzte a Bayernt, a müncheni gárda 78-cal több pontot gyűjtött a bajnokságban, mint a riválisa.

22 mérkőzés és több mint négy hónap telt el azóta, hogy a Corinthians utoljára kikapott tétmérkőzésen. A kiváló sorozatnak köszönhetően a Sao Paulo-i együttes jelenleg vezeti az állami bajnokságot, és hibátlan teljesítménnyel élen áll a csoportjában a Libertadores-kupában is, ahol jelenleg egy 19 meccses veretlenségi sorozatot tudhat magáénak. A nemzetközi porondon a vörös-feketék legutóbb a Danubiót verték el 4-0-ra, köszönhetően Paolo Guerrero mesterhármasának. A brazil csapat szurkolói rég voltak szemtanúi ilyen teljesítménynek, a perui csatár előtt ugyanis legutóbb Luizaónak jött össze a triplázás a Libertadores-kupában, még 2000-ben. Guerrero ráadásul kiválóan is időzített: a Danubio elleni találkozó volt csapata 100. mérkőzése a dél-amerikai elitligában.


Sorozatban a 6. Premier League-mérkőzésen is eredményes volt az Arsenalnál Olivier Giroud. A francia támadó a hétvégén a Liverpool ellen folytatta a remek szériáját, mikor a 90. percben betalált a vörösök kapujába. A Premier League-érában Giroud előtt mindössze két Arsenal-játékos csapott le sorozatban hat meccsen: Ian Wright és Emmanuel Adebayor, előbbi 1994-ben, utóbbi pedig 2007 és 2008 fordulóján. Giroud teljesítményének értékét növeli, hogy egy olyan ellenfél ellen talált be, amely a találkozó előtt kilenc órán át nem kapott gólt idegenben. A liverpooliak most pótolták az elmaradást, az első félidőben háromszor is kapituláltak, és 21 év után először háromgólos hátrányban mentek a szünetre. A különbség végül a meccs végére is megmaradt (4-1), ami azt jelenti, hogy az Arsenal zsinórban a hetedik mérkőzését nyerte meg a bajnokságban, megelőzve ezzel mindkét manchesteri csapatot a táblázaton. És ha már Manchester. A címvédő City a hétvégi fordulóban ismét, immáron zsinórban negyedszer kapott ki idegenben. Ilyen rossz szériája az égszínkékeknek legutóbb 2006-ban volt.


4 hónap és öt nap után ismét mérkőzést nyert otthon az AS Roma. A farkasok rémálma november 30-án az Inter elleni 4-2-es vereséggel kezdődött, és a hétvégén a Napoli elleni 1-0-s győzelemmel ért véget. A sors fintora, hogy a győztes találatot az a Miralem Pjanic szerezte, aki utoljára éppen az említett Inter elleni rangadón volt eredményes. A rég várt győzelemmel a Romának egyelőre sikerült megőriznie a második helyét a bajnokságban, de az elmúlt hetek gyengélkedései miatt a városi rivális Lazio alaposan rámászott a farkasokra, a két gárdát már csak egy pont választja el egymástól a táblázaton. Persze a felzárkózáshoz szükség volt egy jó Lazióra is: a római kékek a hétvégén zsinórban már a hetedik győzelmüket aratták a bajnokságban - ilyen kiváló szériájuk nyolc éve nem volt a Serie A-ban. Stefano Pioli együttese emellett európai viszonylatban is kiemelkedő formát mutat: az öt topligában jelenleg a Lazio az egyetlen csapat, amelynek öt játékosa is legalább hét bajnoki gólnál jár a szezonban.


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább