A megállíthatatlan testvérpár és Lineker új kihívója

A megállíthatatlan testvérpár és Lineker új kihívója

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



800. mérkőzését vezényelte le szombaton edzőként a Serie A-ban Zdenek Zeman. A cseh születésű Cagliari-tréner számára azonban semmi jót nem tartogatott a jubileum: csapata 3-0-ra kikapott otthon a Napolitól, ő pedig a meccs után lemondott posztjáról. Zeman második edzősködése a szárdoknál mindössze öt hétig tartott, a csapat ezalatt az idő alatt a lehetséges 15-ből mindössze egy pontot gyűjtött be a bajnokságban. A Napoli számára értelemszerűen jobban alakult a hétvége. A dél-olaszok amellett, hogy sorozatban megszerezték harmadik győzelmüket tétmeccseken, megtörték a 303 perce tartó idegenbeli gólcsendjüket is a bajnokságban. Egy hasonlóan rossz sorozat végének örülhetett az Empoli is a Parma elleni 2-2-es döntetlen után: a kék-fehérek 241 perc elelteltével szereztek ismét gólt a bajnokságban. És hogy teljes legyen az idill: a gólínségnek éppen a 200. Serie A-meccsét játszó Massimo Maccarone vetett véget.

400. gólját is megszerezte tétmeccseken a Barcelona mezében Lionel Messi. Az argentin támadó vasárnap a Valencia kapujába helyezte el a jubileumi találatot. Az európai klubok történetében Messi mindössze a hetedik játékos, aki 400 gólig jutott. A négyszeres aranylabdásnak idén is fantasztikus szezonja van: a 46. gólját lőtte már a 46. tétmeccsén. Ennél erőteljesebben csak Messi nagy riválisa, Cristiano Ronaldo termeli a gólokat: a Real Madrid támadója a Málaga elleni mérkőzésen ismét eredményes volt - a szezonban immáron ötvenedszer (tétmeccseken). Mondhatnánk, hogy nagyritkán megesik az ilyesmi, de Ronaldónál lassan már ez lesz a sztenderd. A portugál ugyanis az elmúlt öt idényben mindig eljutott legalább félszáz találatig.


42. bajnoki címének örülhetett a hétvégén Görögországban az Olimpiakosz. A rekordbajnok három fordulóval a liga zárása előtt gyűjtötte be az újabb aranyérmét, amivel tovább növelte előnyét a 20-szoros bajnok Panathinaikosszal szemben az örökranglistán. Érdekesség, hogy a pireusziakat most éppen a nagy rivális jutatta hozzá az újabb elsőséghez, amikor a fordulóban kikapott a Panthrakikosztól. Az Olimpiakosz számára így a Levadiakosz elleni 4-0-s mérkőzés már sokkal inkább gálameccs volt, mint bajnoki találkozó. Az Olimpiakosz egyébként az elmúlt két évtizedben egyeduralkodóvá vált Görögországban, a gárda a legutóbbi 19 szezonból 17-et a táblázat első helyén fejezett be.


30 gólt lőtt már tétmeccseken az idény során Harry Kane, a Tottenham fiatal támadója. A Suprsnél utoljára Gary Lineker jutott el ilyen mennyiségű találatig egy szezon alatt, még 1991/92-ben. Kane emellett mindössze a nyolcadik angol futballista, aki 30 gólt termelt egy szezonban a Premier League-érában, és Robbie Fowler, valamint Chris Sutton után a harmadik 21 év alatti játékos, aki legalább 20-szor volt eredményes az angol bajnokságban egy szezonon belül (ugyancsak a Premier League megalakulása óta). A csatár ráadásul hatalmas lehetőség előtt áll: még öt meccse van arra, hogy megdöntse Lineker klubrekordját az egy idény alatt szerzett gólok tekintetében (tétmeccseken). Ehhez a 30 mellé még hat találatot kellene összekaparnia.


6 évnyi várakozást követően szombaton ismét bajnoki aranyérmet szerzett Hollandiában a PSV Eindhoven. A piros-fehéreknek az elmúlt 30 esztendőben egyszer sem kellett ilyen hosszú időt kivárniuk két bajnoki cím között. A gárda a 22. elsőségével az örökranglistán közelebb lopózott a rekordbajnok Ajaxhoz (33), és növelte előnyét a kilenc bajnoki elsőséggel rendelkező Feyenorrddal szemben. Fontos győzelem volt ez a csapat trénerének, Phillip Cocu-nek is, aki - Eric Geretshez és Ronald Koemanhoz hasonlóan - most már elmondhatja magáról, hogy játékosként és edzőként is elhódította a bajnoki elsőséget a PSV-vel. Ki kell emelni emellett a De Jong-fivérek, Luuk és Siem de Jong teljesítményét is. Az elmúlt hat évben ugyanis csak olyan csapat hódította el a bajnoki címet Hollandiában, amelyben valamelyikük játszott. Idén Luuk nyakába került az aranyérem, és a támadó alaposan ki is érdemelte azt. A szezon során összesen 19 gólt szerzett, és kiosztott további nyolc gólpasszt is. A mezőnyben egyetlen másik futballista sem járult hozzá közvetlenül ilyen sok találathoz.


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább