Különleges szezonok, történelmi triplák

Különleges szezonok, történelmi triplák

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



34. bajnoki címét is megszerezte Portugáliában a Benfica, miután a hétvégén 0-0-s döntetlent játszott a Guimaraessel. A lisszaboniak ezzel megerősítették első helyüket az örökranglista élén - legközelebbi kihívójuknak, a Portónak 27 bajnoki aranyérme van. Az európai kontinensen is csupán egy klub gyűjtött több bajnoki elsőséget a Benficánál, a 42-szeres görög bajnok Olimpiakosz. A rengeteg siker ellenére az idei bajnoki arany különleges volt a lisszaboniak számára, 31 év után ugyanis először sikerült megvédeniük a címüket a ligában.

23. klubtrófeáját szerezte meg a Barcelona újabb bajnoki címének köszönhetően Xavi Hernández. A katalánok ikonja ezzel egalizálta a Real Madrid-legenda, Francisco Gento spanyol rekordját. Xavi csak bajnoki címből nyolcat gyűjtött, ami új klubrekord, de Gento 12 győzelmes abszolút csúcsától azért még messze van. Az összesített versenyben viszont a világ- és Európa-bajnok irányító néhány héten belül lenyomhatja a madridi legendát: a Barcelona idén még két kupadöntőt játszik, egyet a spanyol kupában, egyet pedig a Bajnokok Ligájában. Ami pedig a Barcelonát illeti: a csapat története egyik legjobb, ha nem a legjobb szezonját futja a bajnokságban. A gárda egy fordulóval a zárás előtt már most több meccset nyert (48) és több mérkőzést hozott le kapott gól nélkül (33), mint bármely korábbi idényben. És ne feledkezzünk meg azért a csapat motorjáról Messiről sem: az argentin zseni az Atlético Madrid ellen bajnoki címet érő találatot jegyzett, ami idén már az 54. gólja volt az 54. tétmeccsén.


2 perc, 56 másodperc - ennyi időn belül zörgette meg háromszor is Sadio Mane az Aston Villa hálóját a hétvégén. A Southampton szenegáli támadója minden idők leggyorsabb mesterhármasát jegyezte az angol élvonalban, könnyedén megdöntve Robbie Fowler 1994-ben felállított 4 perc 33 másodperces csúcsát. Mane a 6-1-es Southampton-sikert hozó találkozó 16. percében már ünnepelhette a tripláját, ezzel pedig újabb rekordot döntött: a Premier League-érában ilyen hamar még soha senki nem szerzett mesterhármast. E tekintetben szombatig Dwight Yorke volt a csúcstartó, aki egy 2001-es Manchester United-Arsenal találkozón 21 perc alatt jutott három gólig. Mane mindössze a harmadik játékos a Southampton történetében, aki triplázni tudott bajnoki meccsen, előtte a szentek focistái közül ez csak James Beattie-nek és Matthew Le Tissier-nek jött össze. A találkozóval kapcsolatban feltétlenül meg kell említeni még Shane Long teljesítményét is. Az ír támadó két góllal és két gólpasszal zárta a mérkőzést - hasonlót legutóbb a Premier League-ben Luis Suáreztől láthattunk 2013 decemberében.


2 mesterhármast az AC Milan ellen még soha senki nem szerzett a futballtörténelemben - egészen a hétvégéig. Vasárnap ugyanis a 20 éves Domenico Berardi átírta a történelemkönyveket, mikor a tavalyi mesternégyesét követően most hármat vágott a rossoneróknak. A Sassuolo támadója tavaly (4-0) és idén is (3-2) egymaga intézte el a 18-szoros bajnokot a Mapei Stadionban, ahol csapata a mérkőzést megelőzően már 237 perce gólképtelen volt. A Milan az újabb, immáron zsinórban harmadik idegenbeli vereségével mély gödörbe került - a csapat a 2009/10-es szezon óta nem produkált ilyen gyenge sorozatot vendégként. Mint ahogy még nem produkált az ideihez hasonlóan gyenge szezont sem a Serie A-ban, mióta abban 20 csapat versenyez: a vörös-feketéknek 36 forduló után mindössze 46 pontjuk van.


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább