A londoni vasember és a moldovai dráma

A londoni vasember és a moldovai dráma

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



500. mérkőzését játszotta szombaton a Bayern München mezében Bastian Schweinsteiger. A középpályás ezzel illusztris társaságba került be, előtte ugyanis csupán hét müncheni játékos érte el a félezer meccses álomhatárt: Oliver Kahn, Sepp Maier, Gerd Müller, Hans-Georg Schwarzenbeck, Klaus Augenthaler, Franz Beckenbauer és Bernd Durnberger. A jubileumot Schweinsteiger pályafutása 45. bajnoki góljával ünnepelte meg, az újabb találattal a játékos megelőzte Franz Beckenbauert a klub góllövőlistáján. A Mainz elleni 2-0-s győzelem a bajor csapat történetében is mérföldkőnek számított: a gárda idén a 22. bajnokiját hozta le kapott gól nélkül, és ezzel megdöntötte saját, 2012/13-ban felállított Bundesliga-csúcsát.

100. gólját is megszerezte az észak amerikai profi ligában Chris Wondolowski, a San Jose Earthquakes támadója. A 32 éves játékos mindössze a kilencedik futballista, aki száz gólig jutott az MLS-ben, ez a bravúr korábban csak Landon Donovannak (144), Jeff Cunninghamnek (134), Jaime Morenónak (133), Ante Razovnak (114), Jason Kreisnek (108), Dwayne DeRosariónak (104), Taylor Twellmannek és Edson Buddle-nek (100) jött össze. Közülük csak Taylor Twellman volt az, aki gyorsabban szorgoskodta össze a száz gólt Wondolowskinál, utóbbi ugyanis 214 mérkőzés alatt jutott el a három számjegyű találatig. Érdekesség, hogy Wondolowski 2010 előtt 57 meccsen mindössze hétszer talált a kapuba, utána viszont 157 meccsen 93 gólt termelt, és kétszer is elnyerte a bajnokságban a gólkirályi címet.


22 év telt el azóta, hogy Gary Pallister - elsőként a Premier League-ben - minden percét a pályán töltötte a Manchester United győztes bajnoki szezonjának. Az elmúlt két évtizedben hasonlót nem láthattunk egyetlen olyan játékostól sem, aki az idény végén a magasba lökhette a PL-serleget - egészen vasárnapig, amikor is John Terry a Chelsea-vel megismételte a bravúrt. Terry idén a kékek összes mérkőzését végigjátszotta, és 37 meccsen a csapatkapitányi karszalagot is viselte, az utolsó, Sunderland elleni 3-1-re megnyert találkozón viszont ezt a megtiszteltetést átengedte a csapattól búcsúzó másik klublegendának, Didier Drogbának. Ami pedig magát a Chelsea-t illeti: a londoniak idén csupán négy tétmeccset veszítettek el, és 274 napot töltöttek a tabella élén. Mindkét teljesítmény páratlan a Premier League-érában.


3 csapat is 55 ponttal zárta a bajnokságot Moldovában, ami önmagában nem lenne meglepő, ha nem a három dobogós együttesről lenne szó. Az utolsó forduló előtt a bajnoki címet begyűjtő Milsami még hárompontos hátrányban volt a Daciával szemben, de a hátrányt a nagy rivális 2-1-es legyőzésével sikerült a zárófordulóban eltüntetnie. A szabályok szerint a pontegyenlőség miatt egy plusz bajnoki döntőt kellett volna rendezni a csapatok között, csakhogy az egyenletbe beszállt a bajnoki címvédő Sheriff is, amely a Dinamo-Auto legyőzésével szintén 55-re tornászta fel a pontjainak a számát. Az elsőségről így egy hármas összevetés döntött, amelyből a Milsami jött ki győztesen, köszönhetően az utolsó fordulós győzelmének - amit egyébként egy öngóllal szerzett meg. A várhelyi együttes története során először ért fel a csúcsra, és mindössze az ötödik klub lett Moldovában, amelynek sikerült begyűjtenie a bajnoki címet. A fenti trióból a Dacia számára zárult legtragikusabban a szezon: a csapat ugyanis néhány nappal a Milsamitól elszenvedett vereség után hosszabbításban elbukta a kupadöntőt is, ezúttal a Sheriffel szemben.


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább