Koporsó Pécsen, fellélegzés Szombathelyen

Koporsó Pécsen, fellélegzés Szombathelyen

, ktn

OTP Bank Liga, 30. forduló

Véget ért a magyar focibajnokság, de talán szerencsésebb ezt a sorozatot komédiának nevezni.



Azt már tudjuk egy ideje, hogy bajnok a Videoton, ezüstérmes az FTC, bronzérmes az MTK, s az Európa-ligában indulhat a negyedik helyezett Debrecen is. S bár az utolsó forduló rangadóján az első helyezett Videoton (a kupadöntő után ismét) kikapott a Ferencvárostól, de ez a legekevésbé sem volt érdekes. A kiesés elkerülése, ez volt a tét!

A Honvéd könnyen teljesítette a kötelezőt, miután hazai pályán 2:0-ra megverte a már biztosan búcsúzó Pápát. A csődbe jutott vendégeknél felmerült, hogy a 64 éves edző, Kovács László áll a kapuba, de végül nem ő, s még csak nem is a 41 esztendős Szűcs Lajos védett, hanem a tartalékja, Horváth Gábor. A találkozó "érdekessége", hogy a Honvéd emberhátrányban szerzett vezetést, majd később piros lapot kapott egy pápai futballista is. Kihagyott tizenegyes? Persze, hogy volt.


A kérdés ezzel az maradt, hogy a Pápát a Haladás vagy a Dunaújváros követi az NB II-be. A Dunaújváros járt pórul, amely 2:1-re kikapott a Pakstól, miközben a szombathelyiek 3:0-ra verték a Puskás Akadémiát. "Nehéz volt a szezon, még egy ilyet nem akarok átélni" - közölte a lefújás után a Haladás emblematikus játékosa, Halmosi Péter. Valóban zaklatott évadon van túl a szombathelyi foci, a korábbi edző, Artner Tamás elküldése nagy vihart kavart, ráadásul a vezetőség és a kulcsjátékosok között sem volt mindig felhőtlen a viszony.


A két kiesőn kívül további négy egyesület kénytelen a bajnoki eredményétől függetlenül alsóbb osztályban folytatni: a Nyíregyháza, a Kecskemét, a Győr és a Pécs. Az utolsó fordulóban játszott Pécs-Nyíregyháza mérkőzés (2:1) egészen szürreális jeleneteket hozott. A pécsi drukkerek végig az MLSZ vezetését szidalmazták, többen Csányi Sándor-maszkot húztak a fejükre. A meccs szünetében aztán egy koporsó került a pálya szélére, amely a pécsi labdarúgás halálát szimbolizálta.


A java azonban csak a lefújás után jött. A Duna Televízió által megszólaltatott pécsi klubelnök, Matyi Dezső is kemény kirohanást intézett a magyar futball irányítói ellen. "Az MLSZ illetékes vezetőinek nagyon nehéz lesz elszámolniuk a lelkiismeretükkel, mert ha tenni akarnak a labdarúgásért, ezekkel a döntésekkel nem fognak tudni elszámolni" - fogalmazott a pécsi klubtulaj. Az tény, hogy egyelőre senki sem tudja, hogy a PMFC végül miért nem kapta meg a jövő évi induláshoz szükséges licencet az MLSZ-től. "Hétfőn minden kiderül" - hajtogatta a klubtulajdonos, úgyhogy már nagyon várjuk a hétfőt. Addig viszont láthattunk egy különös performanszot. A bama.hu videójának tanúsága alapján a meccset követően egy markoló jelent meg a kezdőkörben, megásta a sírt, amelybe elhelyezték a koporsót. A háttérben andalító zongorafutamok, zokogó drukkerek, "buzi MLSZ", "csak a Munkás". "Mi lesz azzal hat-hétszáz gyerekkel, aki a PMFC-ben focizik" - tette fel a költői kérdést az egyik szurkoló, majd az ultrák földet hánytak a koporsóra, és megtaposták az OTP Bank reklámtábláját.


A történeti hűség kedvéért jegyezzük meg, hogy a mérkőzést a PMFC nyerte, miután 1:0-s vendégvezetés után a 84. és a 90. percben is betalált.


(ktn)


[kép: blikk.hu]

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább