Idézzük fel az Egervári-korszakot!

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.



A magyar válogatott Egervári-korszakára a román-magyar (3:0) és a holland-magyar (8:1) kapcsán szoktunk emlékezni, no meg Szalai Ádám kirohanása miatt. Volt azonban egy nagyon jó meccsünk, a finn-magyar (1:2), amelynek hajrájában Dzsudzsák Balázs lőtte a győztes gólt, eksztatikus pillanatokat okozva a magyar futballszurkolók számára.

Egy ilyen katarzissal most is megelégednénk, a finnek elleni újabb győzelemmel ugyanis a magyar válogatott óriási lépést tenne az Eb-pótselejtezőt jelentő harmadik hely megszerzése felé vezető úton. Harmadik helyen álló csapatunk előnye így négy körrel a zárás előtt 8 pontra nőne Finnországgal szemben, s ha a görögök megvernék Feröert, velük szemben is megmaradna a 6 pontos fórunk. A két csapat formája alapján ráadásul inkább mi vagyunk az esélyesek. A finnek a legutóbbi hat mérkőzésük közül ötöt elveszítettek, márciusban Eb-selejtezőn kaptak ki csapnivaló játékkal az északír csapattól, négy nappal ezelőtt pedig Észtország is legyőzte őket 2:0-ra Turkuban. A finnek hat mérkőzés óta nyeretlenek hazai pályán, 2013 augusztusa óta nem tudtak győzni pályaválasztóként. Nem véletlen, hogy a finn sajtó jó ideje a szövetségi kapitány, Mixu Paatalainen utódjának személyét találgatja.


A finnekkel szemben különben is hagyományosan szerencsések vagyunk. Finnország mindössze kétszer győzött Magyarország ellen: egyszer egy 1978-as Eb-selejtezőn, egyszer pedig tavaly ősszel, az ugyancsak rossz emlékű Pintér-korszak első meccsén, Győrben (mindkétszer 2:1). A magyarok tízszer örülhettek, a legjobban talán az 1997-es vb-selejtező meccs után, Helsinkiben, a felejthetetlen finn öngól nyomán. A legutóbbi mérkőzés hajrája is nekünk kedvezett: az őszi Eb-selejtezőn Gera Zoltán 84. percben szerzett pazar fejesgóljának köszönhetően 1:0-val zárult a meccs.


Attól azonban, hogy a finnek meglehetősen gyengék (a FIFA világranglistáján mindössze a 78. helyen állnak), mi sem leszünk jobbak. A Dárdai Pál által átvett válogatott valóban masszívabb, mint az Egervári- vagy a Pintér-féle alakulat, de a tökéletestől még messze áll. A románok elleni 1:1, különösen a meccs második félideje kiváló volt, de a Feröer elleni sovány 1:0, főleg a mutatott játék alapján, inkább kínos volt. Ezután legyőztük Finnországot, s ikszeltünk a görögök ellen - mindkétszer defenzív, ugyanakkor eredményes focival. Miközben azonban ezeket az eredményeket ünnepeljük, ne feledjük, Dárdai tétmeccset még csak az európai másod-, illetve harmadvonal együttesei ellen vívott.


A finnek felfogása egyébként szimpatikus, Dárdai szerint a szombat esti ellenfél "futsal elemekkel" fűszerezi stílusát, különösen az orosz származású, és a CSZKA Moszkvában futballozó technikás spíler, Roman Eremenko játéka figyelemre méltó. A magyar válogatott könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhet, ha két kulcsjátékosa, Dzsudzsák Balázs és Juhász Roland nem tudja vállalni a szereplést, a magyar szövetségi kapitány szerint a válogatott utolsó edzésén dől el a sorsuk.


A mérkőzés magyar idő szerint 18 órakor kezdődik Helsinkiben. TV: Duna.


(ktn)


[kép: crossed-flag-pins.com]

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább

Calcio: itt a vége?

, ktn

Calcio: itt a vége?

Augusztus 11-én elnököt választ az Olasz Labdarúgó-szövetség. A voksolásnak ezúttal tényleg komoly tétje van.

Tovább