Manchesteri elcseszések

Manchesteri elcseszések

, ktn

Rangadóval indult a Bajnokok Ligája 2015/16-os idénye: a tavalyi döntős Juventus az angol bajnokság listavezetőjével, a Manchester Cityvel találkozott. A játékintelligencia döntött: az olaszok nyerték az idény első nagy meccsét.



A mérkőzés előtt minden az angolok mellett szólt. A City százszázalékos teljesítménnyel, 11:0-s gólkülönbséggel vezeti az angol bajnokság tabelláját - míg a Juventus három mérkőzés után mindössze egy ponttal áll a Serie A tabellájának hátsó felében. Anyagi téren sem egyenrangú a két együttes: az angolok idén nyáron mintegy kétszázmillió euróért vettek új játékosokat, miközben a Juventus elveszítette három legfontosabb emberét (Andrea Pirlo, Carlos Tévez, Arturo Vidal), a negyedik (Claudio Marchisio) pedig sérült.

Ehhez képest csak néhány olyan pillanat volt a találkozón, amikor a City nyeregben érezhette magát. Ez a hasonlat Vincent Kompanyra érvényes leginkább: a belga védő egyszerűen felkapaszkodott Giorgio Chiellini vállára, földre szorította (ez nem kis teljesítmény!), így a lefogott olasz fejéről a Juventus kapujába pattant a labda. A szlovén Skomina bíró szerint mindez gólt ért. Ezzel vezettek az angolok az 57. percben, majd néhány perccel később el is dönthették volna a mérkőzést, ha Raheem Sterling (63 millió euró) gurítását nem menti óriási bravúrral Gianluigi Buffon, akinek az első félidőben is volt egy hatalmas robinzonádja.


A Manchester City gólja felpaprikázta az addig is magabiztosan, de meglehetősen passzívan futballozó olasz csapatot. A Juventus váltott, és azonnal kiderült, hogy hol játszanak a dörzsöltebb futballisták. Előbb egy parádés Pogba-beadás után küldte kapuba a labdát az ötösre vetődő Mario Mandzukic, majd az álmélkodó kékmezes védők közül kilépve Álvaro Morata tekert a jobb sarokba - mindkétszer a kapufáról pattant a labda Joe Hart kapujába. Manuel Pellegrini kétségbeesetten cserélt, de ezúttal semmi sem jött be, a hajrában beküldött Kevin De Bruyne (74 millió euró) egy cselt sem mert megkockáztatni, Nicolás Otamendi (45 millió euró) pedig csak asszisztált Morata parádés góljához. Az utolsó tíz percet (mint ahogy a mérkőzés nagy részét) a Manchester City tétova passzolgatással töltötte a Juventus térfelén, mindenfajta kreativitás nélkül, egyedül egy távoli Yaya Touré-lövés miatt kellett tornásznia Buffonnak. Ha viszont az olaszok labdát szereztek, akkor Cuadrado és Dybala hosszú másodpercekre kivonta a játékszert a forgalomból.


Nem először történik ez meg a Cityvel. Hiába emelkedik ki a csapat az angol bajnokságból, a Bajnokok Ligájában csak szenved. A csapat ötödször indult el a Bajnokok Ligájában, s az igazán nagy rangadókon rendre kiderül, hogy a csapat - kevés. A BL-mérkőzések listáját böngészve kiderül: a City elverte ugyan háromszor a Bayernt, de a bajorok számára már mindhárom mérkőzés tét nélküli volt a csoportmérkőzések utolsó vagy utolsó előtti fordulójában. Komoly, a továbbjutásról döntő meccset a Manchester City az elmúlt négy évben mindössze egyszer nyert: tavaly a csoportkör zárónapján idegenben győzte le a Romát, így jutott be a legjobb tizenhat közé. Ezen kívül csak vereségek vagy döntetlenek: a ManCity a csoportmérkőzések során képtelen volt legyőzni a Napolit, a Dortmundot és az Ajaxot. A Barcelonával kapcsolatos sztorit pedig ismerjük: ha a Manchester City továbbjut, akkor a nyolcaddöntőben jön a Barca, és a menetrend szerinti vereség (0:2, 1:2, 1:2, 0:1).


Az angol klubfutball mélyrepülése folytatódni látszik, hiszen kedden a másik manchesteri csapat, a ManUnited is kikapott Hollandiában, a PSV Eindhoventől. Memphis Depay betalált ugyan egykori csapata ellen, de a hazaiak fordítottak. A vereségnél is jobban fájhatott a United szurkolóinak Luke Shaw brutális sérülése, a belső védő kettős lábszárcsonttörést szenvedett. Az igazi megtörést azonban az angol klubok produkálják, látványosan. Az előző három idényből kétszer a legjobb nyolc közé sem jutottak be angol csapatok, s ez a trend idén könnyen folytatódhat.


A nap játékosa: Cristiano Ronaldo (Real Madrid)


Ki más lehetne először a nap legjobb játékosa a BL-ben, mint a portugál? Szombaton öt gólt lőtt az Espanyolnak, kedden hármat a Sahtarnak. Pár nap alatt nyolc a zsákban, a BL-ben pedig immár 80 találat, abszolút elsőség. Lélegzetelállító.



(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább