Félpályás római gól és Arsenal-bukta

Félpályás római gól és Arsenal-bukta

, ktn

Az unott barcelonai sztárokat meglepte a rómaiak agresszivitása, az Arsenal elaludt Zágrábban, és kikapott.



A szerdai BL-rangadó az AS Roma-Barcelona mérkőzés volt. A találkozót idény eleji forma jellemezte, főleg a Barcelona sztárjain látszott, hogy még nincsenek felpörögve. Különösen a rettegett csatársor tagjai voltak haloványak: a századik BL-mérkőzését játszó Messi egy kapufán kívül csak kedvetlenül cselezgetett, Neymart feltrancsírozták a római bekkek, Suárez pedig időnként egészen szerencsétlen mozdulatokkal mulattatta a nézőket (igaz, fejelt egy gólt).

A katalánok némileg szerencsés gólja azonban nem hozta zavarba az olaszokat, sőt Alessandro Florenzi révén a Roma hamarosan egyenlített, minden idők egyik legszebb Bajnokok Ligája-góljával. A 24 éves futballista a jobb oldalon átlépte a felezővonalat, majd észrevette, hogy Marc André ter-Stegen kapus a gólvonaltól messze kóricál. A lendületből leadott lövés olyannyira pontos volt, hogy a labda a jobb oldali kapufáról vágódott be a hálóba. Ter-Stegen se hitte, Florenzi se hitte - az olasz játékos gyermeki gólöröme legalábbis erre utalt. "Történelmi gól volt" - mondta a meccs után a Roma trénere, Rudi Garcia. Bizonyos szempontból egyébként Florenzi nemcsak kiváló rugótechnikájának, hanem a francia edzőnek is köszönheti a gólt. Ő ugyanis valójában csatár - a Románál csak Rudi Garcia váratlan húzása miatt került egy ideje a jobb oldali hátvéd pozíciójába.


Garciának voltak még jó húzásai ezen a mérkőzésen (amely a korai gólváltás után végül 1:1-re végződött). Az olaszok teljesen átengedték a középpályát a Barcelonának, s ha nem sikerült labdát szerezniük a katalánok térfelén, azonnal visszahúzódtak a tizenhatosuk elé. (Hasonló taktikával győzte le José Mourinho 2010-ben az Interrel a Barcelonát.) A széleket a Roma nyitva hagyta, a tizenhatos előterében ezzel olyan áthatolhatatlan sűrűségű falat hozott létre a csapat, amelyben a Barca rövidpasszos játéka nem érvényesülhetett, inkább a közelharc dominált. Egy érdekes adat: a nyáron igazolt belső bekk, Antonio Rüdiger a párharcainak 75 százalékát megnyerte a találkozón. A Roma támadójátéka még ennél is egyszerűbb volt: a lehető leghamarabb megpróbálták indítani két villámgyors futóemberüket, Mohamed Salah-t és Iago Falquét - több, de inkább kevesebb sikerrel.


Sokat érhet még a Roma egy pontja később, mivel a második helyért azzal a Leverkusennel kell majd a csapatnak megküzdenie, amely nagyon simán, 4:1-re legyőzte a BATE Boriszovot. Jó hír a németek szurkolói számára, hogy a Real Madridnál a maradék önbizalmát elveszítő mexikói csatár, Chicharito a második leverkuseni meccsén eredményes tudott lenni.


Folytatódott az angolok mélyrepülése. Az Arsenal - egész Európa általános megdöbbenésére - 2:1-re kikapott a Dinamo Zagrebtől. Az Arsenal a 40. perctől kezdve emberhátrányban játszott, miután a román Hategan bíró a második sárga lapot is felmutatta Oliver Giroud-nak. Elhamarkodott ítélet volt, de ez sem menti fel az Arsenalt, amelynek így is gólokkal kellett volna hoznia ezt a mérkőzést. Hogy miért? Például azért, mert a Dinamo utoljára 1999-ben nyert mérkőzést a BL főtábláján. A szigetország becsületét a Premier League-ben tragikusan szereplő Chelsea mentette meg, miután a londoni kékek 4:0-ra verték odahaza a Maccabi Tel-Avivot.


Érdekes mérkőzéseket hozott az E csoport. A BL-újonc Gent kettős emberhátrányban is képes volt pontot menteni a Lyon ellen hazai pályán (1:1), igaz, a vendégek büntetőt hibáztak. Ennél is nagyobb meglepetést okozott a Zenit, amely 3:2-re győzött Valenciában. Tegyük hozzá, ezzel a játékoskerettel a szentpétervári csapatnak minden évben legalább a legjobb tizenhatig kellene eljutnia, ha nem tovább. Hulk két parádés gólt lőtt (különösen a második bombája miatt érdemes megnézni az összefoglalókat), pechjére erre a BL-szerdára mégis Florenzi miatt emlékszünk majd vissza.


A nap játékosa: Alessandro Florenzi (Roma)


Ki más? Tavaly januárban a Genoa ellen ollózós gólt szerzett, most azonban még ennél is váratlanabbat húzott.




(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább