Éledező Inter, vánszorgó Chelsea és egy szerencsétlen brazil védő

Éledező Inter, vánszorgó Chelsea és egy szerencsétlen brazil védő

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



230. bajnoki gólját is belőtte a Real Madrid mezében Cristiano Ronaldo. A portugál klasszis a blancók Espanyol elleni 6-0-ra megnyert találkozóján ötször talált a hálóba, és teljesítményével egy sor rekordot beállított vagy megdöntött. Egyrészt bajnoki gólok tekintetében megelőzte Raúlt a klub örökranglistájának élén, másrészt 1929 óta ő lett a második játékos (Gaspar Rubio után), aki idegenbeli találkozón öt gólig jutott. Emellett mesterhármasok terén a portugál beérte vetélytársát, Lionel Messit a La Ligában, a spanyol élvonalban most már mindketten 32 triplát számlálnak. Az egy meccsen lőtt öt gól ráadásul Ronaldónak is egyéni rekordbeállítás, ilyen parádésan a portugál eddig csak egyszer futballozott életében: idén áprilisban a Granada elleni 9-1-re megnyert találkozón. És ezzel még nincs vége. Három nappal a mesterötöst követően Ronaldo triplázott a Sahtar Doneck elleni BL-találkozón is, amivel 80-ra növelte góljainak számát a legrangosabb európai kupában. Ez az új abszolút rekord.

39 nappal azután, hogy a River Plate elhódította a Libertadores-kupát, a csapat kikapott ősi riválisától, a Boca Juniorstól az argentin bajnokságban, folytatva ezzel egy immáron csaknem harminc éves hagyományt. A milliomosok ugyanis eddig háromszor nyerték meg a legrangosabb dél-amerikai kupasorozatot, majd ezt követően mindig elbukták a néhány nap múlva következő Superclásicót. 1986-ban négy, 1996-ban pedig 18 napig ünnepelhettek felhőtlenül. A legutóbbi rangadót a Boca Nicolas Lodeiro góljával nyerte 1-0-ra. Ezzel az eredménnyel szintén folytatódott egy minta a derbik történetében: a két együttes utolsó 30 összecsapásán - azaz 1987 óta - ha a Boca vezetést szerzett, sohasem kapott ki (22 győzelem, 8 döntetlen).


5 meccs, 5 győzelem, 0 bekapott gól - így fest a Manchester City mérlege az angol bajnokságban. A kiváló rajttal az égszínkék gárda történelmet írt: a 2005/06-os Chelsea mellett a City az egyetlen csapat a Premier League történetében, amely öt győzelemmel és kapott gól nélkül indította a szezont (a manchesteriek ráadásul jóval több gólt termeltek, mint a Chelsea egy évtizeddel ezelőtt). Manuel Pellegrini együttese emellett két klubrekordot is megdöntött: a csapat jelenleg zsinórban hat kapott gól nélkül lehozott bajnokinál jár (az előző idény utolsó meccsével együtt), valamint 103 éves fennállása óta először startolt el öt győzelemmel. Közel sincs ilyen jó formában a címvédő Chelsea, amely a hétvégén beszedte idei harmadik vereségét, így most öt fordulót követően pontosan annyi elbukott mérkőzése van a londoni csapatnak, mint az egész tavalyi szezonban volt. A Stamford Bridge-en a közönség utoljára 1987-ben láthatott ilyen gyenge szezonkezdést. A kékeknek elsősorban a védelmük nincs rendben: utolsó hét meccsükön 16 gólt kaptak - egyel többet, mint José Mourinho első londoni szezonjában. Végül egy rossz hír a Chelsea szimpatizánsainak: A Premier League történetében még soha egyetlen csapat sem végzett a harmadiknál jobb helyen, ha az első öt fordulóban csupán négy pontot gyűjtött.


5 év telt el azóta, hogy az Inter utoljára vezette az olasz bajnokságot. A hétvégén a nerazzurrik visszatértek a csúcsra - éppen a városi rivális Milan 1-0-s legyőzésével. Az Inter győztes gólját az a Fredy Guarin jegyezte, aki a 100. mérkőzését játszotta a Serie A-ban, és aki korábban még sohasem talált be a Milan elleni derbiken. Az Inter így most már öt éve veretlen a Milan ellen az olasz élvonalban, utoljára a rossonerók 2010 novemberében tudtak győzni a fekete-kékek ellen, akkor még Zlatan Ibrahimovic góljával. Bár elsőre kissé furcsán hangzik, de 2002 óta ez az első alkalom, hogy az Inter három győzelemmel indította a bajnokságot.


4. büntetőjét hagyta ki zsinórban Klaas-Jan Huntelaar a Bundesligában, a Schalke Mainz elleni találkozóján. A holland csatár ezzel beállította Bruno Labaddia, Marko Pantelic és Nuri Sahin korábbi negatív Bundesliga-csúcsát. Huntelaar szerencséje, hogy a kihagyott tizenegyest követően később még a kapuba tudott találni, így mégsem bűnbakként, hanem hősként hagyta el a pályát: csapat ugyanis a gólnak köszönhetően 2-1-re legyőzte a Mainzot. Nem volt ilyen szerencsés a Hannover brazil védője, Felipe, aki a Dortmund elleni 4-1-re elveszített mérkőzésen két tizenegyest hozott össze az ellenfélnek, és emellett rúgott egy öngólt is. Ilyen pechsorozatot több mint egy évtizede nem láttunk a német bajnokságban.


Forrás: FIFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább