A római falkavezér, a lengyel rekordhalmozó és a holland trónkövetelő

A római falkavezér, a lengyel rekordhalmozó és a holland trónkövetelő

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



300. gólját lőtte a hétvégén a Roma mezében Francesco Totti. A farkasok ikonja ezzel történelmet írt: ő az első játékos a Serie A történetében, aki egyazon csapat szolgálatában érte el a 300 találatot. Tottinak összesen 21 évébe telt, mire összehozta a jubileumot. A veterán támadónak emellett a hétvégi volt a 244. gólja az olasz élvonalban, így már csak 30 találattal van lemaradva az örökranglistán az abszolút rekorder Silvio Piolától. Nagy dolgok történtek a múlt héten Nápolyban is: az égszínkékek történetük során először nyertek meg két egymást követő tétmeccset ötgólos különbséggel. Csütörtökön a Club Brugge-nek vágtak ötöt az Európa Ligában, három nappal később pedig a Laziót verték el 5-0-ra a bajnokságban.

51 évet kellett várnia a Heracles csapatának arra, hogy újfent legyőzze a PSV Eindhovent a holland bajnokságban. A almelói kiscsapat legutóbb 1964-ben tudott felülkerekedni a 22-szeres bajnokon. A siker nem is jöhetett volna jobbkor, a hétvégi találkozó volt ugyanis a Heracles történetének 500. mérkőzése a holland élvonalban. Szokatlan volt a meccs forgatókönyve is: a hazaiaknak 1-0-s hátrányból sikerült legyőzniük az eindhovenieket - hasonló bravúrt több mint egy éve nem hajtott végre senki az Eredivisiében. A Heraclesre idén érdemes lesz odafigyelni: a csapatnak zsinórban ez volt az ötödik győzelme a bajnokságban, aminek következtében a fekete-fehér alakulat 24 órán át (az Ajax Excelsior elleni meccséig) vezette is a tabellát Hollandiában.


8 év és négy hónap telt el azóta, hogy a Zamalek utoljára legyőzte az Al Ahly együttesét a kairói derbin. A múlt heti egyiptomi kupadöntőben azonban véget ért a várakozás, a piros fehérek Basem Morsi duplájával 2-0-ra verték az ősi riválist, és így 1988 után tudtak ismét duplázni hazájukban (a bajnoki címet 11 évnyi várakozást követően néhány hónappal ezelőtt gyűjtötték be). A kupában aratott siker különösen fontos volt a bajnok számára, ebben a sorozatban ugyanis 1959 óta próbáltak összehozni egy Al Ahly elleni győzelmet. Végül egy érdekesség a meccs hőséről: Basem Morsi 2002/03 óta (Hazen Emam) az első Zamalek-játékos, aki duplázni tudott a kairói derbin.


5 gól, 9 percen belül - Robert Lewandowski ezzel a teljesítménnyel sokkolta kedden a világ futballját. A lengyel támadó a Bayern München Wolfsburg elleni találkozóján csereként lépett pályára csapatában, majd az 51. és 60. perc között 1-0-s hátrányból négygólos előnyhöz juttatta a bajorokat. Teljesítményével Lewa egy sor rekordot megdöntött. Mostantól övé a Bundesliga történetének leggyorsabb mesterhármasa (3 perc 22 másodperc), leggyorsabb mesternégyese és leggyorsabb mesterötöse is. Mindemellett 24 év óta ő az első játékos a német élvonalban, aki egy meccsen ötször is a kapuba talált (legutóbb ez a duisburgi Michael Tönniesnek jött össze), és ő az első, aki mindezt csereként tette.


5 meccs, 15 pont, 18 lőtt és mindössze 3 kapott gól - ezek a számok állnak jelenleg a Borussia Dortmund neve mellett a Bundesliga tabelláján. A sárga-feketék történetük során még sohasem kezdték ilyen lehengerlően a szezont, sőt, a Bundesliga fennállása óta is mindössze két csapat volt, amely ennél erősebben indított: az 1977/78-as Köln (maximális pont, 19 lőtt gól) és az 1973/74-es Borussia Mönchengladbach (maximális pont, 20 lőtt gól). A dortmundiak húzóembere a jelenlegi menetelés során az a Pierre-Emerick Aubameyang, aki mind az öt fordulóban a kapuba talált, és ezzel csatlakozott egy szűk, mindössze hat főből álló társasághoz. Az idei szezon egyébként különlegesen alakul a németeknél. Ez az első Bundesliga-idény, amely során két csapat is maximális pontszámmal áll öt fordulót követően (Dortmund, Bayern München), és ugyancsak először vagyunk szemtanú annak, hogy két csapatnak (Stuttgart, Mönchengladbach) sincs még egyetlen pontja sem a bajnokságban.


Forrás: FIFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább