Foci után matek

Foci után matek

, ktn

A reális cél a magyar válogatott előtt az F csoport harmadik helyének megszerzése, ehhez azonban Feröert mindenképpen le kell győznünk az Üllői úton. Ezután jöhet a matekverseny.



Csütörtökön este a Feröer-szigetek válogatottja lesz Magyarország ellenfele az Eb-selejtezők utolsó előtti csoportfordulójában. Néhány éve egy ilyen mérkőzés előtt csak az lehetett a kérdés, hogy Magyarország hány góllal küldi haza jórészt amatőrökből álló ellenfelét, ezúttal azonban nem mehetünk olyan biztosra. S ez nem is annyira a magyar futball mélyrepülése miatt van így, hanem inkább azért, mert Feröer hihetetlen fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. 2013 óta csak Írország és Németország volt képes legalább három góllal legyőzni az együttest, amely ebben a selejtezőcsoportban oda-vissza meg tudta verni az első kalapból kiemelt görög csapatot.

A mi emlékeink sem lehetnek túl kellemesek: a két gárda feröeri mérkőzésén nyertünk ugyan 1:0-ra, azt azonban el kell ismernünk, Feröer meggyőzőbben, pontosabban és gyorsabban focizott a Dárdai Pál vezette magyar csapatnál. Nem csoda, hogy Dzsudzsák Balázs már az idegenbeli eredmény megismétlésével is elégedett volna, vagyis az 1:0 akár álomszerű eredménynek is tűnhet a mi számunkra. Maradva az egy gólnál: nem sok jel mutat arra, hogy az Üllői úton gólzáport láthat a közönség (igen, lesz közönség az Üllői úton, a magyar-román után kiszabott stadionbezárást az UEFA egyelőre elnapolta). A magyar válogatott ebben a selejtezőcsoportban az eddig lejátszott nyolc mérkőzésén mindössze hat gólt szerzett, és egynél több alkalommal egyetlen mérkőzésen sem volt eredményes.


Amiben bízhatunk: csatáraink kiváló formában várják ezt a mérkőzést. Németh Krisztián világraszóló szólógólt szerzett a Kansas City színeiben múlt hétvégén, a Legia Varsóban szereplő Nemanja Nikolics pedig utcahosszal vezeti a lengyel bajnokság góllövőlistáját, a 11 mérkőzésen 12 találatig jutó csatárt hatgólos focisták követik. A magyar bajnokságban termelő Böde Dániel (11/11) is meghívót kapott Bernd Storcktól, így kimaradt a keretből a Hoffenheimnél hónapok óta a kispadra vagy a lelátóra szoruló Szalai Ádám.


A győzelem tehát a minimum, vagy ahogy Csank János, egykori szövetségi kapitány fogalmazott, Feröert "négykézláb" is meg kell vernünk. Ezután viszont jön a számolgatás. Ahhoz, hogy a csoport első helyét elérjük, nagy szerencse kellene, két körrel a zárás előtt Románia három, Észak-Írország négy ponttal előzi meg a magyar válogatottat. A legjobb harmadik hely azonban még elérhető a magyar csapat számára (ezzel megúsznánk a pótselejtezőt). Ennek elérése a többi csoport eredményeitől is függ, legnagyobb riválisunk ezen a téren az ukrán válogatott, amely jelenleg megelőz minket a harmadik helyezettek ranglistáján.


Számunkra kedvező, hogy a csoportunk hatodik helyén Görögország áll, ugyanis a harmadikok összevetésekor csak a csoportok első öt helyezettje ellen elért eredmények számítanak. Bajba kerülhetünk (s ez esetben ez a pótselejtezős részvételt jelenti), ha a hátralévő két fordulóban Görögország legalább négy pontot szerez, Feröer-szigetek viszont egyet sem. Leegyszerűsítve: ha a görögök csütörtök este nem kapnak ki Belfastban az északírektől, akkor számunkra élethalálharc lesz a csoport utolsó, athéni mérkőzése. Egy ottani vereséggel ugyanis a görögök valószínűleg megelőznék Feröert, vagyis hirtelen a harmadik helyezettek versenyébe nem a Feröer, hanem a Görögország ellen szerzett pontjainkat vinnénk magunkkal.


Ezért is fájhat igazán az a gól, amit a belfasti meccs utolsó percében kaptunk Észak-Írországtól...


(ktn)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább