Csoda Jerevánban, csoda Buenos Airesben

Csoda Jerevánban, csoda Buenos Airesben

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



52 évnyi próbálkozás és 23 sikertelen kvalifikációs sorozat után Albánia története során először jutott ki egy nagy futballtornára. A balkáni együttes az ötcsapatos I csoportban harcolta ki az Európa-bajnoki indulás jogát, egy olyan társaságban, ahol a gárdát a selejtezők előtt még az összes csoportrivális megelőzte. Az albánok a sikert már az első fordulóban megalapozták, mikor idegenben 1-0-ra legyőzték Portugáliát, majd később is a saját kezükben tartották a sorsukat. A közvetlen kvalifikációhoz az utolsó fordulóban az örményeket kellett legyőzniük, és a feladatot sikeresen teljesítették is - három válasz nélkül maradt gólt rúgtak Jerevánban, egalizálva ezzel történetük legnagyobb arányú győzelmét (tétmeccseken). A jutalmuk nem maradt el: a csapatot hatalmas ünneplő tömeg vára odahaza, Edi Rama albán miniszterelnök pedig bejelentette, hogy minden játékost, akinek köze volt a nagy diadalhoz a legmagasabb állami kitüntetésben fog részesíteni.

12 kaput eltaláló lövés - mindössze ennyit engedett az angol válogatott az ellenfeleinek az Eb-kvalifikációs sorozat, azaz 15 órányi játék alatt. Ez tízzel kevesebb, mint amennyi a rangsorban következő spanyolok statisztikájába bekerült. A kiváló védekezésnek köszönhetően a háromoroszlánosok - egyedüliként a mezőnyben - száz százalékos teljesítménnyel nyerték meg a csoportjukat, hasonló bravúrt korábban még egyszer sem hoztak össze. Roy Hodgson együttese ráadásul már 15 mérkőzés óta veretlen, a csapat utoljára a 2014-es világbajnokságon Uruguaytól kapott ki.


9 gólt szerzett az utolsó öt tétmeccsén Alexis Sánchez, az Arsenal chilei támadója. Sánchez az ágyúsok legutóbbi három találkozóján hatszor volt eredményes, majd ehhez még hozzátett hármat a chilei válogatott első két vb-selejtezőjén: október 8-án Brazíliának köszönt be a chileiek 2-0-ra megnyert hazai meccsén, majd idegenben kettőt lőtt Perunak egy őrült, hétgólos (3-4) mérkőzésen. Az utóbbi találkozó statisztikai szempontból is különleges volt: az első félidőben öt gól esett - ilyenre legutóbb 15 évvel ezelőtt volt példa a dél-amerikai vb-selejtezőkön, amikor a triplázó Romario vezette brazilok 5-0-s vezetéssel mentek a szünetre Venezuela ellen.


9 óránál is régebb óta érintetlen már a katari válogatott hálója a hazai mérkőzéseken. Az arab együttes a múlt héten Kínát és a Maldív-szigetek válogatottját nullázta le otthon az ázsiai vb-selejtezők második szakaszában, így a csapat jelenleg ötből öt győzelemmel áll a csoportja élén. A védekezés mellett azért José Daniel Carreno együttese a támadáshoz is ért: az öt meccs során a bordó-fehérek - mindössze három kapott mellett - 24 gólt szorgoskodtak össze.


2 gólt lőtt 30 másodpercen belül Ecuador válogatottja Argentínának a két csapat múlt heti Buenos Aires-i vb-selejtezőjén. Ez pontosan annyi, mint amennyit a La Tri 1960 óta összehozott idegenben az argentinok elleni vb-kvalifikációs meccseken. Korábban csak Alex Aguinaga és Patricio Urrutia büszkélkedhetett azzal, hogy betalált idegenben a kék-fehérek hálójába, most a legendás duóhoz Frickson Erazo és Felipe Caicedo is csatlakozott. A páros a 81. és a 82. perc között csapott le az argentinokra, akik mindössze a harmadik vb-selejtezőjüket veszítették el otthon történetük során - ezt megelőzően Dél-Amerika harmadik legnagyobb országából csak Kolumbia (1993, 0-5) és Brazília (2009, 1-3) tudta elvinni mindhárom pontot. A vereség egyébként még egy szempontból történelminek bizonyult: a futball históriájában először esett meg, hogy egyazon játéknapon Brazília és Argentína is elveszítette a soros vb-selejtezőjét.


Forrás: FIFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább