Ezt Neuer benézte!

Ezt Neuer benézte!

, ktn

Életben maradt az Arsenal - ez a legfontosabb momentum a Bajnokok Ligája kedden lejátszott mérkőzései után. Emellett láthattunk egy nyolcgólos futballshow-t is.



Az ágyúsok az első két csoportmérkőzésüket elveszítették, Zágrábban a Dinamótól, Londonban az Olimpiakosztól kaptak ki, így az idén korábban még veretlen Bayern München elleni mérkőzésüknek komoly tétje volt - a versenyben maradás. Az Arsenal 2:0-ra megnyerte a rangadót, de az eredmény csak simának tűnő meccsre utal, valójában a hazaiaknak meg kellett szenvedniük ezért a három pontért. A Bayern a két csapat legutóbbi két londoni mérkőzését megnyerte (mindkétszer a BL nyolcaddöntőjében, majd a müncheni visszavágó után tovább is jutott), az előjelek nem az Arsenalnak kedveztek. Ennek ellenére kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán, a játék nem volt kiemelkedő, tipikus, feszült csoportmeccset nézhettek végig a szurkolók.

A győzelmet végül az az Olivier Giroud szállította az Arsenalnak, akitől sok Arsenal-szurkoló még mindig frászt kap. Más kérdés, hogy a hajrában csereként beállt támadó által megszerzett vezető gól gyanúsnak tűnt: az estében a kapuba fejelő francia valószínűleg a kézfejével is hozzáért a labdához. Ennél sokkal feltűnőbb volt azonban, hogy a beadásnál milyen rosszul lépett ki a kapujából a korábban bravúrokat bemutató Manuel Neuer. A meccs üde színfoltja volt Héctor Bellerín játéka. A Barcelonától igazolt 20 éves focista sprintereket megszégyenítő tempóban száguldozott a pálya jobb oldalán, a mindent eldöntő második Arsenal-gól előtt ő adta be a labdát Mesut Özilnek. A németek ezúttal kissé fásultnak tűntek, talán átragadt rájuk a drukkereik hangulata: az Emirates-ben a vendégszurkolók transzparensekkel tiltakoztak a magas jegyárak ellen. "64 font egy jegyért, de szurkolók nélkül a futball egy pennyt sem ér" - állt a molinókon. Az Arsenal a győzelem ellenére nem nyugodhat meg. Ha két hét múlva Arsene Wenger csapata vereséget szenved Münchenben, az Olimpiakosz pedig megismétli a Dinamo Zágráb elleni győzelmét, akkor az utolsó két fordulóban az Arsenalnak hatpontos hátrányt kellene ledolgoznia a görögökkel szemben.


Nagy visszhangot váltott ki a Leverkusen és a Roma csatája is: megszületett a sorozat harmadik nyolcgólos döntetlenje. Korábban a Hamburg-Juventus, illetve a Chelsea-Liverpool mérkőzés végződött 4:4-es eredménnyel. A leverkuseni ámokfutás során mindkét csapat nagyot hullámvasutazott. Az első félórában az olaszok a labdát sem találták, a Leverkusen (amely a másik római csapatot, a Laziót 3:0-val küldte haza a play off-kör visszavágóján Németországból) 2:0-ra vezetett Chicharito duplájával. Aztán jött egy De Rossi-dupla, majd a feltámadó olaszok okos focival a második félidőben megfordították a mérkőzés, 2:4! De ezzel sem volt vége, a 84. és a 86. percben a Leverkusen újabb két gólt szerzett, sőt, ha a Bayer mexikói csatára a 92. percben pontosabban céloz, a BL-történelem egyik legfordulatosabb meccsét (tőle pedig mesterhármast) láthattuk volna. Tehát: 4:4.


"Ez minden volt, csak normális futballmeccs nem" - értékelt Roger Schmidt, a Leverkusen trénere. Igaza volt. Beszélhetnénk a csapatok szenzációs támadójátékáról, ez azonban csak az érem egyik oldala. A Leverkusen rutintalan védői egészen gyermeteg hibákat követtek el, főleg Gervinho fickándozott közöttük. Az pedig sokat elmond a Roma védekezéséről, hogy a csapat az utolsó szűk tíz percben kis híján három gólt kapott. Megdöbbentő volt látni mindezt - kiváltképp egy olasz klubcsapattól. Ebben a csoportban is kulcsfontosságú lesz a római visszavágó. Ha a Roma az Olimpicóban képes lesz legyőzni a Bayert, akkor az olaszok egypontos előnyt szereznek a Leverkusennel szemben, amit könnyen meg is tarthatnak a zárásig (a végén mindkét csapat a Barcelonával és a BATE Boriszovval találkozik). A meccs legfontosabb szereplői közül érdemes kiemelnünk Kevin Kamplt. A 25 éves szlovén futballista hihetetlenül nagy meccset játszott, ő szerezte a Leverkusen harmadik gólját (parádés csavarás volt), szinte egymaga vitte a hátán a német csapatot. Sajnos nem szerepelt túl jól a meccs bírója, Kassai Viktor. Azon még lehet vitatkozni, hogy az első félidőben Papadopulosz buktatta-e Gervinhót a tizenhatoson belül (ha igen, akkor elmaradt a piros és a tizenegyes is). Az azonban nem vitás, hogy a Roma harmadik gólja előtt megítélt szabadrúgás jogtalan volt, a mészárosnak is beillő Radja Nainggolan feldobta magát. Pjanicot ez, persze, nem zavarta, ő is lőtt egy csodálatos gólt, szabadrúgásból idén már a negyediket.


A nap játékosa: Hulk (Zenit)


Az 1995/96-os szezonban fordult elő utoljára, hogy egy orosz csapat sorozatban három meccset megnyerjen a BL-ben. Akkor a Szpartak hajtotta végre ezt a bravúrt, most a Zenit. A csoportját simán vezető orosz csapat egyik legjobbja a bombagólt szerző brazil csatár volt. Hulk 5 pontos a BL kanadai táblázatán, ezzel beérte Cristiano Ronaldót.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább