Fradi: hosszú az út, de sima

Fradi: hosszú az út, de sima

, ktn

"Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz" - így szól a szurkolói nóta. Úgy tűnik, Fradi tényleg lesz, méghozzá bajnoki győztes Fradi.



Az utóbbi harminc év egyik legsimább bajnoki idénye lehet a mostani. A Ferencváros a 13. fordulóban is nyert, ezzel megszerezte tizenkettedik győzelmét a szezonban, a tökéletes mérleghez csak a Puskás Akadémia otthonában felejtett két pont hiányzik. Hétvégén többen a Fradi botlását várták, a csapat ahhoz a Diósgyőrhöz látogatott, amely utoljára nyert a Ferencváros ellen magyar bajnokin (2014 októberében). Most egy cseppet sem kellett izgulniuk a fradistáknak: Sesták és Lamah góljaival a vendégek nyertek. A DVTK nagyon előzékeny házigazdának bizonyult, a piros-kékek már a 17. percben tíz emberre fogyatkoztak, mivel Tamás Márk lerántotta Böde Dánielt. A játékosok és az edzők örvendhettek a telt háznak, de valódi öröme csak a Ferencvárosnak lehetett, a gárda immár 33 bajnoki óta veretlen Magyarországon, a tabellán pedig 15 pont az előnye második helyen álló Pakssal és MTK-val szemben. "Hosszú még az út" - zárta az M4-nek adott nyilatkozatát Thomas Doll, az FTC edzője. Lehet, hogy hosszú, de úgy tűnik, elég sima.

A többi meccsről: a forduló rangadóján a Haladás megverte a Videotont, Király Gábor büntetőt védett, így nyár óta tovább tart mindkét csapat sorozata: a Videoton nem nyert idegenben, a Szombathely pedig nem kapott ki odahaza. Megszakadt viszont az Újpest kilenc mérkőzés óta tartó nyeretlensége, miután a lila-fehérek 2:0-ra verték a Vasast. Az angyalföldieknél nem jött be az edzőváltás. Szanyó Károly csapata "optikailag" (Vancsa Miklós kifejezése) általában jól nézett ki, de általában kikapott. Egyelőre Simon Antal sem hozott szerencsét a Vasasnak.


A hét egyik legfontosabb "futballeseménye" alighanem az volt, hogy napvilágot látott a Transparency International (TI) tanulmánya. A jelentés egy olyan kutatás része, amely ötven országban vizsgálja a sport és a korrupció kapcsolatát. A TI szerint az öt látványsportág (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) TAO támogatási rendszere, valamint a sportingatlan-fejlesztések, főként a stadionépítések számos korrupciós lehetőséget rejtenek. A jelentésből kiderült, hogy a rendszer eddigi bevezetése óta elosztott nagyjából 200 milliárd forintból 75 milliárd jutott a magyar labdarúgás fejlesztésére. Az összegből 1100 klub jutott támogatáshoz, de ez egyenlőtlenül oszlott meg: a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány négy év alatt 9,2 milliárdhoz jutott, vagyis a sportágba juttatott teljes támogatás 12 százalékát szerezte meg. A politikai kapcsolatok másutt is nyilvánvalók: a TI jelentése szerint a 16 ezer lakosú Kisvárdán El-selejtező megrendezésére alkalmas stadion épül. Ennél már csak az abszurdabb, hogy a stadionfejlesztésre szánt összeg 150 millió forintról azonnal egymilliárdra ugrott, amint a város országgyűlési képviselőjét, Seszták Miklóst kinevezték a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjévé.


További jó szurkolást.


A forduló hőse: Mbaye Diagne (UTE)

Talán kevéssé ismert, hogy a 23 éves, szenegáli születésű labdarúgót az Újpest a Juventustól kapta kölcsön. Nyolc bajnokin öt gólt szerzett, nem lehet rá panasz. A Vasas ellen csapata mindkét gólját ő lőtte.


A forduló meglepetése: Békéscsaba-Paks (2:3)
Békéscsabán a sereghajtó hazaiak már a 10. percben két góllal vezettek a Paks ellen Birtalan Botond duplájával. Ezután azonban... A második félidő végén a Paks fordított, a győztes gólt a 96. percben megszerezve, ráadásul a Békéscsabától Szalai Dánielt kiállítottak. "Erre mennyit fizethetett a Tippmix?" - tette fel a kérdést az Index.hu a mérkőzésről szóló gyorshírében.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább