Csoda Svédországban, baljós jelek a Stamford Bridge-en

Csoda Svédországban, baljós jelek a Stamford Bridge-en

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



400. mérkőzését játszotta le a hétvégén a La Ligában Dani Alves, a Barcelona brazil védője. Ennél több találkozót egyetlen külföldi játékos sem vívott meg a spanyol élvonalban, sőt, a jelenlegi aktív mezőnyben is csupán két olyan futballista akad, aki többször lépett pályára a brazilnál: a Deportivo középhátvédje, Alberto Lopo és a Betis korábbi válogatott szélsője, Joaquin. Alves jubileumát két dél-amerikai csapattársa, Luis Suárez és Neymar tette emlékezetessé, a csatárkettős tagjai ugyanis ismét betaláltak a Getafe elleni 2-0-s siker alkalmával (majd szerdán a BATE Boriszov elleni BL-találkozón is ), így a csapat utolsó 17 gólja kivétel nélkül az ő nevükhöz fűződik, 8-9-es leosztásban.

26 év várakozás után szombaton ismét bajnoki címet ünnepelhetett Svédországban a Norrköping együttese. A kék-fehér alakulat hatalmas meglepetésre végzett az élen a svéd pontvadászatban, az együttes ugyanis tavaly csak a 12. helyen zárta a szezont. Ha valahol, akkor viszont Svédországban előfordulhatnak hasonló csodák. Az Allsvenskant jelenleg a világ legnyitottabb bajnokságának tartják, mivel az elmúlt évtizedben nyolc különböző csapat tudta megkaparintani a bajnoki aranyérmet. A Norrköping legutóbb 1989-ben tette meg ezt, és a sors fintora, hogy a csapat akkor is pontosan 26 évet várt egy újabb ligaelsőségre. Bár a klub már 13 bajnoki címmel rendelkezik, ennek nagy részét (kettő kivételével) 1943 és 1963 között szerezte, mikor a csapatban olyan kiválóságok játszottak, mint Gunnar Nordahl, Nils Liedholm és Ove Kindvall.


8 bajnoki cím, 4 különböző országban - így fest vasárnap óta Carlos Tévez dicsőségtáblája. Az argentin támadó most éppen nevelőegyesületével, a Boca Juniorsszal tett zsebre egy újabb aranyérmet, 12 évvel azután, hogy az elsőt megszerezte a rióiakkal. A két siker közt eltelt időben Tévez bajnok lett a Corinthiansszal, a Manchester Cityvel és két-két elsőséget gyűjtött a Manchester Uniteddel és a Juventusszal. Mikor Tévez a szezon elején visszatért hazájába, sokan úgy gondolták, csak levezet majd a Bocában, ez viszont nem így történt: Tévezzel a rióiak győzelmi rátája 59 százalékosról 83 százalékosra ugrott fel, és a gárda 2011 után tudott ismét bajnoki aranyérmet nyerni. És ami a klub számára a legfontosabb: a 31-szeres bajnok már csak öt egységgel van lemaradva az ősi rivális River Plate-től a vonatkozó örökranglistán.


6 vereséget szedett már be a Chelsea az angol bajnokságban, pedig a szezonból még csak 11 forduló ment le. A londoniak utoljára 1978/79-ben kezdték ilyen rosszul a szezont, és abban az évben ki is estek az élvonalból. A csapat az összes tétmeccset tekintve sem áll túl fényesen: az idei 17 találkozójából már nyolcat elbukott - kétszer annyit, mint tavaly 54 meccsből. A legutóbbi csapást a Liverpool mérte a kékekre, Jürgen Klopp együttese 3-1-re győzött a Stamford Bridge-en, ott, ahol a Chelsea az utolsó öt PL-meccséből hármat elveszített. Emlékeztetőül: a londoniak a szezon előtt 99-ből mindössze egy meccset veszítettek el saját stadionjukban José Mourinho irányításával.


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább