Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



20 év - pontosan ennyi időt húzott le eddig Gianluigi Buffon a Serie A-ban. A veterán portás szombaton, az ellen a Milan ellen ünnepelte a jubileumot, amellyel élete első élvonalbeli meccsén is farkasszemet nézett. Buffon akkor, 1995. november 19-én a Parma kapuját védte meg a góloktól (2-0), most pedig a Juventust segítette 1-0-s győzelemhez. A 37 éves játékosnak ez volt a 925. tétmeccse pályafutása során, és már a 388. olyan találkozója, amin nem kapott gólt. Buffon ráadásul 552. alkalommal húzta magára a Juventus mezét, ezzel a klub rangsorában utolérte a második helyen álló Gaetano Scireát, így már csak a 705 meccsel rendelkező Alessandro Del Piero előzi őt meg. Ami pedig a Juve-Milan rangadót illeti: zsinórban ez volt a hatodik alkalom, hogy a rossonerók alulmaradtak a torinóiakkal szemben. Ez mindkét klub történetében rekordnak számít: a Juve korábban még sohasem győzte le egymás után hatszor a nagy riválist, míg a piros-fekete alakulat még sohasem kapott ki sorozatban hatszor ugyanattól az együttestől.

10 egymást követő Premier League-fordulóban volt eredményes Jamie Vardy, a Leicester City támadója. A 28 éves csatár ezzel beállította Ruud van Nistelrooy 2003-ban produkált PL-csúcsát. A sors különös iróniája, hogy Nistelrooyhoz hasonlóan Vardy is éppen a St James' Parkban, egy Newcastle elleni találkozón örülhetett a rekordjának - a csúcsformában lévő játékos ezúttal egyet vállalt csapata három góljából. Az újabb, immáron zsinórban negyedik győzelmével a Leicester fellépett a táblázat első helyére, letaszítva onnan a Liverpooltól 4-1-es vereséget szenvedő Manchester Cityt. Csak érdekességképpen: a 131 éve fennálló Leicester City még sohasem volt bajnok az angol első osztályban.


9 másodperc telt el mindössze a Columbus Crew-New York Red Bulls (2-0) MLS-rájátszás elődöntő első meccséből, mikor Justin Meram vezetéshez juttatta a hazai együttest, megszerezve ezzel a rájátszások történetének leggyorsabb találatát. Az iraki támadó egy korábbi Columbus-játékos, Adrian Paz 1996 óta fennálló, 15 másodperces rekordját adta át a múltnak. Akadt egy különleges gól a másik elődöntőn is, ahol a Portland Timbers 34 éves középhátvédje, Nat Borchers vette be a FC Dallas kapuját. A mesterien megkomponált szakálláról elhíresült bekknek ez volt pályafutása második gólja a rájátszásban, az elsőt még 2003-ban, a Colorado Rapids mezében szerezte. Talán mondani is felesleges, hogy nincs még egy olyan játékos az észak-amerikai profi ligában, akinek ennyit kellett volna várnia a második playoff-góljára az első után.


6. bajnoki címét ünnepelhette a hétvégén Brazíliában a Corinthians. Az újabb elsőséggel a fekete-fehérek nemcsak ősi riválisukat, a Sao Paulót fogták be a bajnoki örökranglista harmadik helyén, hanem egyben történelmet is írtak: náluk többször egyetlen másik együttes sem hódította el a bajnoki serleget a liga 1971-es átalakítása óta. Ebben a szezonban ráadásul messze a mezőny fölé nőttek: az aranyérmet már három fordulóval a bajnokság vége előtt megszerezték, övék volt a legjobb hazai és idegenbeli mérleg, ők lőtték a legtöbb gólt (70), és ők kapták a legkevesebbet (28). A tények mellé idekívánkozik két meseszerű történet is: A pénteki, bajnoki címet hozó Vasco de Gama elleni találkozón (1-1) az a Ralf viselte az együttese csapatkapitányi karszalagját, aki éppen a 350. mérkőzését játszotta a csapatban. A gárda emellett pedig a bajnoki trófeát két nappal a később, éppen a Sao Paulo 6-1-es legázolása után vehette át saját közönsége előtt.


4 válasz nélkül maradt gólt kapott a Real Madrid a Barcelonától a szombati El Clásicón. A blancók trénerének, Rafa Beniteznek ez volt a legnagyobb arányú hazai veresége (holtversenyben) pályafutása során. Madridban ugyancsak unikumnak számít a négygólos zakó: a csapat hazai pályán legutóbb 1998-ban, az azóta már csőd miatt felszámolt Extremadurától kapott ki ilyen súlyosan (5-1). A Barcelona oldaláról a 4-0 természetesen máshogy fest. A katalánoknak sorozatban ez volt a 20. El Clásicójuk, amin betaláltak (rekord), és 19 mérkőzés óta az első Real elleni rangadójuk, amin nem kaptak gólt. Mindezek mellett pedig még az örökmérlegen is rámásztak az ősi rivális nyakára: a Real Madrid 92, a Barcelona pedig most már 91 győzelmet számlál a klasszikus meccseken. A szombati találkozóról egy játékos teljesítményét még mindenképpen ki kell kiemelni: Andrés Iniesta 20 hónap elteltével volt ismét eredményes a bajnokságban, és pályafutása során először lőtt gólt és adott gólpasszt egy Real Madrid elleni mérkőzésen.


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

, focitipp.hu

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább