Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



94 perc 54 másodpercet mutatott az óra a Bournemouth-Everton mérkőzésen, amikor a vendégek részéről Ross Barkley megszerezte a vezetést csapatának (2-3), és egyben belőtte az idei Premier League-szezon legkésőbbi gólját. Barkley rekordja azonban nem sokáig maradt életben, a hosszúra nyúlt ráadás végén - egészen pontosan 97 perc 13 másodpercnél - a Bournemouth egykori U21-es angol válogatott szélsője, Junior Stanislas döntetlenre mentette a mérkőzést. Bár Stanislas gólja drámai volt, Angliában egy másik találat hozta lázba a sajtót: a Leicester City-Manchester United találkozón (1-1) a Leicester semmiből jött csodacsatára, Jamie Vardy ismét gólt lőtt, ami azt jelenti, hogy a 28 éves játékos zsinórban a 11. Premier League-meccsén volt eredményes. Ez új PL-csúcs, amit Vardynak éppen a korábbi rekorder, Ruud van Nistelrooy csapata ellen sikerült összehoznia. Vardy emellett idei 14. góljával klubrekordot is döntött, az angol élvonalban eddig egyetlen Leicester-játékos sem termelt még 13-nál több találatot egy szezonon belül (a korábbi rekorder a z 1999/2000-es idényben 13 gólig jutó Tony Cottee volt).

54 másodperc telt el csupán a Rayo Vallecano-Athletic Bilbao (0-3) mérkőzésből, amikor Aritz Aduriz belőtte a La Liga idei leggyorsabb gólját. A veterán bilbaói támadó villámtalálatát aztán még két másik is követte, Aduriz így 12 év óta a legidősebb triplázó lett a spanyol élvonalban 34 évesen és 291 naposan. A klasszikus mesterhármassal (a csatár betalált jobbal, ballal és fejjel is) Aduriz 20-ra tornászta fel idei góljainak a számát (minden sorozatot beleértve), ami megint csak egyedülálló teljesítmény: spanyol játékos ebben az évtizedben még nem termelt ennyi gólt december előtt. Aduriz mindemellett 20 góljával jelenleg a legjobb formában lévő játékosnak számít a spanyol mezőnyben, igaz a bajnoki góllövőlistát nem ő, hanem a La Ligában 14, a szezonban pedig 16 gólnál járó Neymar vezeti. A brazil zseni a hétvégén is eredményes volt, méghozzá kétszer, mégsem ő aratta le a babérokat a Barcelona Real Sociedad elleni 4-0-s győzelme után. Az elismerés ezúttal annak a Lionel Messinek járt, aki pályafutása 600. mérkőzésén lépett pályára, és aki stílusosan ezt egy góllal ünnepelte meg. Néhány nappal később Messi aztán újfent örülhetett, mikor zsinórban kilencedik alkalommal került be az Aranylabda-szavazáson a legjobb három jelölt közé. Talán mondani is felesleges: ez új rekord.


31 veretlenül megvívott mérkőzésnél jár már a thaiföldi bajnokságban a Buriram United együttese. A kék-feketék a nagy menetelésnek köszönhetően a hétvégén sorozatban harmadszor hódították el a bajnoki címet a thai Premier League-ben. Az aranyérmet -ugyanúgy, mint a 2013-as vereség nélkül lehozott szezonjukban - ezúttal is hatalmas fölénnyel sikerült begyűjteniük: övék volt a bajnokság legjobb támadósora (86 szerzett gól) és a legjobb védelme is (22 kapott gól). Az újabb, immáron az ötödik győzelemmel, a gárda megerősítette első helyét az örökranglistán is, a Buriram legközelebbi kihívója a három bajnoki címmel rendelkező Muang Thong United. Bár a 31 meccses veretlenségi széria figyelemreméltó, jelenleg nem ez a leghosszabb ilyen sorozat a világ futballjában. Azt a szaúdi bajnokságban 42 forduló óta veretlen Al Ahli birtokolja.


17 gól, 14 meccsen - így fest Pierre-Emerick Aubameyang idei statisztikája a Bundesligában. A gaboni csatár korábban még sohasem termelt ennyi gólt egy szezon alatt, egyéni rekordja a tavalyi 33 meccsen szerzett 16 találat volt. A Dortmund támadójával az öt topligában egyelőre senki sem tudja tartani a tempót, Neymar, Jamie Vardy és Thomas Müller is háromgólos távolságból figyeli a Milan akadémiájáról kikerült játékost. Aubameyang vasárnap két gólt vágott a Stuttgartnak, amivel rendkívül kellemetlen helyzetbe hozta az ötszörös bajnokot: a csapat ugyanis így története során először kapott négy gólt három egymást követő bajnokin. Hiába Aubameyang jó formája, a Dortmund egyelőre csak kullog a szenzációs rajtot vevő Bayern München után a bajnokságban. A bajorok a hétvégén a Hertha ellen megszerezték a 2300. hazai Bundesliga-góljukat, és begyűjtötték a 40. pontjukat is, ami új Bundesliga-csúcsnak számít a pontvadászat ezen szakaszában.


9 gólt kapott a Metalurh Zaporizzsja együttese a hétvégén a Voliny Lucktól az ukrán élvonalban (9-1). A táblázat utolsó helyén álló, és az idei szezon 15 meccsén még nyeretlen csapatnak ez volt a legsúlyosabb veresége története során. A zakó könnyen lehetett volna ennél nagyobb is, a Voliny ugyanis a számára megítélt nem kevesebb, mint négy büntetőből egyet elhibázott. A hazaiak részéről a góllövésben a mesterhármasig jutó Vjacseszlav Sarpar járt az élen. Érdekesség, hogy a 28 éves támadó ezt megelőzően augusztusban lőtt utoljára gólt a bajnokságban.


Forrás: FIFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

, focitipp.hu

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább