Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



42. Eredivisie-mérkőzésén szerzett gólt zsinórban a PSV Eindhoven a hétvégén. A piros-fehér alakulat ezzel új rekordot állított fel a holland első osztályban. A történelmi találatot a csapat a Vitesse elleni 1-0-s győzelem alkalmával szerezte meg - ahogy az ilyenkor lenni szokott - drámai körülmények között: Jorrit Hendrix a mérkőzés 90. percében volt eredményes. A kiváló sorozat ellenére a PSV azonban jelenleg csak a harmadik helyen áll a bajnokságban, a csapat hátránya még mindig négy pont a listavezető Ajaxszal szemben. Góllövés tekintetében ugyanis az amszterdami alakulat sem áll rosszul: a hétvégén Frank de Boer együttese 5-2-re lemosta a Heerenveent, ami azt jelenti, hogy a csapat sorozatban a harmadik hazai bajnokiján szerzett öt, vagy annál több találatot, felállítva ezzel egy új klubcsúcsot.

27 másodperc telt el csupán az észak-amerikai bajnokság döntőjéből, mikor a Portland Timbers argentin támadója, Diego Valeri megszerezte a vezetés csapatának a Columbus Crew ellen, és ezzel együtt belőtte az MLS-döntők történetének leggyorsabb gólját. Valeri találatát hat perc után egy újabb Portland-gól követte, és ezzel el is dőlt, hogy az MLS 2015-ös szezonjában az oregoni együttes szerzi meg az aranyérmet - története során először. Az észak-amerikai profi liga 22 éves fennállása során a Portland már a tizedik klub, amely elhódította a bajnoki címet, és az első, amely mindezt az ellenfél otthonában tette meg, az idei finálét ugyanis a jobb alapszezont produkáló Columbus pályáján, a Mapfre Stadionban rendezték. Persze aki figyelemmel kísérte a Portland menetelését, az nem lepődik meg ezen: Caleb Porter csapata sorozatban öt megnyert idegenbeli mérkőzéssel a háta mögött érkezett a vasárnapi fináléra. Ez a szám most már hatra nőtt.


19 évesen és 277 naposan szerzett mesterhármast Antonio Sanabria a Sporting Gijón Las Palmas elleni bajnokiján. Az öt európai topligában idén ő a legfiatalabb játékos, akinek összejött a triplázás. Sanabria ráadásul hosszú idő óta az első triplázó a gijóniaknál, a klub színeiben legutóbb 2008-ban Mate Bilic ért el mesterhármast. A hétvégi spanyol fordulóban egy másik tinédzser is felhívta magára a figyelmet: az ugyancsak 19 éves valenciai Santi Mina pontot mentett csapatának a Barcelona elleni találkozón (1-1), és ezzel megszakította a katalánok hétmeccses győzelmi sorozatát. Mina 2008 márciusa óta a legfiatalabb játékos, aki bevette a Barca kapuját. És hogy ki volt az a futballista, aki 2008-ban hasonló bravúrt mutatott be? Egy bizonyos Sergio Agüero. Akadt egy emlékezetes teljesítmény azért a Barcelonánál is: a gránátvörös-kékek gólját jegyző Luis Suárez zsinórban a nyolcadik tétmeccsén talált be, amivel megdöntötte az egyéni rekordját.


11 hónap és 21 nap - ennyi ideig maradt érintetlen a Porto hálója a hazai bajnoki meccseken. A hihetetlen sorozat azonban a hétvégén megszakadt, mikor a Pacos Ferreira támadója, Bruno Moreira mattolta Iker Casillast a Dragaóban. Moreira előtt legutóbb a Benfica korábbi csatára, Lima lőtt gólt a legendás stadionban bajnokin, még 2014. december 14-én. Az azóta lejátszott 16 hazai találkozón a portóiak már-már bizarr, 39-0-s gólarányt produkáltak. A beszedett gól ellenére azért a Porto 2-1-re megnyerte a szombati találkozót, és ezzel megtartotta veretlenségét a szezonban, és továbbra is tapad a szintén szenzációs formában lévő, 12 mérkőzés óta veretlen, listavezető Sporting Lisszabonra.


8 válasz nélkül maradt gólt vágott be a Real Madrid a Malmö hálójába a két együttes keddi Bajnokok Ligája-találkozóján. A madridiak ezzel egyrészt megdöntötték saját BL-klubrekordjukat (6-0 a Genk ellen 2002-ben), másrészt pedig egalizálták az abszolút BL-csúcsot is, amit éppen jelenlegi trénerük, Rafa Benítez irányítása alatt a Liverpool állított fel még 2007-ben a Besiktas ellen. A mérkőzés mindezek mellett arról is emlékezetes marad, hogy ez volt az első találkozó a Bajnokok Ligája történetében, amelyen két játékos is mesterhármast ért el, a blancóknál ugyanis Karim Benzema és Cristiano Ronaldo is eljutott három találatig. Sőt, Ronaldo ennél tovább is ment, és végül négy góllal zárta a meccset, 11-re tornázva fel ezzel idei BL-góljainak számát. A portugálnak mindez újabb rekordot jelentett, korábban még soha senki nem jegyezhetett fel kilencnél több találatot a csoportkör folyamán. A korábbi kilencgólos csúcsot egyébként szintén Ronaldo tartotta Luiz Adrianóval karöltve. És végül egy magyar vonatkozású érdekesség: Ronaldo az első madridi játékos Puskás Ferenc 1960-as bravúrja óta, aki négy gólig jutott egy meccsen az elsőszámú európai kupasorozatban.


Forrás: FIFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

, focitipp.hu

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább