Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



169. mérkőzését hozta le kapott gól nélkül Petr Cech a Premier League-ben, az Arsenal kapusa ezzel egalizálta David James ligarekordját. A cseh portásnak 349 mérkőzésre volt szüksége a csúcsbeállításhoz, 223-mal kevesebbre, mint Jamesnek. Az ágyúsok hétvégi, Aston Villa elleni találkozóján egy másik londoni kulcsjátékos is ünnepelhetett: Mesu Özil kiosztotta idei 13. gólpasszát (a 15. meccsén), megdöntve ezzel saját egyéni szezonrekordját. A német középpályás a kiszolgálás tekintetében fölényesen vezeti a bajnoki rangsort, két legközelebbi kihívója, Gerard Deulofeu (Everton) és Riyadh Mahrez (Leicester) még csak hét gólpassznál jár. Özilnek a hátralévő 22 fordulóban még hétszer kell kiszolgálnia a társakat ahhoz, hogy a klubrekordot is megdöntse, azt a 2002/03-as szezon óta 20 gólpasszal Thierry Henry tartja a londoniaknál. És ha már a franciáknál tartunk: a 2-0-s Arsenal-sikert hozó mérkőzés első találatát az az Olivier Giroud jegyezte, aki a csapat utolsó három bajnokiján összesen öt gólt termelt. Henry és Robert Pires után így ő a klub harmadik francia játékosa, aki elérte a bűvös, 50 gólos határt a Premier League-ben.

50 gól a 2015-ös naptári évben - így fest jelenleg Lionel Messi éves mérlege. Az argentin zseni pályafutása során már ötödik alkalommal szerzett legalább 50 gólt egy esztendő leforgása alatt, korábban ez a bravúr 2010-ben (60), 2011-ben (59), 2012-ben (91) és 2014-ben (58) jött össze neki. Messi azonban csak a második játékos idén, aki elérte a félszázas határt, legnagyobb riválisa, Cristiano Ronaldo ugyanis már 53 találatnál jár 2015-ben. A Barcelona tizese a különleges gólt különleges módon vitte be hétvégén a Deportivo La Caruna kapujába: több mint egy év kihagyás után ismét közvetlenül szabadrúgásból volt eredményes. Messi gólja azonban nem volt elég ahhoz, hogy a katalánok mindhárom pontot begyűjtsék a galíciaiak ellen. A Depor - ugyanúgy, ahogy a két csapat tavalyi meccsén - ismét kétgólos hátrányból kapaszkodott vissza a Camp Nouban. Hasonló bravúrt még soha, egyetlen csapat sem hajtott végre a La Ligában. A nagy feltámadás egyik kulcsfigurája a Depor bombaformában lévő támadója, Lucas Pérez volt, aki sorozatban a hatodik bajnokiján talált az ellenfél kapujába. Pérez az első spanyol játékos a klub történetében, aki képes volt ilyen teljesítményre, és légiósokból is alig akadt néhány, aki hasonlóval büszkélkedhet a kék-fehéreknél. A névsor impozáns: Bebeto, Rivaldo, Roy Makaay és Walter Pandiani.


27. mérkőzését vívta meg veretlenül a PSG a francia bajnokságban, amivel a gárda egalizálta az 1993/94 óta fennálló klubrekordot. A George Weah és David Ginola nevével fémjelzett együttes csúcsát a Lyon 5-1-es legázolásával állították be a maiak. A mérkőzésen Zlatan Ibrahimovic kétszer is a kapuba talált, és ezzel helyre is állt a rend Franciaországban: 14 találatával ismét a svéd klasszis vezeti a Ligue 1 góllövőlistáját. Ibra egyébként megdöntött egy egyéni rekordot is, karrierje során először talált be kilenc egymást követő hazai bajnokin. A csúcsformának köszönhetően a PSG óriási előnyre tett már szert a bajnokságban, 18 fordulót követően a piros-kékek előnye 17 pont a második helyen osztozó Angers-Monaco párossal szemben. Ha csak valami csoda nem történik, ez az előny már bőven elég ahhoz, hogy a párizsiak begyűjtsék zsinórban a negyedik bajnoki elsőségüket.


13 percen belül vágott mesterhármast a Borussia Mönchengladbachnak Javier Hernández a hétvégén, alaposan kivéve a részét a Leverkusen kiütéses, 5-0-s sikeréből. Ez volt a leggyorsabb tripla, amit mexikói játékos valaha lőtt a topligákban. A korábbi rekordot 15 perccel Hugo Sánchez tartotta. Chicharito szenzációs formában futballozik az utóbbi hónapokban, a sokak által már leírt csatár az utolsó 12 tétmeccsén 16-szor talált a kapuba. Borsócska pechje, hogy jelenleg két olyan játékos is van a Bundesligában, aki még ennél is termékenyebb: a német góllövőlista első két helyén még mindig Pierre-Emerick Aubameyang és Robert Lewandowski tanyázik. Utóbbi számára a hétvégi forduló hozott egy különleges eseményt: 106. Bundesliga-találatával a lengyel a légiósok örökranglistáján beérte Ailtont és Stéphane Chapuisat-t, így már csak Giovane Elber (133) és Claudio Pizarro (177) előzi őt meg a sorban.


Forrás: FIFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

, focitipp.hu

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább