Tökéletes görögök, türelmetlen madridiak és a monacói tizes

Tökéletes görögök, türelmetlen madridiak és a monacói tizes

, Horváth Béla

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



341 nap, és 30 veretlenül megvívott mérkőzést követően megszakadt a Porto bajnoki veretlenségi sorozata. A kék-fehéreket szombaton a listavezető Sporting Lisszabon győzte le 2-0-ra. A lisszaboniak mindkét gólját Islam Slimani jegyezte, az algériai csatár ezzel 12-re növelte idei góljainak a számát, és fellépett a góllövőlista második helyére. A Porto bukása erősen benne volt a levegőben, a Sporting ugyanis már hét éve őrzi veretlenségét a nagy riválissal szemben, idén pedig különösen jól szerepel az együttes a hazai pontvadászatban: előnye már négy pont a második helyen álló Benfica-Porto párossal szemben. Lisszabon zöld-fehér felére rá is férne már a siker, a kedvencek ugyanis legutóbb 2002-ben, azaz 14 évvel ezelőtt emelhették magasba a bajnoki serleget.

 

238 gól a Manchester Unitedben, 188 a Premier League-ben – így fest jelenleg Wayne Rooney pályafutásának rövid összegzése.  A manchesteriek klasszisa a hétvégén győztes gólt lőtt a Swansea ellen, és rögtön két örökranglistán is fellépett a második helyre: szombat óta ő a Manchester United és a Premier League történetének második legeredményesebb játékosa. Rooney Denis Law-t és Andy Cole-t előzte meg a listákon, és az angol válogatott csapatkapitányának jó esélye van arra, hogy a United ranglétráján még előbbre lépjen: most már csak 11 gól választja el Bobby Charlton klubrekordjától. A PL-csúcsot a már a 30. életévét taposó Rooney alighanem elfelejtheti, azt ugyanis Alan Shearer 260 góllal tartja. Rooney találata a Unitednek is adott okot az ünneplésre: a 2-1-es győzelemmel a Vörös Ördögök véget vetettek nyolcmeccses nyeretlenségi sorozatuknak.  

 

188 nap, és 25 tétmérkőzés - mindössze ennyi lehetőség adatott meg Rafael Beníteznek a Real Madrid kispadján. A madridiaknál legutóbb 12 évvel ezelőtt Mariano Garcia Remónnak köszönték meg a munkáját hasonlóan rövid időn belül (108 nap), és a klub 114 éves fennállása során is csupán három olyan tréner volt, aki ennél kevesebb időt kapott a vezetőségtől. Benítez helyét a klub korábbi ikonja, Zinedine Zidane veszi át, aki a klub történetének első francia trénere lesz.

 

48 pontot gyűjtött az Olimpiakosz a görög bajnokság első 16 fordulójában, azaz az együttes tökéletes rajtot vett a szezonban. A pireuszi alakulat ezzel egyrészt egalizálta a klubrekordot, másrészt csaknem bebiztosította újabb, immáron zsinórban hetedik bajnoki címét (a csapat egyébként a görög bajnokság utolsó 19 kiírásából 17-et megnyert). A piros-fehérek előnye már 18 pont a második helyen álló AEK Athénnal szemben. Bár a 16 meccses győzelmi sorozat szemrevaló, a Benfica európai rekordjától még nagyon messze van. A lisszaboni vörösök 1971 és 1973 között sorozatban 29 meccset nyertek a portugál bajnokságban.

 

10 gólt vágott a Monaco az amatőr St. Jean Beaulieu együttesének a francia kupában. A hercegség csapata 97 éves fennállása során korábban még sohasem termelt 10 gólt egy meccsen. A monacóiak pechjére két alkalommal az ellenfél is a kapuba talált, így a 10-2-es találkozó csak a lőtt gólok tekintetében lett klubrekord, gólkülönbségben elmaradt a korábbi csúcstól. Azt a csapat egy 1973-as Montelimar elleni mérkőzésen állította fel (9-0), majd egy 1986-os bajnokin a Bordeaux ellen megismételte. A szombati mérkőzés kulcsfigurája Lacina Traoré volt. Az elefántcsontparti csatár a meccs első félidejében – mindössze 24 perc leforgása alatt – négy gólt lőtt, majd a szünet előtt kiállíttatta magát, elszalasztva ezzel a lehetőséget, hogy Henri Biancheri (1958) után ő legyen a klub történetnek második focistája, aki öt találatig jut egy meccsen.

 

Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

, focitipp.hu

Casillas újra a csúcson, Raúl stílusosan búcsúzott a focitól

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább