Amikor Zico bohócot csinált Európa legjobbjaiból

Amikor Zico bohócot csinált Európa legjobbjaiból

, Horváth Béla

Retróvideók című rovatunk második részében az 1981-es Interkontinentális Kupa fináléját idézzük fel. Liverpool-szurkolók csak saját felelősségre nézzék meg a videót.



A hetvenes évek középétől kezdődően a Liverpool szinte egyeduralkodóvá vált az angol élvonalban, és az európai kupaszíntéren is. A vörösök az 1976 és 1986 között eltelt tíz esztendőben csak háromszor maradtak le a bajnoki címről Angliában, és közben négyszer megnyerték a Bajnokok Európa Kupáját is. Az egyik leggyengébb szezonjuk az 1980/81-es volt, ekkor ugyanis csak az ötödik helyen végeztek a bajnokságban, és már a negyedik körben kiestek az FA-kupából. A szezont azonban egy Ligakupa-elsőséggel és egy BEK-győzelemmel sikerült megmenteniük, az utóbbi trófeát Párizsban kaparintották meg a José Antonio Camachót, Vicente del Bosquét és Santillanát felvonultató Real Madrid legyőzésével. Ekkor úgy tűnt, a bajnoki ötödik hely csak egy apró kisiklás volt a csapat részéről, és a Pool továbbra is megállíthatatlan, az Interkontinentális Kupa (ma klubvébé) döntőjében azonban kiderült, a liverpooli stílus csak az európaiak gyomrát fekszi meg.  

 

Tokióban Bob Paisley együttese a brazil bajnok Flamegóval küzdhetett meg a világ legjobb csapata titulusért. A mérkőzést a sajtó Kenny Dalglish és Zico nagy összecsapásaként vezette fel, a két klasszis párharcából azonban macska-egér játék lett: a Flamengo a három gólpasszig jutó brazil irányító vezérletével 3-0-ra lemosta a Liverpoolt. A felvételeken szinte fájdalmas azt látni, ahogy az angol szupersztárok csak nyomozzák a labdát, miközben a brazilok sarkallgatnak, oxiznak, egyérintőznek, Zico pedig kedvére ficánkol. A liverpooliak mentségére csupán egy dolog hozható fel: a mérkőzésen nem lépett pályára az akkor még csak 20 esztendős Ian Rush, aki két hónnappal a találkozó előtt lőtte be első góljait az angol bajnokságban. A vörösökre egyébként kijózanítóan hatott a vereség. A szezon hátralévő részében Bob Paisley utat engedett a fiataloknak, akik zsinórban három angol bajnoki címmel hálálták meg a bizalmat.

 

 

Végezetül pedig essen néhány szó a tokiói mérkőzés győzteséről is. A Flamengo a 80-as évek elején élte a fénykorát, a vörös-fekete gárda 1980 és 1983 között háromszor nyerte meg a brazil bajnokságot. 1981-ben Zicóék begyűjtötték történetük első (és eddig utolsó) Libertadores-kupáját, majd jött a Liverpool elleni győzelem a világkupán. A csapatban Zicón és a 70-szeres brazil válogatott Júnioron kívül nem játszottak nagy sztárok, talán még a Bayer Leverkusent megjárt Tita tartozott az ismertebb focisták közé. Ezért is meglepő az, ami a fenti felvételen látható.

 

Interkontinentális Kupa, döntő

1981. december 13,

Nemzeti Stadion, Tokió 62000 néző

Vezette: Rubio Vázquez (mexikói)

 

Liverpool-Flamengo 0-3

Gól: 12. és 41. Nunes, 34. Adílio

Liverpool: Bruce Grobbelaar, Phil Neal, Phil Thomson, Alan Hansen, Mark Lawrenson, Sammy Lee, Terry McDermott (51. David Johnson), Graeme Souness, Ray Kennedy, Kenny Dalglish, Craig Johnston

Flamengo: Raul, Leandro, Marinho, Mozer, Júnior, Andrade, Adílio, Zico, Tita, Nunes, Lico

További cikkek a rovatban

A fair play díjas török és ramadán az Európa-bajnokságon

, Kiss László

A fair play díjas török és ramadán az Európa-bajnokságon

Ma délután Törökország–Horvátország mérkőzéssel folytatódik az Európa-bajnokság. Csaknem napra pontosan húsz évvel ezelőtt (1996. június 11-én) szintén ez a két csapat mérkőzött a kontinenstornán. Akkor mindkét csapat Eb-újoncnak számított. De, hogy jön ide a ramadán?

Tovább

A Real Madrid 29 éve tartó italofóbiája

, Kiss Tibor Noé

A Real Madrid 29 éve tartó italofóbiája

29 éve nem ütött ki olasz csapatot a nemzetközi kupából a Real Madrid.

Tovább

20 év – new wave?

, Sziva Csaba

20 év – new wave?

Szombaton Tottenham–Arsenal derbit rendeznek. Elevenítsük fel most az utolsó olyan meccset, amikor nem Arsene Wenger ült az Arsenal kispadján, de már játszott Dennis Bergkamp.

Tovább

Mikor Bergkamp triplája is kevés volt a Leicester ellen

, Horváth Béla

Mikor Bergkamp triplája is kevés volt a Leicester ellen

Vasárnap Leicester City-Arsenal, a párosítás kapcsán nosztalgiáztunk egy kicsit.

Tovább

Mikor a Fradi bevette Torinót

, Horváth Béla

Mikor a Fradi bevette Torinót

Ma lenne 77 éves Novák Dezső. A kiváló bekkre élete egyik legnagyobb sikerének felidézésével emlékezünk.

Tovább

Több Seedorfot a futballba!

, Horváth Béla

Több Seedorfot a futballba!

Beleszaladtunk egy régi Seedorf-videóba, amit mindenkinek látnia kell.

Tovább