Már a PL kiscsapatai is két kézzel szórják a pénzt

Már a PL kiscsapatai is két kézzel szórják a pénzt

, Horváth Béla

Öt éve nem költöttek olyan sok pénzt a Premier League csapatai új játékosokra januárban, mint az idén.Tegnap éjjel - a szokásosnál jóval csendesebben - lezárult a téli átigazolási szezon Angliában. A nagy transzferek ezúttal ugyan elmaradtak, a Premier League csapatai azonban így is rengeteg pénzt adtak ki a kezükből: összesen 175 millió fontért vásároltak új játékosokat, többért, mint az elmúlt öt év bármelyikében. A nyáron elköltött 870 millió fonttal összeadva ez már több mint egymilliárd font (1045 millió), a valaha volt legtöbb egy szezonra levetítve.

 

A korábbi trendektől eltekintve idén nem a nagycsapatok költöttek a legtöbbet játékosokra, sőt, a bajnokesélyesek közül csupán a nagycsapatnak egyáltalán nem nevezhető Leicester Cityhez és az Arsenalhoz érkezett új futballista. Az előbbi együttes 9,7 millió fontot fizetett ki Daniel Amartey és Demarai Gray játékjogáért, míg utóbbi az 5 millióba kerülő bázeli Mohamed Elnenyvel erősítette meg a keretét. A többi nagyágyú ezúttal megelégedett a kölcsön transzferekkel.

 

A Premier League csapatainak kiadásai az átigazolási szezonokban 2003 és 20016 között.

 

A forgalom nagy részét tehát a táblázat középső és hátsó felében tanyázó csapatok bonyolították le. A legkomolyabb bevásárlást a 10. helyen álló Watford rendezte, a sárga-feketék összesen 34 millió fonttal rövidítették meg a klubkasszát, és összesen hét futballistát szereztek ezért az összegért (ebből kettőt rögtön kölcsön is adtak az ugyancsak a Pozzo-família tulajdonában lévő Granadának). A két legnagyobb összegű transzfer szintén két középcsapat nevéhez fűződik: az átigazolási szezon utolsó napján a Stoke City klubrekordot jelentő 18,3 millió fontot adott a Portónak a francia Giannelli Imbuláért, az Everton pedig 13,5 millió fontért szerződtette a szenegáli Oumar Niassét. A 175 milliós forgalom fennmaradó hányadát - összesen 90 millió fontot - a táblázat utolsó hat helyezettje hozta össze. Közülük is kiemelkedett a két játékosért (Jonjo Shelvey, Andros Townsend) 24 milliót kicsengető Newcastle és az ugyancsak két focistát szerződtető, és összesen 16 milliót költő Bournemouth. Csak érdekességként: tavaly januárban a Premier League utolsó hat helyezettje mindössze 20 millió fontot költött, ami az akkori teljes forgalom kevesebb mint 20 százalékát tette ki.

 

Giannelli Imbula, a januári átigazolási szezon legdrágább játékosa Angliában.

 

A különös jelenségre természetesen van ésszerű magyarázat. A Premier League illetékeseinek tavaly februárban sikerült egy új, a korábbinál 70 százalékkal magasabb bevételt hozó televíziós szerződést kötniük a Sky Sports és a BT Sports nevű csatornákkal, ami azt jelenti, hogy jövőre minden egyes tévés közvetítésért minimum 15 millió fontot zsebelhetnek be az érintett csapatok (legalábbis az ESPN számításai szerint). Az élvonalban való bennmaradás innentől kezdve tehát nemcsak presztízs értékkel bír a kisebb klubok számára, hanem komoly anyagi haszonnal is kecsegtet. A kieső hely környékén tengődő csapatok ezért kezdtek őrült bevásárlásba, és költötték el a nehezen felhalmozott millióikat. A trend valószínűleg nyáron is folytatódni fog, és alighanem jó hatást gyakorol majd a liga színvonalára.

 

Forrás: BBC

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább