Mikor a Fradi bevette Torinót

Mikor a Fradi bevette Torinót

, Horváth Béla

Ma lenne 77 éves Novák Dezső. A kiváló bekkre élete egyik legnagyobb sikerének felidézésével emlékezünk.1965-ben a Ferencváros végrehajtotta a magyar klubfutball legnagyobb bravúrját: a csapat megnyerte az UEFA-kupa elődjének tartott Vásárvárosok Kupáját. A zöld-fehérek a nagy menetelés során eltüntették az útjukból a Zbrojovka Brnót, a Wiener SC-t, az AS Romát, az Athletic Bilbaót és a Manchester Unitedet is, hogy aztán a fináléban megmérkőzzenek a Juventusszal.

 

 

A mérkőzést június 23-án rendezték a torinói Stadio Comunaléban, abban a stadionban, ahol korábban külföldi csapatnak még nem sikerült mérkőzést nyernie. A találkozót csupán 25 ezer, többnyire olasz szurkoló tekintette meg a helyszínen, ez akkoriban félháznak számított Torinóban. A korabeli beszámolók szerint az olasz csapat kissé félvállról vette a mérkőzést, a torinóiak pihentetésre hivatkozva két meghatározó játékosukat, Sandro Salvadorét és Omar Sívorit nem is nevezték a találkozóra. Ez persze megbosszulta magát: a három olimpiai bajnokkal, és a kor legfélelmetesebb középpályás sorával felálló Ferencváros állta a kezdeti hazai rohamokat, és szép lassan ellenfele fölé kerekedett. A mindent eldöntő találatot Fenyvesi Máté a 74. percben vitte be a zebráknak, a gólpasszt Novák Dezső jegyezte.

 

A VVK 1965-ös kiírásának részletes eredményeit megtekinthetik a kupa archívumunkban. >>>

 

A VVK-győztes ferencvárosi keret tagjai

 

Albert Flórián, Dalnoki Jenő, Fenyvesi Máté dr., Fenyvesi II. József, Friedmanszky Zoltán, Géczi István, Havasi Sándor, Horváth László, Juhász István, Karába János, Kökény József, Mátrai Sándor, Novák Dezső, Orosz Pál, Perecsi Tibor, Rákosi Gyula, Rátkai László, Varga Zoltán, Vilezsál Oszkár

 

Vásárvárosok Kupája, Döntő
1965. június 23.

Stadio Comunale, 25 000 nézõ
Játékvezetõ: Gottfried Dienst (svájci)
Ferencváros-Juventus 1:0 (0:0)

Gól: 74. Fenyvesi
FTC: Géczi - Novák, Horváth, Juhász, Mátrai, Orosz, Karaba, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi Edzõ: Mészáros József
Juventus: Anzolin - Gori, Sarti, Bercellino, Castano, Leoncini, Stachini, del Sol, Combin, Mazzia, Menichelli Edzõ: Heriberto Herrera Udrizar

További cikkek a rovatban

A fair play díjas török és ramadán az Európa-bajnokságon

, Kiss László

A fair play díjas török és ramadán az Európa-bajnokságon

Ma délután Törökország–Horvátország mérkőzéssel folytatódik az Európa-bajnokság. Csaknem napra pontosan húsz évvel ezelőtt (1996. június 11-én) szintén ez a két csapat mérkőzött a kontinenstornán. Akkor mindkét csapat Eb-újoncnak számított. De, hogy jön ide a ramadán?

Tovább

A Real Madrid 29 éve tartó italofóbiája

, Kiss Tibor Noé

A Real Madrid 29 éve tartó italofóbiája

29 éve nem ütött ki olasz csapatot a nemzetközi kupából a Real Madrid.

Tovább

20 év – new wave?

, Sziva Csaba

20 év – new wave?

Szombaton Tottenham–Arsenal derbit rendeznek. Elevenítsük fel most az utolsó olyan meccset, amikor nem Arsene Wenger ült az Arsenal kispadján, de már játszott Dennis Bergkamp.

Tovább

Mikor Bergkamp triplája is kevés volt a Leicester ellen

, Horváth Béla

Mikor Bergkamp triplája is kevés volt a Leicester ellen

Vasárnap Leicester City-Arsenal, a párosítás kapcsán nosztalgiáztunk egy kicsit.

Tovább

Amikor Zico bohócot csinált Európa legjobbjaiból

, Horváth Béla

Amikor Zico bohócot csinált Európa legjobbjaiból

Retróvideók című rovatunk második részében az 1981-es Interkontinentális Kupa fináléját idézzük fel. Liverpool-szurkolók csak saját felelősségre nézzék meg a videót.

Tovább

Több Seedorfot a futballba!

, Horváth Béla

Több Seedorfot a futballba!

Beleszaladtunk egy régi Seedorf-videóba, amit mindenkinek látnia kell.

Tovább