„Úgy gondolom, hogy szólásszabadság van”

„Úgy gondolom, hogy szólásszabadság van”

, Kiss Tibor Noé

Elrajtolt a 2015/16-os idény második felvonása, ami túl sok izgalmat nem tartogat (a Fraditól lehetetlen elvenni az elsőséget), a magyar foci inkább az Eb-re készül. Így tett volna Bernd Storck is, ha beengedik a Szusza Ferenc Stadionba. Lelátói történetek a 20. fordulóból.



Mielőtt a futballal (például: Békéscsaba–Ferencváros 0:1) kezdenénk foglalkozni az idei első NB I-es forduló kapcsán, jegyezzük meg: február elején kiderült, hogy Angeli László ügyész az évek óta húzódó bundaügy öt vádlottjára kért börtönbüntetést. Vádbeszédében Angeli a legsúlyosabb ítéletet, tízéves börtönbüntetést, a nyolcadrendű vádlottra, A. Zoltánra kérte, az elsőrendű vádlottra (aki természetesen mindent tagadott), K. Zoltánra legrosszabb esetben egy–ötéves szabadságvesztés vár. Emlékezzünk csak vissza: négy évvel ezelőtt a tavaszi szezon kezdete előtt egy nappal ugrott ki egy zuglói panelház tetejéről Kutasi Róbert, a REAC igazgatója, a szálak hirtelen összekuszálódtak a magyar futballban. Azóta nem telik el úgy egy hónap, hogy ne indulnának találgatások egyes bajnoki mérkőzésekkel kapcsolatban (a bunda melegágyának számító Ligakupa sorozatát tavaly az MLSZ bölcsen megszüntette…).

 

Visszafordították a szövetségi kapitányt Újpesten (UTE–Videoton 1–0). Bernd Storck és Andy Möller szerette volna a helyszínen megnézni a meccset, csakhogy valakik még a parkolóba sem engedték be őket. Természetesen az esetért senki sem vállalta a felelősséget: az Újpest vezetői először a rendőrséget hibáztatták, mire a szervezet hivatalos közleményben cáfolt: a rendőrségi kordonon Storckék átjutottak, a klub biztonsági emberein viszont már nem. Ráadásul a Nemzeti Sport információi szerint az újpesti biztonságiak tudtak Storck érkezéséről. „Lefolytatunk egy belső vizsgálatot a rendőrség és a belső biztonsági szolgálat bevonásával. Részünkről ezzel lezártnak tekintjük az ügyet. A kapitánytól elnézést kérünk!” – olvastuk a következő körben Ágai Kis András szűkszavú nyilatkozatát. A kommunikációs vezetőtől és az Újpesttől alighanem kicsit több kell majd a jövőben, az MLSZ sajtófőnöke szerint a szövetség néhány napon belül levélben tisztázza majd az ügyet az újpesti klubbal. Talán a levél mellé nem ártana csatolni egy-egy fotót Bernd Storckról és Andy Möllerről, hátha így jobban felismerik majd őket a dolgozók. Bár alighanem tudták, kiket nem engednek be a Szusza Ferenc Stadionba…

 

Békéscsabán (Debrecenben: DVSC–Vasas 4–0) a hazai ultrák jártak rosszul, egy vita után a biztonságiak vezetője inkább kiüríttette a szektorukat. Haba László vasárnap a Nemzeti Sportnak nyilatkozott az ügyről. Az inzultust szerinte az váltotta ki, hogy a Fradi egyik biztonsági embere bement a békéscsabai szektorba, és azt kérte a drukkerektől, hogy ne szidják Kubatov Gábort, az FTC elnökét. „Úgy gondolom, hogy szólásszabadság van, a száját senkinek nem lehet befogni, ezért nem léptünk fel ezekkel a szurkolókkal szemben” – mondta az ügyről a békéscsabai biztonsági vezető, aki azt sem értette, hogy ferencvárosi kollégája mit keresett a csabai szektorban.

 

S végül látogassunk el Felcsútra is (Puskás–Diósgyőr 1–0), ahol a helyi akadémistákat a 63. és a 90. perc (Sallai Roland le- és a 23. születésnapját ünneplő Tar Zsolt becserélése) között senki sem képviselte a pályán. Volt ott viszont horvát, szerb és ukrán légiós. Mit lehet ehhez hozzáfűzni? Inkább semmit.

 

 

A forduló hőse: Holman Dávid (DVSC)
A Debrecen elfocizgatott a Vasassal, a beszámolók szerint 4:0 helyett lehetett volna 8:0. A forduló hőse címet adjuk önbizalomnövelő céllal Holman Dávidnak, aki a Lech Poznanban töltött nem túl sikeres év után tért vissza Magyarországra, és már a debütáló meccsén gólt szerzett.

A forduló meglepetése: Nem volt fordítás
A szombaton lejátszott öt mérkőzés egyikén sem történt fordítás. Amelyik csapat gólt szerzett, az nyerni is tudott.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább