Hetedszer is bukik az Arsenal?

Hetedszer is bukik az Arsenal?

, Kiss Tibor Noé

Ezen a héten újabb nyolc csapat tér vissza a Bajnokok Ligájába. Rövid pillanatfelvételeink következnek a kedden és szerdán fellépőkről – a Barcelonától a PSV Eindhovenig.



Arsenal

A londoniak az utolsó hat alkalommal mindig kiestek a legjobb 16 között a Bajnokok Ligájában. Ezúttal már annak is örülhetnek, hogy idáig eljutottak: az Arsenal az első négy csoportmeccse közül hármat elveszített, és csak az utolsó fordulóban harcolta ki a továbbjutást az Olympiakosz elleni idegenbeli 3:0-nak köszönhetően. A sorsolás most sem kedvezett az Arsenalnak: jöhet a Barcelona, amely az elmúlt években kétszer is kiütötte az Arsenalt, továbbá a 2006-os fináléban is legyőzte. Arsene Wenger szerint az Arsenalnak most van a legnagyobb esélye a továbbjutásra a Barca ellen, de most talán a kiesés se fájna annyira, hosszú évek után az Arsenal idén áll legközelebb ahhoz, hogy bajnok legyen, ehhez a Leicestert kellene megelőznie a tabellán. Amiben a londoniak reménykednek: Lionel Messi eddig hatszor találta magát szembe Petr Cech-hel, de még nem szerzett ellene gólt.

 

Barcelona

Hiú remények – mondhatják erre a Barcelona drukkerei, hiszen a katalánoknál Messin kívül ott van még Neymar és Luis Suárez. Előbbi 32 tétmérkőzésen 23, utóbbi 37 meccsen 41 gólt szerzett ebben az idényben. Vagy említsük a középpályásokat? Rakitic, Busquets, Iniesta – nem rossz trió. De a statisztika iránt érdeklődők számára is van egy érvünk a Barcelona mellett. A csapat október 3-án kikapott a Sevillától, azóta veretlen. 32 mérkőzés óta tart ez a sorozat. S hogy valami kellemetlen hírünk is legyen: Arda Turan sérült. Már amennyiben ez számít valamennyire.

 

Juventus

Mit érdemel az a csapat, amely a csoportkörben oda-vissza megveri a Manchester Cityt, a Mönchengladbach ellen azonban képtelen nyerni, és az utolsó fordulóban vereséget szenved Sevillában, amellyel elúszik a csoportelsősége? Természetesen a Bayern Münchent – ellenfélnek a legjobb tizenhat között. Az idény kezdetekor gyötrődő Juventus szépen összekapta magát, a bajnokságban csinált egy tizenöt mérkőzésen keresztül tartó győzelmi sorozatot, amelyen csak a múlt pénteki, Bologna elleni 0:0 ront egy kicsikét. A Juventusnál optimistán várják a mérkőzést, Pogba bombaformában, és a csapat az utolsó kilenc tétmérkőzésén nem kapott gólt. Csak ne a Bayern lenne az ellenfél: a németek a két csapat legutóbbi három meccsét megnyerték a BL-ben, ebből kettőt Torinóban, összesen 8:1-re.

 

Bayern München

Badstuber, Boateng, Martínez – ha a Bayern három belső hátvéddel állna fel (mint a Juventus), akár ez a három futballista is lehetne a védelem tengelyében. De biztos nem Torinóban! Ők ugyanis a csapat sérültjei, vagyis Pep Guardiolának jelenleg nincs komolyan vehető belső védője. A Darmstadt elleni hétvégi bajnokin a 21 éves Joshua Kimmich és a Szpartak Moszkvától kölcsönvett egykori Stuttgart focista, Serdar Tasci kapott szerepet a trénertől. Az egyetlen remény, hogy Mehdi Benatiát kedd estig összekalapálják az orvosok. További furcsaság: a futballisták Arturo Vidal elmondása szerint a tévéből tudták meg, hogy edzőjük, Pep Guardiola idény végén elhagyja a Bayernt. Amellyel csak BL-t nem nyert.

 

Dinamo Kijev

Slavia Praha, Szuwon Bluewings, Málaga, Benfica Luanda, Litex Lovecs, Strömsgodset – ezek a csapatok voltak a Dinamo Kijev ellenfelei februárban. A kijeviek nem igazoltak át az Interkontinentális Ligába, egyszerűen csak Ukrajnában még nem kezdődött el a tavaszi idény. A cseh, koreai és angolai csapatok után szerdán jöhet egy nagyágyú: a Manchester City. Mielőtt azonban kinevetnénk a Dinamót, jegyezzük meg, a két csapat ezt megelőző találkája után az ukránok örülhettek. A 2010/11-es Európa-liga idényben a legjobb tizenhat között 2:1-es összesítéssel a Dinamo verte a Cityt – pedig az angoloknál már akkor is ott voltak olyan focisták a csapatban, mint Hart, Kompany, Zabaleta, Yaya Touré és David Silva.

 

Manchester City

Harmadszor jutott be a legjobb tizenhat közé a Bajnokok Ligájában a Manchester City, és a szurkolók a sorsolás után örülhettek: végre nem a Barcelona ellen kell focizniuk. Manuel Pellegrini edző nagy esélyt kapott a sorstól. Az angol bajnokság elúszni látszik a címvédő számára, amely a nagy rangadókon idén képtelen győzni. A klub történetének első BL-győzelmével szebb volna a búcsú a kispadtól (nyáron Guardiola érkezik). Nem csoda, hogy a chilei az FA-kupát már beáldozta a BL kedvéért: a City vasárnap 5:1-re kikapott a Chelsea-től ebben a sorozatban, méghozzá úgy, hogy a manchesterieknél hét 20 évesnél is fiatalabb futballista is debütált a találkozón.

 

PSV Eindhoven

Kilenc év után jutott be ismét a Bajnokok Ligája kieséses szakaszába a PSV Eindhoven, amely a decemberi zárás óta is csillogó formában futballozik, az utolsó nyolc bajnokiját egyaránt megnyerte. Némi erősítést is végrehajtott a keretben a szerződését nemrég 2019 nyaráig meghosszabbító Philipp Cocu: a PSV kölcsönvette Marco van Ginkelt a Chelsea-től. Jót tett neki a hazai levegő: a Milan és a Stoke City kölcsönjátékosaként összesen 34 mérkőzése volt az elmúlt években, és ezeken egy gólt szerzett. A PSV-nél viszont 2 meccs/2 gól a mérlege.

 

Atlético Madrid

Egykor a kiváló támadói (Milinko Pantics, Diego Forlán, Fernando Torres, Kun Agüero, Radamel Falcao) miatt kedveltük az Atlético Madrid játékát, ma a Diego Simeone-féle kültelki stílus jellemzi a csapatot. Betonvédekezés! Az Atlético az idei szezonban 25 bajnokin mindössze 11 gólt kapott, a Bajnokok Ligája hat csoportmeccsén további hármat. „Az Atlético Madridnál az egész csapat védekezik” – mondta el a sikerreceptet az uruguayi védő, Diego Godín. Izgalomra semmi ok, a PSV ellen ő és bunkertársai (Juanfran, Szavics, Filipe Luiz és a többiek) ott lesznek Eindhovenben is. Ne várjunk gólfesztivált.

 

(A cikk eredetileg a VS.hu oldalon jelent meg.)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább