Idegenben lőtt több gól? Le vele!

Idegenben lőtt több gól? Le vele!

, Kiss Tibor Noé

Kedden a két csoportelső, szerdán a két csoportmásodik jutott tovább a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. Mindkét csapat kettős győzelemmel: a Benfica Szentpéterváron, a PSG Londonban, a Chelsea ellen győzött 2:1-re. Most azonban beszéljünk egy játékellenes szabályról.



Régóta gondoljuk azt, amit végre Laurent Blanc kimondott. „Amikor odahaza játszol, sokkal jobban kell védekezned, mint amennyire támadhatsz, mert egy bekapott gól duplán számít” – jelentette ki a PSG francia trénere a Chelsea elleni hazai 2:1-es győzelem után. Nem csoda, hogy a szerdai BL-mérkőzések hasonló koreográfia szerint zajlottak: a vendégként pályára lépő Benfica és a PSG is olyan elánnal kezdte a mérkőzést, ahogy azt egy hazai csapattól várnánk. Csakhogy a mérkőzések odavágóján a hazai csapatok többnyire nem támadnak, a legtöbben óvatoskodnak, s az elmúlt években nemegyszer előfordult, hogy egy kiegyenlített párharc első mérkőzése után a hazai csapat edzője már a 0:0-nak is örült, hiszen csapata legalább nem kapott gólt. Fantasztikus!

 

A szabály, mármint hogy egyenlőség esetén az idegenben szerzett több gól dönt, elavultnak tűnik. A vendégcsapatok számára már nem olyan viszontagságos eljutni Európa legtávolabbi pontjaira sem, mint húsz évvel ezelőtt. Emlékezzünk csak arra, hogy a 2010-es Bajnokok Ligája elődöntő első mérkőzésén micsoda előnyt jelentett az Inter számára, hogy a légtérzár miatt (amit az izlandi vulkán kitörése okozott) a Barcelona csapata repülőgép helyett busszal utazott el Milánóba, ahol aztán 3:1-re ki is kapott. A katalánok értékes órákat veszítettek el az autópályákon.

 

A gólok száma sem olyan magas a nemzetközi színtéren, mint, mondjuk, negyven évvel ezelőtt. Mi indokolja, hogy egy kétgólos (0:0, 1:1) párharcot az döntsön el, hogy az egyik csapat idegenben rúgott gólt, a másik pedig odahaza? Főleg, ha ez olyan, mint a 2003-as BL-elődöntő, amikor a Milan és az Inter között pontosan ezek az eredmények alakultak ki – vagyis ugyanabban a stadionban a Milan gólja kettőt ért, az Interé csak egyet. Arról nem is beszélve, hogy az idegenben lőtt gólok száma a hosszabbításban is számít (az MLS rájátszásában például nem), és a vendégcsapat mellett kompenzációs érv (hogy a hazai gárda harminc perccel többet játszik saját közönsége előtt) sem tűnik megdönthetetlennek.

 

Az érvek és ellenérvek felsorolását hosszan folytathatnánk, az azonban évek óta egyre világosabb, hogy ez a szabály a játék szelleme ellen való. Minden futballdrukker azt várná, hogy kedvenc csapata hazai pályán essen neki ellenfelének, és a közönség biztatása mellett próbálja a lehető legtöbb gólt megszerezni ellene. Mivel azonban az 1:0-s hazai győzelem sokkal jobb eredménynek számít, mint az 5:4, azt látjuk, amit látunk. A baj azonban nemcsak az, hogy a hazai csapatok félve, óvatoskodva játszanak. Az igazi problémával szerda este szembesültünk Szentpéterváron és Londonban. Emiatt a szabály miatt egyszerűen mindkét meccs sokkal kevésbé volt szórakoztató, mint amilyen lehetett volna – márpedig ez nem a játék javát szolgálja.

 

A Zenit például egy hajrában kapott gól miatt került nehéz helyzetbe a visszavágó előtt, a Benfica 1:0-s előnnyel utazott Oroszországba. A kékek a visszavágón sokáig nagyon jól futballoztak, megtalálták az egyensúlyt a védekezés és a támadás között: egészen egyszerűen kimaxolták azt, amit ebben a helyzetben tehettek. A vezető gól megszerzése után megérezték, hogy a portugálok megrogynak, ekkor kezdtek igazából kockáztatni, hátha még a rendes játékidőben meglesz a 2:0. Mi is kockáztathatunk: ez a húsz perc volt a párharc legizgalmasabb része. Aztán a hajrában jött egy váratlan távoli lövés, a lecsorgót Gaitan bevágta a kapuba (1:1). Mint utóbb kiderült, majdnem 11 perc volt még hátra a hármas sípszóig, de az oroszok feladták, hiszen ilyen rövid idő alatt két gólt kellett volna rúgniuk. Annyira melankolikusak lettek, hogy a 96. percben kaptak még egyet – a meccs utolsó része értékelhetetlen volt. Londonban még rosszabb volt a helyzet: a szabály nézhetetlenné tette a meccs utolsó 25 percét. Ibrahimovic a 67. percben juttatta másodszor is előnyhöz a PSG-t, ami azt jelentette, hogy a Chelsea-nek három gól kellett volna a továbbjutást jelentő 4:2-höz. Erre nyilvánvalóan esélyük sem volt (jegyezzük meg: a PSG a két meccs alapján jelenleg sokkal jobb, mint a Chelsea), leálltak, unalomba fulladt a csata: ha a 3:2 legalább a hosszabbításhoz elég lett volna számukra, akkor alighanem itt is izgalmasabb hajrát láthattunk volna.

 

Szóval, amíg a fél világ a videóbíró bevezetésével van elfoglalva, mi azt mondjuk: töröljék el inkább az idegenben lőtt több gól szabályát.

 

A nap játékosa: Raul Jiménez (Benfica)

Amikor már úgy tűnt, hogy a Zenit beviszi a második, mindent eldöntő gólt a Benfica ellen, akkor jött a csereként beállt 24 éves mexikói támadó, és olyan lövést küldött kapura 28 méterről, amit Lodigin csak a kapufára tudott ütni, a kipattanót pedig Gaitannak csak az üres kapuba kellett bepofoznia.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább