Guardiolának idegenbe nem kéne menni

Guardiolának idegenbe nem kéne menni

, Kiss Tibor Noé

Könnyen megismétlődhet a 2014-es Bajnokok Ligája-döntő. A Real kedvező helyzetből várhatja a Manchester City elleni visszavágót, az Atlético pedig egygólos előnnyel utazhat Bajorországba. Látva a spanyolok betonbiztos védekezését, ez hatalmas előnynek tűnik.



Nem csoda, hogy az elődöntők mezőnyének kialakulásakor sokan legyintettek: Real Madrid, Manchester City, Atlético Madrid, Bayern München, a döntő kapujában megint a megszokott sztárcsapatok, sok izgalomra ne számítsunk. A keddi manchesteri mérkőzés csalódást is okozott, a ManCity és a Real Madrid nem bírt egymással Manchesterben. Szerdán az Atlético Madrid fogadta a Bayern Münchent, s az mindenképpen fejlődés, hogy a Vicente Calderónban láthattunk legalább egy gólt.

 

Mégpedig milyen gólt! Saúl Níguez a negyeddöntő visszavágóján még „csak” egy csodálatos assziszttal vétette észre magát, az első félidőben parádésan ívelt Antoine Griezmann fejére, ezzel már továbbjutásra állt az Atlético a Barcelona ellen. A Bayern elleni mérkőzésen sokkal nagyobbat robbantott: a 11. percben megindult a kapu felé, a Bayern-védők úgy dőltek el mellette, mint a kuglibábuk, Thiago Álcantara, Xabi Alonso és Juan Bernat is padlót fogott, majd 21 éves középpályás a tétlenkedő Alaba mellől, nagyjából 15 méterről csavart a hosszú sarokba. A labda a kapufa érintése után pattant a gólvonal mögé. Elállt a szánk. A focistát a Transfermarkt április elején 20 millió euróra taksálta, kíváncsiak lennénk a következő frissítésre – az ötmásodperces mozdulatsor akár tízmillió eurót is dobhat a játékos értékén.

 

Volt mit ünnepelni Saúl gólján, rutinos meccsnézők ugyanis ekkor már sejthették, hogy túl sok látványosságot vagy gólt ezen a mérkőzésen már nem fogunk látni. Így is lett. Az Atléticónak sorozatban ez volt a harmadik mérkőzése, ebben a szezonban pedig összesen a tizenkettedik, amelyet 1:0-ra nyert meg. Ennek a csapatnak egyszerűen nem lehet gólt lőni: az idei 52 tétmeccse közül 33-at bekapott gól nélkül hozott le az Atléti. Egyszer azért szívinfarktusközeli állapotba kerülhettek a hazai drukkerek: a második félidőben David Alaba bombája után a gólvonal elé pattant a labda a keresztlécről. De kerülhetett volna még kínosabb helyzetbe Guardiola Bayernje: a hajrához közeledve egy mintaszerű hazai kontra végén Fernando Torres is a kapufát találta telibe. A „régi” Torresnél ez biztos gól – ami közhely, de talán igaz.

 

S miközben az Atlético ismét a döntő kapujában áll, nem lehet azt mondani, hogy a szezon végén távozó Pep Guardiola müncheni ténykedése diadalmenet lenne. Sőt, sokkal inkább lejtmenet. A Bayern 2014 februárjában 2:0-ra nyert az Arsenal vendégeként, az azóta a kieséses körben lejátszott nyolc idegenbeli BL-meccse közül a csapat egyet sem tudott megnyerni. Igaz, a visszavágón hazai pályán kell nyernie a Bayernnek, amely Guardiolával márt többször összeszedte magát az Allianz Arenában (a Portót tavaly az idegenbeli 3:1-es vereség után odahaza lépték le 6:1-re, s friss még az emléke a Juventus elleni csodálatos fordításnak is. Egy biztos: az Atlético ellen nem engedheti meg magának a Bayern, hogy gólt kapjon – ez esetben ugyanis hárommal kellene felelnie kedden, ami nem tűnik éppen reálisnak Diego Simeone katonái ellen.

 

A Bayern utolsó nyolc idegenbeli mérkőzése a Bajnokok Ligája kieséses körében
Atletico 0:1
Benfica 2:2
Juventus 2:2
Barcelona 0:3
Porto 1:3
Sahtar 0:0
Real Madrid 0:1
Man UTD 1:1

 

A nap játékosa: Saúl Níguez (Atlético Madrid)
Ki hinné, hogy Saúl Níguez, aki három gólnál tart az idei BL-sorozatban, ezzel a legeredményesebb spanyol játékos is egyben. Mondjuk, a Bayern elleni gólja egy triplát is megér.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább