Orbán téved, Isten végez

Orbán téved, Isten végez

, Kiss Tibor Noé

Furcsa volt a 12 csapatos bajnokság utolsó fordulója. Mindenki azt feltételezte, hogy a szurkolói közösség többségének ellenszenvét viselő Felcsút végül megőrzi NB I-es tagságát – mégsem így történt, a Puskás Akadémia csapata kiesett az NB I-ből.



"A Puskás Akadémiát mégiscsak én alapítottam, és bár az első csapat és az Akadémia működtetésében nem veszek részt, a futballszerető közvélemény hozzám köti a klubot. Ezért a velem szembeni politikai rokonszenv és ellenszenv óhatatlanul átáramlik a csapatra is" – nyilatkozta a Puskás Akadémia-Honvéd mérkőzés előtt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Felcsút felvirágoztatója. Az interjú a klub honlapján jelent meg, egy nappal a magyar bajnokság idei szezonjának utolsó, 33. fordulója előtt. A beszélgetés apropója, hogy az utolsó kört kieső helyről váró Puskás Akadémia csapata ellen valóságos ellenszenvkampány indult ez elmúlt napokban.

 

Orbán azonban téved. A futball iránt érdeklődő közvéleménynek – a miniszterelnök személyétől függetlenül – semmi baja nem lenne a Puskás Akadémiával, ha a csapatban az akadémián nevelkedett játékosok kapnának helyet. Emlékezzünk csak vissza arra, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben az MTK-ról még a riválisok is elismerően nyilatkoztak, a fiatal magyar focistákat a felnőttcsapatba építő klubmodell példáértékű volt, ráadásul évekkel megelőzte az akadémiaalapítás-lázat. A Puskás Akadémia esetén – s ezt már százszor leírtuk – egyáltalán nem ez történik. A Diósgyőr elleni februári bajnoki utolsó harmadában például egyetlen olyan futballista sem volt a pályán, aki az akadémián nevelkedett volna, és az akadémisták száma azóta sem emelkedett számottevően a felcsúti kezdő csapatban. Ez a valódi kudarc, nem pedig az, hogy a Puskás végül kiesett az élvonalból.

 

Az utolsó forduló amúgy egészen szürreálisan zajlott. Felcsúton egy hitehagyott Honvéd találkozott a koncentráltan focizó PAFC-játékosokkal, a Puskás már az első félidőben lerendezte a mérkőzést, a Honvéd a hajrában szépített. Hiába nyertek azonban a hazaiak a Pancho Arénában, a három pont mit sem ért, a Dunaújvárosban rendezett MTK-Vasas mérkőzésen ugyanis a "vendégként" pályára lépő angyalföldiek 2:0-ra megverték az MTK-t. Felcsúton és Dunaújvárosban is a vendégszurkolók ünnepeltek: a Honvéd drukkerei kínjukban a Vasast éltették a Pancho Arénában, miközben a Dunaújvárosban a PAFC vezető gólját meghallva a Vasas-szurkolók egyetlen szót ismételgettek: bunda, bunda, bunda.

 

A rosszindulatú jóslatok nem jöttek be, a Puskás Akadémiát "nem tartották bent" az élvonalban, úgy tűnik, a miniszterelnök csapata egy a többi közül, nem kedvezményezett. A köszolgálati televízió teljesítményét elnézve azonban semmi okunk az örömre. Az adás készítői nehezen tudták titkolni a körkapcsolásos közvetítés propagandajellegét. A Felcsút–Honvéd meccs szünetében a riporter a PAFC második gólját szerző Tar Zsoltot interjúvolta meg, hangsúlyozva, hogy a klub akadémistájáról van szó – csak azt nem tette hozá, hogy rajta kívül a szombati kezdőből csupán egy másik védőnek, Nagy Zsoltnak volt köze focistapalántaként a felcsúti intézményhez. Ez már nem hangzott túl jól. A körkapcsolás "rugalmatlansága" pedig szakmailag védhetetlen, a mérkőzések hajrájában percekig a teljesen érdektelen Haladás-Fradi mérkőzésről érkező képsorokat nézegethettük, miközben Dunaújvárosban a Vasas megszerezte második gólját az MTK ellen, ezzel biztosan kiharcolva a bent maradást.

 

Furcsa idény volt a 2015/16-os, tele politikával. Az utolsó fordulóban Orbán Viktor előbb zötyögött egyett az újonnan átadott Alcsút-Felcsút kisvasúton, miközben néhány faluval arrébb az LMP-t vezető Schiffer Andrást fényképezték le a Vasas-ultrák között. Ami azonban sokkal inkább jellemzi a magyar futballt, és a páváskodó politikusokon keresztül a magyar társadalmat: a rothadozó dunaújvárosi stadion, a Pancho Aréna hamis cicomája, a kongó lelátók. Az üresség.

 

A forduló hőse: Vida Máté (Vasas)

Harmincöt méterről próbált a kapuba emelni Vida Máté az MTK-Vasas bajnokin – gól lett belőle. "Ne firtassuk, hogyan" – mondta a lefújás után a M4 riporterének nagyon szimpatikusan a fiatal játékos, fülig érő szájjal. Lényegében ezzel a góllal, ezzel az óriáskiflivel maradt bent a Vasas az élvonalban.

 

A forduló meglepetése: kiesett a Felcsút

A szurkolói szubkultúra kész tényként kezelte, hogy a 33. forduló után a Felcsút a 10. helyen véget, és ezzel jövőre is első osztályú klubnak számít majd. Nem így lett.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább