A magyar ugaron

A magyar ugaron

, Kiss László

11 évvel ezelőtt már voltunk Felcsút-meccsen, akkor a jelenlegi miniszterelnök még cserejátékos volt a fejér megyei csapatban. Ma már díszpáholyból nézhet végig uradalmán.



A bejutásról

Nem volt könnyű bejutni a stadionba, a szurkolói kártyám pin-kódját kéri a regisztráció n-edik kérdése. Igen, van egy Fradi-kártyám, egy barátom váltotta ki, hogy nézzem meg vele a Zeljeznicar elleni meccset. Megnéztem. A pin-kódról megfeledkeetem, a regisztrációt félbehagytam, a stadionba bejutottam. Okosba’, magyar módra, kapcsolatokon keresztül. Így megy ez manapság. De így ment ez mindig.

 

A stadionban

A pusztába épített stadion környékén szinte több a rendőr és a biztonsági őr, mint a szurkoló. gyanúsan méregetnek mindenkit, fekete autó érkezéskor sorompó fel. A vendégszektorba lépés során biztonsági őrök tucatjai állják el az ajtót, az egyik átvizsgálja a táskámat, két lépéssel mögötte a másik is. Mindezt morózusan, mogorván, tudjam, hol a helyem. A palackot kinn hagyom, lidlis ice teámtól búcsúzom, lehúzom, finom. 2G szektor, hermetikusan elzárva mindentől, szemeteskuka sehol, a südtiroli aldis zöldalma csutkája egy üres műanyag söröspohárban landol. Barátom 5 éves kisfia kérdi: hová tegye a jégkrémes pálcikát? Tedd a földre, nincs szemetes. A végén majd kivisszük? – kérdi. A kis Janit környezettudatosan neveli az édesapja. Korrekt.

 

 

TOVÁBBI KÉPEK A FACEBOOKON >>>

 

A meccsről

Szombaton lehetőségünk lesz kiejteni az NB1-ből a rendszer korcs csapatát! Mindenki intézze az utazását Felcsútra és teli vendégszektor előtt taszítsuk őket a másodosztályba!” – nagyjából ezzel összefoglalhatjuk a kispestiek álláspontja a meccs előtt. Ebből azonban semmi sem lett, a Honvéd-szurkolók már az elején értetlenkedtek, hogy miért nem fekete-pirosban és miért pont narancssárgában kell kiállni a fehér mezes hazaiak ellen? A kispesti kapus, Horváth András már a 13. percben azzal borzolta a kedélyeket, hogy alászaladt egy labdának, de Pekár az üres kapu mellé bombázott. A félidő végére azonban olyan sima 2-0-s vezetést szerzett a felcsúti csapat, hogy a szurkolók már bundát kiáltottak. A meccs végén ugyan szépített a Honvéd, de szurkolók a „kurva gyenge!” rigmus skandálásával tették egyértelművé, mit gondolnak csapatuk teljesítményéről.

 

A rigmusokról

Apropó, rigmusok. A Guantanamera már a Csepel-Fradin is bejött, de a Honvéd-szurkolók két újabb verzióval szórakoztatták magukat, és az erre fogékony közönséget. „Nem lehet venni, legendát nem lehet venni!”, „Nem kell a Felcsút, senkinek nem kell a Felcsút!” A meccs végén a pisildében egy dühös vendégszurkoló a „vedd le a mezt, mindenki vegye le a Honvéd-mezt” című improvizációval próbálkozott, de az alkohol tudatszűkítő hatása miatt nem álltak össze a sorok. Majd legközelebb.

 

A politikáról

Arról, hogy a politika mennyire rátelepedett a futballra már mindent leírtunk és leírtak mások. Nem kérdés, hanem tény: nem tesz jót a futballnak a futball és a politika ilyen méretű összefonódása. A kispesti szurkolók közül többen a meccs végén elkeseredésükben fogadkoztak, hogy „soha többé bérletet!”. Nem a vereség fájt nekik, hanem a lélektelen játék, az alibifutball. Egy örömük volt mindössze: hogy a Vasas megverte az MTK-t. A jelen helyzetben pedig sokan már ennek is örülni tudtak. Az Eb pedig majd mindenre gyógyír lesz. Vagy nem. De ennek az idénynek vége. Végre.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább