Magyaros foci, osztrákos körítés

Magyaros foci, osztrákos körítés

, Kiss Tibor Noé

Bécsben jártunk, megnéztük a Rapid utolsó bajnokiját a 2015/16-os idényben. Meglepve tapasztaltuk, hogy az osztrák klubfoci majdnem olyan kiábrándító, mint a magyar.A Rapid-Altach meccs színvonalára az idény végi forma kifejezéssel tudnánk minősíteni: a hazai csapat unott focija felháborította a szurkolókat (a szünetben 0:1, füttykoncert), az Altach igyekezett. (Altach: ez egy 6500 lakosú város a svájci határ mellett, Vorarlbergben). Se tempó, se szív, se ötlet - csak három kapufa. A harmadik után a kipattanót Stefan Schwab bólintotta a kapuba, ezzel lett 1:1. Semmivel sem volt jobb a foci Bécsben, mint az Üllői úton, ezt a színvonalat egy Fradi-Vasas meccs is hozza. Schwab volt az egyetlen futballistára emlékeztető játékos, de ő is legfeljebb egy C-kategóriás Ivica Vasticnak ment el, a többik pedig? Néhány délszláv próbált kevergetni, kevés sikerrel. Mielőtt azonban lebecsülnénk az osztrákokat, az Eb-re készülő csapatban mindössze két Ausztriában futballozó játékost találunk (egyikük se rapidos), a csapatkapitány pedig az a Christian Fuchs, aki nemrég bajnok lett - a Leicester Cityvel.

 

 

Mégis akadnak hasonlóságok a magyar és az osztrák foci között. A klubvezetés és a szurkolótábor közti viszony a Rapidnál sem felhőtlen. A drukkerek az egyik molinósorral arra emlékeztették a vezetőket, hogy nem minden a pénz, főleg ha hiányzik a koncepció. Brávó, hallatszott a középosztálybeli szektorokból is az egyetértés, taps mindenfelé. (A Rapid-fociban tényleg nem volt sok koncepció.) A hajrában kifeszített felirat is üzenetértékű volt. Weststadion - olvastuk a nosztalgizáló kiírást, amelyarra utal, hogy valamirevaló Rapid-drukker aligha nevezi Allianz Arénának majd az új stadiont, amely a Weststadion (későbbi nevén Gerhard Hanappi Stadion) helyén épült fel, a futballszurkolás egyre inkább konzervatív műfajnak látszódik. Az új aréna megnyitójára július 16-án kerül sor, az ellenfél a Chelsea lesz. A Weststadion 2014-es elbontása óta a Rapid a Práterben (Ernst Happel Stadion) játssza hazai bajnokijait, ahogy ezt az Altach elleni meccset is.

 

 

Ha valamiért mégis megérte végignézni ezt a mérkőzést, az a Rapid-szurkolótábor volt. Az ultrák kilencven percen keresztül énekeltek, doboltak, biztatták kedvenceiket. Szerencsére néhány esetben használhattak pirotechnikai eszközöket, a második félidő végén percekig zölden fénylett a szektor, szállt a füst. A meccs után azért körbenéztünk a sajtóblokkban is, bekaptunk egy pogácsát, egy japán újságíró pedig az asztalra helyezett látványszendvicseit fényképezgette teleobjektívval. Egy számunkra elzárt teremből finom illatok szállingóztak kifelé, a szakácsok már a Chelsea-re készülnek. Lesz ott pezsgő & kaviár is. S ha úgy nézzük, a mezei szurkolókat sem kell sajnálni. A meccs után a rendőrség és a közlekedési vállalat (tömegközledés-fanok: irány Bécs!) hiperszervezett produkcióját láthattuk: tizenötezer ember idilli békességben, sitty-sutty eltűnt a stadion környékéről. 

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább