"Nem kéne a traumákkal foglalkozni"

"Nem kéne a traumákkal foglalkozni"

, Kiss Tibor Noé

Lakat T. Károly szerint a mai Németország–Magyarország meccsnek nincs igazi tétje, de az eredmény nagy befolyással lehet a szurkolók elvárásaira az Európa-bajnokság előtt. Villáminterjú az ismert sportújságíróval.(A 18 órakor kezdődő mérkőzést a Focitipp szerzői élőben kommentálják majd honlapunkon.)

 

Melyik számodra a legemlékezetesebb német–magyar meccs?

Amikor Albert talán másodszor játszott a magyar válogatottban a nyugatnémetek ellen 1959-ben. Mindenki a vb-döntő visszavágójának tekintette azt a meccset, a németek először jártak Magyarországon Bern után. Egy 19 éves középcsatár olyan parádét rendezett a tizenhatoson belül, hogy a német védők úgy dőltek el mellette, mint a kuglibábuk, ha kilencest dobsz. Ez volt Albert „császárrá” válásának első lépcsője. Ha tétmeccsre gondolok, akkor természetesen a 8–3.

 

Kik voltak a kedvenc német futballistáid?

A régiek közül, dacára annak, hogy mind a mai napig megnyomorítja a lelkünket egy Helmuth Rahn nevű embernek a neve, vele kezdeném. Fantasztikus futballista volt. Nagyon tiszteltem Uwe Seelert, Beckenbauert, Breitnert. Az 1974-es vb-csapatuknak egyszerűen nem volt hibapontja. Abba a csapatba még Günter Netzer sem fért be, pedig szerintem akkoriban ő a világ három legjobb futballistája között volt. A maiak közül legjobban Thomas Müllerre figyelek, ő a leghatékonyabb játékos. A fülével is képes gólt szerezni, olyan gólérzékenysége van. Ha egy ilyen pali van a csapatban, akkor az edző nyugodtan ül a kispadon.

 

Mit vársz a mai mérkőzéstől?

A létező legrosszabb pillanatban játszunk a németekkel. A világbajnokkal játszani mindig nagy dolog, de nem biztos, hogy tíz nappal a sorsunkat leginkább meghatározó tétmeccs, az osztrákok elleni Eb-fellépés előtt kell a németek otthonában játszani. Ebből a meccsből jól semmiképpen nem jöhetünk ki. Ha jó eredményt érünk el (számomra ez minimális, egy-kétgólos vereséget jelent), az a szurkolók önbizalmát, elvárásait növeli meg az osztrákok elleni meccs előtt. Egy jó szereplés után szinte kötelező lesz megverni az osztrákokat. Ha viszont nagyon megvernek bennünket, akkor az a maradék önbizalmunk is elszáll, amit összekapargattak a játékosok az Eb-selejtezők során.

 

Nem lehet, hogy ez már előzetes mosakodás, indokolatlan félelem? Ez mégis csak egy felkészülési meccs lesz.

Éppen ezt mondom. Az a baj, hogy mi, magyarok nem tudjuk az értékén kezelni az eredményeket, akár pozitív, akár negatív irányban. Elefántcsontpart ellen senkit sem érdekelt annyira az eredmény, de a németek elleni mérkőzésből mindenki következtetést von majd le. Nem kéne ezekkel a traumákkal foglalkozni, el kéne engedni az egészet – ez az, ami nekünk még sohasem sikerült. A magyar–brazil után úgy engedtük el a csapatunkat Mexikóba – igaz, ezt megerősítette néhány játékosunk lelkesebb nyilatkozata is –, hogy világbajnok lesz. Pedig lehet, hogy inkább tőlük kellett volna hatot kapni, és akkor a szovjetek talán nem tömnek ki bennünket Irapuatóban.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább