„A nagy zakókat elkerüljük, az biztos”

„A nagy zakókat elkerüljük, az biztos”

, Focitipp Official

Többek között a Békéscsaba és a Vasas játékosaként kergette őrületbe szlalomjaival a védőket a kilencvenes években, később edzette az alsóbb osztályban szereplő Ferencvárosi szurkolók (FFC) csapatát, jelenleg utánpótlásedzőként dolgozik. VÁCZI ZOLTÁN latolgatta az esélyeket az Európa-bajnokság előtt. Eb-körkérdések.Váczi Zoltán (1966) Debrecenben kezdett el futballozni, de Békéscsabán lett ismert és befutott NB I-es labdarúgó. Alapembere volt annak a csapatnak, amely 1994 nyarán bronzérmet szerzett az élvonalban. Ezután játszott a Vasasnál, a Honvédnál és a Ferencvárosnál is, megjárta az osztrák negyedik ligát és Ózdot. A kilencvenes évek egyik legtechnikásabb futballistája volt, 1998-ban ő szerezte az év gólját, amikor egy Vasas–Videoton mérkőzésen a saját térfeléről indulva mindenkit kicselezett, majd a fehérváriak tizenhatosára érve a hosszú sarokba gurított. Egykori edzője, Pásztor József szerint a Barcelonában lett volna a helye, a magyar válogatottban kétszer lépett pályára. A szurkolók mindenhol kedvelték, bohém életvitele miatt is, Békéscsabán Pecás Zolinak becézték. Az utóbbi években utánpótláscsapatoknál dolgozik edzőként, ars poeticája szerint a gyerekeket hagyni kellene ösztönösen játszani.

 

Az Eb-körkérdés rovat további cikkei >>>

 

Kik jutnak a döntőbe, és ki nyeri az Európa-bajnokságot?

A spanyol futballt szeretem a legjobban, őket várom most is a döntőbe, ott a helyük. Igaz, hogy Brazíliában leszerepeltek, mert egy olyan csapat érkezett a tornára, amelynek a legtöbb játékosa kifacsart állapotba került az idény végére. Most is hasonló a helyzet, de azt gondolom, hogy ebből tanultak, és ezúttal újult erővel tudnak majd futballozni az Európa-bajnokságon. Legalábbis nagyon remélem. Azon sem lennék meglepve, ha döntőbe jutna a belga válogatott is.

 

Akkor Belgium lenne a torna meglepetéscsapata is?

Igen. Nagyon jó játékosok jöttek ki a futballiskolájukból, Hazard, De Bruyne és a többiek. Hirtelen kikerült a világ szeme elé vagy 20-25 topligás játékos, akik a saját csapatukban meghatározó szerepet töltenek be. Ez igazi befektetés, nálunk is ezt a modellt kellene követni, csak nálunk valamiért nem jönnek ki a jó játékosok az akadémiákról… A másik csapat, amelytől meglepetést várok, Svájc. A svájci klubcsapatok a nemzetközi porondon sem játszanak már alárendelt szerepet, és a válogatott is beérett arra, hogy meglepetést okozzon. A 2010-es világbajnokságon megverték a spanyolokat, és legutóbb is továbbjutottak a csoportkörből. Szerintem fejlődtek, a játékosok egyre több tapasztalatot szereztek az elmúlt években.

 

Mit vársz a magyar válogatottól?

Tisztes helytállást. A nagy zakókat elkerüljük, az biztos. De akár ez is benne lehet, a lényeg, hogy emelt fővel jöjjünk le a pályáról. Nem győzelmekben gondolkodom, bár egy győzelemnek már nagyon örülnék. Tegyenek meg mindent, ez a fontos. Főleg Dzsudzsák Balázsra gondolok, mert amit eddig játékban mutatott, az nulla, ezt a véleményemet vállalom. Eddig azt vártuk tőle, hogy segítse a válogatottat, ehelyett a válogatott vitte őt a hátán.

 

Kitől várod a kiugrást a magyar játékosok közül?

Én csapatban gondolkodom, ahogy szerintem a német edző is. Bernd Storck azért választotta ezt a keretet, mert ezek a játékosok tudnak csapatként működni. Gyurcsó Ádámot kihagyni szerintem nagy merészség volt. De ha a válogatott csapatként jól működik, akkor minden rendben lesz. Mindenesetre én bátrabb focit várok, mint amit az utóbbi időben, akár a selejtezők során a csapattól láttam. Emelt fővel csak úgy tudunk lejönni a pályáról, ha nem állunk be védekezni nyolc-kilenc emberrel. Ha bátran játszunk, de kikapunk 3-2-re, akkor nagyon elégedett leszek a fiúkkal. Merjük bevállalni a cseleket, ütközéseket, passzokat, ennyi.

 

Kik lehetnek az Eb legnagyobb sztárjai?

Ahogy a belgáktól, úgy Eden Hazardtól is sokat várok. Lenne miért kárpótolnia a nézőket, mert idén a Chelsea-ben elég gyengén teljesített.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább