„A nagy zakókat elkerüljük, az biztos”

„A nagy zakókat elkerüljük, az biztos”

, Focitipp Official

Többek között a Békéscsaba és a Vasas játékosaként kergette őrületbe szlalomjaival a védőket a kilencvenes években, később edzette az alsóbb osztályban szereplő Ferencvárosi szurkolók (FFC) csapatát, jelenleg utánpótlásedzőként dolgozik. VÁCZI ZOLTÁN latolgatta az esélyeket az Európa-bajnokság előtt. Eb-körkérdések.Váczi Zoltán (1966) Debrecenben kezdett el futballozni, de Békéscsabán lett ismert és befutott NB I-es labdarúgó. Alapembere volt annak a csapatnak, amely 1994 nyarán bronzérmet szerzett az élvonalban. Ezután játszott a Vasasnál, a Honvédnál és a Ferencvárosnál is, megjárta az osztrák negyedik ligát és Ózdot. A kilencvenes évek egyik legtechnikásabb futballistája volt, 1998-ban ő szerezte az év gólját, amikor egy Vasas–Videoton mérkőzésen a saját térfeléről indulva mindenkit kicselezett, majd a fehérváriak tizenhatosára érve a hosszú sarokba gurított. Egykori edzője, Pásztor József szerint a Barcelonában lett volna a helye, a magyar válogatottban kétszer lépett pályára. A szurkolók mindenhol kedvelték, bohém életvitele miatt is, Békéscsabán Pecás Zolinak becézték. Az utóbbi években utánpótláscsapatoknál dolgozik edzőként, ars poeticája szerint a gyerekeket hagyni kellene ösztönösen játszani.

 

Az Eb-körkérdés rovat további cikkei >>>

 

Kik jutnak a döntőbe, és ki nyeri az Európa-bajnokságot?

A spanyol futballt szeretem a legjobban, őket várom most is a döntőbe, ott a helyük. Igaz, hogy Brazíliában leszerepeltek, mert egy olyan csapat érkezett a tornára, amelynek a legtöbb játékosa kifacsart állapotba került az idény végére. Most is hasonló a helyzet, de azt gondolom, hogy ebből tanultak, és ezúttal újult erővel tudnak majd futballozni az Európa-bajnokságon. Legalábbis nagyon remélem. Azon sem lennék meglepve, ha döntőbe jutna a belga válogatott is.

 

Akkor Belgium lenne a torna meglepetéscsapata is?

Igen. Nagyon jó játékosok jöttek ki a futballiskolájukból, Hazard, De Bruyne és a többiek. Hirtelen kikerült a világ szeme elé vagy 20-25 topligás játékos, akik a saját csapatukban meghatározó szerepet töltenek be. Ez igazi befektetés, nálunk is ezt a modellt kellene követni, csak nálunk valamiért nem jönnek ki a jó játékosok az akadémiákról… A másik csapat, amelytől meglepetést várok, Svájc. A svájci klubcsapatok a nemzetközi porondon sem játszanak már alárendelt szerepet, és a válogatott is beérett arra, hogy meglepetést okozzon. A 2010-es világbajnokságon megverték a spanyolokat, és legutóbb is továbbjutottak a csoportkörből. Szerintem fejlődtek, a játékosok egyre több tapasztalatot szereztek az elmúlt években.

 

Mit vársz a magyar válogatottól?

Tisztes helytállást. A nagy zakókat elkerüljük, az biztos. De akár ez is benne lehet, a lényeg, hogy emelt fővel jöjjünk le a pályáról. Nem győzelmekben gondolkodom, bár egy győzelemnek már nagyon örülnék. Tegyenek meg mindent, ez a fontos. Főleg Dzsudzsák Balázsra gondolok, mert amit eddig játékban mutatott, az nulla, ezt a véleményemet vállalom. Eddig azt vártuk tőle, hogy segítse a válogatottat, ehelyett a válogatott vitte őt a hátán.

 

Kitől várod a kiugrást a magyar játékosok közül?

Én csapatban gondolkodom, ahogy szerintem a német edző is. Bernd Storck azért választotta ezt a keretet, mert ezek a játékosok tudnak csapatként működni. Gyurcsó Ádámot kihagyni szerintem nagy merészség volt. De ha a válogatott csapatként jól működik, akkor minden rendben lesz. Mindenesetre én bátrabb focit várok, mint amit az utóbbi időben, akár a selejtezők során a csapattól láttam. Emelt fővel csak úgy tudunk lejönni a pályáról, ha nem állunk be védekezni nyolc-kilenc emberrel. Ha bátran játszunk, de kikapunk 3-2-re, akkor nagyon elégedett leszek a fiúkkal. Merjük bevállalni a cseleket, ütközéseket, passzokat, ennyi.

 

Kik lehetnek az Eb legnagyobb sztárjai?

Ahogy a belgáktól, úgy Eden Hazardtól is sokat várok. Lenne miért kárpótolnia a nézőket, mert idén a Chelsea-ben elég gyengén teljesített.

További cikkek a rovatban

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képvi…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább

Az angol klubfoci megint szép lesz?

, Kiss Tibor Noé

Az angol klubfoci megint szép lesz?

Tavaly egy angol csapat (a Leicester…) jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, idén feljövőben a brit csapatok. A ManCity és a Tottenham simán győzött, ikszelt a BL-be visszatérő Liverpool.

Tovább