Hátul fejetlenség, elöl impotencia

Hátul fejetlenség, elöl impotencia

, Kiss Tibor Noé

A magyar válogatott 2:0-ra kikapott a világbajnoki címvédő német csapattól Gelsenkirchenben. Az eredményen nincs szégyellnivaló, de a játék… Azt meggyőzőnek éppen nem mondanánk.



Örök vita, hogy mi értelmük van a barátságos mérkőzéseknek. A szurkolók szempontjából szinte semmi. Az edzők a második félidőben össze-vissza cserélgetik a játékosokat, az ilyen meccseknek általában nincs tempójuk, hiányzik az igazi küzdelem. Gondoljunk bele, a szombati Németország–Magyarország mérkőzés (ahol az aktuális világbajnokkal találkoztunk) mennyivel gyöngébb és érdektelenebb volt, mint a tavaly őszi magyar-feröeri meccs az Üllői úton. Ez azonban csak a szurkoló szempontja, ami nekünk nézhetetlen, unalmas labdagurigatás volt Gelsenkirchenben, abból Bernd Storck számos következtetést vonhatott le a közelgő Európa-bajnokságra nézve. Reméljük, megtette, és hasznosítja a tapasztalatokat.

 

Amit mi láttunk, az cseppet sem volt biztató. Nyolc meccs után mi voltunk az elsők, akik nem tudtak gólt rúgni a németeknek. Furcsa ezt olvasni, de Joachim Löw kapitány annak örült a legjobban, hogy a német csapat egy év után végre ismét nullára hozott egy mérkőzést. Nem volt nehéz: ilyen impotens támadójátékot, mint amit a magyar csapat játékosai mutattak, nagyon régen láttunk. Lovrencsics alig mutatott valamit, Kleinheisler első két lövése után annak is örültünk, hogy az alapvonalig eltántorog a laszti. Szalainak voltak nagyon jó megoldásai, időnként jól megtartotta és meg is játszotta a felé küldött labdákat – de az egyetlen értékelhető Kleinheisler-bomba az ő hátsójáról pattogott oda Neuer kezébe. A centerünk akadályozta meg a magyar gólt – nem először. És Dzsudzsák Balázs? Na igen, ő is ott volt a pályán, a meccs végén egyszer belerúgott egy nagyot a labdába, jobb helyeken ezt keresztlabdának nevezik. Az övé nem az volt, sajnos megint ő okozta a legnagyobb csalódást, ennek ellenére vasárnap már arról szóltak a hírek, hogy a Sampdoria keresi. Aha.

 

A védekezésünk sem volt valami meggyőző, az első percben kaptunk egy szabályos gólt (les címén nem adták meg), igaz, cserébe mindkét német gól erősen lesgyanús volt. Mindegy. A fejetlenség, amit időnként láttunk, riasztó volt. Lang rendre elkésett egy ütemmel, Kádár jobban helytállt, és Guzmicsnak – különösen a második félidőben – volt néhány nagyon jó ütemű keresztezése. Ami a legfájóbb volt a német–magyar meccset látva, hogy mennyire nem voltunk képesek folyamatos játékra, labdatartásra. Hogy a világbajnokkal játszottunk? Igen, valóban, de a szombaton látott német válogatott biztos nem lett volna világbajnok, az ellenfél is mélyen tudása alatt szerepelt. Nagyon reméljük, hogy a magyar csapat is. A német–magyar után megnézhettük az Ausztria–Hollandia mérkőzést is, ahol első csoportellenfelünk kikapott ugyan 2–0-ra a hollandoktól, de az a bécsi találkozó sokkal magasabb színvonalat hozott, mint a mi gelsenkircheni sétánk.

 

Felejtsük el, amit szombaton láttunk: június 14-én este okosabbak leszünk.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább