A francia név megint szép lesz

A francia név megint szép lesz

, Kiss Tibor Noé

Könnyed franciák uralhatják a csoportjukat, és az Európa-bajnokságot is. Eb-előzetes, A csoport.



ALBÁNIA

Ha mi, magyarok ilyen lázasan ünnepeljük, hogy kijutottunk az Európa-bajnokságra, akkor hogyan ünnepeljenek az albánok? Amióta világ a világ, egyetlen nagy futballtorna közelében sem jártak. Néha megvertek egy-egy jobb csapatot, aztán visszavonultak a hegyeik közé, elvoltak maguknak abban a gyönyörű balkáni országban. Erre most itt vannak az Európa-bajnokságon, miután a selejtezőcsoportjukban megelőzték Dániát és Szerbiát. (OK, kellett ehhez egy drón is Belgrádban.) Mielőtt azonban kinevetnénk őket, jegyezzük meg: két évvel ezelőtt Portugáliát verték idegenbeli Eb-selejtezőn, tavaly pedig Franciaországot hazai pályán, barátságos meccsen. A siker kulcsa alighanem a dörzsölt olasz edző, Gianni De Biasi, aki tökéletesen a játékosok képességeire szabta a 4-3-3-as (vagy inkább 4-5-1-es) felállást. Az olasz edző olyan népszerű Albániában, hogy már albán nevet is adtak neki a szurkolók: Gani Abazi. Nem titkoljuk: drukkolunk Albániának.

 

FRANCIAORSZÁG

Végre olyan könnyed és üde hangulat árad a francia csapatból, hogy még szurkolni is kedvünk támadt nekik. Hol vannak már azok az évek, amikor mindenki mindenkivel összeveszett, a focisták a pokolba kívánták Raymond Domenechet. Előfordult, hogy az edzőnek fontosabb volt egy focista asztrológiai jegye, mint a tudása – szegény Pires. Aztán ott volt Henry emlékezetes kezezése az írek elleni pótselejtezőn – csupa irritáló sztori a közelmúltból. Karim Benzema zsarolási ügye miatt most is lehetett volna balhé, ám a szövetség jó érzékkel határozatlan időre eltiltotta a válogatottól a csatárt. Valljuk be, nem is fog hiányozni, amikor ott lesz a csapatban az idény felfedezettjének számító Griezmann. A középpályássor pedig… Kanté, Matuidi, Pogba, úristen, nemsokára a Makélélé és Vieira fémjelezte daráló emléke is elhalványul. A kispadon a nyugodt erőt képviselő Didier Deschamps ül, a FIFA-világranglistán betöltött 17. hely senkit ne tévesszen meg, a hazai pályán játszó Franciaország az Európa-bajnokság egyik legnagyobb esélyese.

 

ROMÁNIA

Azt a csapatot nagyon szerettük, amelyben Hagi és Dumitrescu vitte a prímet (ne feledkezzünk meg az olyan „vízhordókról” sem, mint Lupescu, Popescu, Petrescu vagy a magyar származású Selymes Tibor!). A román válogatott az utóbbi években sajnos teljesen elveszítette egyediségét, a technikás, sokpasszos foci a múlt, a románok újabban olyan unalmas focit mutatnak, hogy azzal kínozni lehetne a nézőket. Selejtezős meccseiken átlagban kábé egy gól született (11:2-vel zárták a kört), az egyetlen, amit felhozhatunk a mentségükre: eltakarították az útból a görög válogatottat. Vlad Chiriches, Alexandru Chipciu és Mihai Pintilii – a szaksajtó őket emlegeti a csapat legjobbjaiként. Megmentőjük és legtechnikásabb futballistájuk a 35 éves Lucian Sanmartean, aki inkább ravaszdi neppernek tűnik, mint élsportolónak. Vissza Mutut!

 

SVÁJC

Svájci foci = mulitkulti. A válogatott keretben szereplő középpályások, illetve csatárok között mindössze egy futballistát (Fabian Frei) találunk, aki ne számítana „bevándorlónak”, a támadószekció tagjai közül hatan albán származásúak, de akad itt kameruni és kurd származású futballista is. A keveredés jó hatással volt a svájci focira, sokak szerint Svájc lehet a torna meglepetéscsapata, a selejtezők során azonban nem nagyon virított a Vladimir Petkovic által irányított gárda. Gökhan Inler kihagyásával az edző némi meglepetést okozott, de ha megtalálja Shaqiri helyét a csapatban, akkor a svájciaktól szép dolgokat láthatunk Franciaországban. A minimálprogram teljesítése egyben rekord is lenne: Svájc válogatottja még egyszer sem élte túl az Eb-csoportkört. Iszonyú nagy blamázs lenne, ha ez ebből a gyengécske csoportból sem sikerülne Svájcnak.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább