A tikitaka hullafáradtan is nyerő?

A tikitaka hullafáradtan is nyerő?

, Kiss Tibor Noé

A torna halálcsoportja a D. A címvédő spanyolokon kívül itt vannak a mindig masszív csehek és törökök, valamint az Európa egyik legerősebb játékoskeretével büszkélkedő horvátok. Előzetes, D csoport.



CSEHORSZÁG

Igazi Eb-specialista a cseh válogatott, amely 1994-ben kezdte meg portyázását a nemzetközi vizeken – és azóta minden Európa bajnokságra kijutott (1996-ban ezüstérmes, 2004-ben elődöntős volt). Eközben a vébéken teljes a kudarcsorozat: egy indulás (2006), akkor is azonnali kiesés a csoportkörben. A csehek ezúttal Izlandot, Törökországot és Hollandiát megelőzve jutottak ki az Európa-bajnokságra, de most sem tartoznak a favoritok közé (a fogadóirodáknál a közép-európai csapatok közül Horvátország, Ausztria, Lengyelország, Svájc és Oroszország is megelőzi őket). Igazi nagymenőjük most nincs, sokat fejlődött Pavel Kaderabek (Hoffenheim), és Dárdai Pál keze alatt Vladimir Darida is jó idény futott a Herthában. Kulcsembernek továbbra is Petr Cech számít, annak ellenére, hogy a csehek a csoportmérkőzések során 14 gólt kaptak (Románia kettőt). Franciaországban is elsősorban az ő jó teljesítményére lesz szükség ahhoz, hogy Csehország legalább a csoportkörből továbbjusson.

 

HORVÁTORSZÁG

Játékoskeretét tekintve Horvátország az egyik legerősebb válogatottnak számít Európában. Modric (Real Madrid), Rakitic (Barcelona), Badelj (Fiorentina), Perisic és Brozovic (mindkettő Inter) – ilyen ütős neveket a középpályára a világ bármelyik edzője elfogadna magának. A gond inkább a támadószekcióban van: a két legjobb csatár, Mario Mandzukic (Juventus) és Nikola Kalinic (Fiorentina) gyötrelmesen gyenge tavaszi szezonon van túl, ebben a naptári évben előbbi négy, utóbbi mindössze két bajnoki gólt szerzett. Rengeteg kritika éri az edzőt is, Ante Cacicot sokan a horvát futballszövetség bábjának tartják. A 62 éves tréner a nyolcvanas években még tévészerelőként melózott, ezután szerzett edzői diplomát Zágrábban, majd közel kéttucat csapatnál tevékenykedett, mire megkapta a szövetségi kapitányi kinevezést. Valami azt súgja, hogy a horvátoknak megint mozgalmas nyaruk lesz. Az sem kizárt, hogy legyőzik a spanyolokat, majd kikapnak Törökországtól, aztán a legjobb nyolc között tizenegyesekkel vereséget szenvednek Izlandtól. A buli akkor lesz teljes, ha a radikális horvát szurkolók előadnak valahol egy horogkeresztes performanszot is.

 

SPANYOLORSZÁG

A spanyolok két éve iszonyúan leégtek a vébén, de ez sem okozott pánikot, a szövetség vezetői megtartották állásában Vicente Del Bosquét. A csapat váza is érintetlenül maradt, egyedül Xavi, Xabi Alonso és David Villa intett búcsút a válogatott meznek. Fiatalításról nem beszélhetünk, a mezőnyjátékosok között mindössze három 25 év alatti labdarúgót találunk (Héctor Bellerín, Koke, Lucas Vázquez), a tavasszal kiválóan futballozó Saul (Atlético) egyelőre marad az U21-es válogatottban. Marad a tikitaka is, a spanyol játékosok összesen közel hétezer passzt mutattak be a tíz selejtező-mérkőzésükön (92 százalékos pontossággal), ezzel természetesen listavezetők. Nézőként nem vagyunk ettől elájulva, emlékszünk arra, hogy a spanyolok meccsein már a 2012-es Európa-bajnokságon is felharsant olykor az unott szurkolók füttykoncertje. Ezzel együtt a spanyolok akkor nyertek, és erre azért most is van esélyük, noha csak egy nemzetközi szinten kipróbált csatáruk van: Álvaro Morata. S vegyük figyelembe azt is: a nemzetközi kupaporondon arató játékosok nagy része hullafáradtan érkezett az edzőtáborba.

 

TÖRÖKORSZÁG

Egész Magyarország a törökök ellen szurkolt tavaly ősszel, de az izlandiak elleni meccs hajrájában Selcuk Inan bebombázott egy gólt az északiak kapujába, ezzel Törökország lett a legjobb csoportharmadik. Mi meg mehettünk pótselejtezni (szerencsére!). Persze, a törökök szeretik a thrillereket, ki ne emlékezne a 2008-as Európa-bajnokság harmadik csoportmeccsére, ahol nyerniük kellett Csehország ellen a továbbjutáshoz, de negyedórával a lefújás előtt még 2–0-ra a csehek vezettek. A vége 3–2 – a törököknek. Hogy a negyeddöntőről már ne is beszéljünk: a horvátok a 119. percben szereztek vezetést, de Semih a 122. percben (!!!) egyenlített, a büntetőket pedig a félholdasok lőtték jobban. Mindezt azért idézzük fel ilyen részletesen, mert a D csoportban a spanyolokon kívül itt vannak a horvátok és a csehek is. A szép emlékeken kívül sok másban nem reménykedhetnek a törökök. Legjobb játékosuk és csapatkapitányuk, Arda Turan számára teljes tévedés volt a Barcelona, fél évig eltiltás miatt nem játszhatott, utána pedig inkább kerékkötője volt a Barcának, mint a motorja. A másik, nemzetközileg jegyzett focista, Burak Yilmaz újabban Pekingben focizgat. Akiben a legjobban bízhatnak, az a kispadon ülő Fatih Terim. Az ő szenvedélyessége egy gólt biztosan jelent Törökországnak a csoportkörben, és ez akár továbbjutást is érhet.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább