Spanyolország: egy korszak vége

Spanyolország: egy korszak vége

, Kiss Tibor Noé

Újabb nyolc csapat búcsúzott az Európa-bajnokságtól. Szubjektív listánkon Magyarország volt a legjobb közöttük, kiosztjuk viszont Angliát és Horvátországot.



9. Magyarország

A magyarok csoportelsőként való továbbjutása volt az első hatalmas meglepetés az Európa-bajnokságon. A belgák elleni 0:4 rosszul mutat, de legalább elmondhatjuk, hogy – néhány, a miénknél komolyabbra taksált válogatottal szemben – nemcsak betonoztunk egy erősebb csapat ellen. Király Gábor bravúrjai, Gera Zoltán alázatos játéka, Kádár Tamás esernyőcselei, Nagy Ádám intelligenciája, Kleinheisler lendülete, Dzsudzsák bal lába – mind világszínvonalat képviseltek ezen az Eb-n. Hagyjuk már a szürke mackót, a magyar válogatott focival bizonyított.

 

10. Horvátország

Ők lehettek volna a következő „keleti” csapat Csehszlovákia után, amely Eb-t nyer. A törökök ellen még csikorgott a gépezet, a cseheket a 2:2 ellenére ledarálták, majd a cseresorukkal megverték a spanyolokat is. A portugálok elleni, döbbenetesen defenzív játékukkal aztán a torna legnagyobb csalódását okozták. Modric, Perisic, Rakitic és a többiek még támadás közben is védekeztek, a 115. percig nem vállalták a bátor futballt (vajon miért nem?), utána hiába potyogtak a könnyeik. Ez így – megalázó volt.

 

11. Spanyolország

Aki esetleg azt hitte, hogy a két évvel ezelőtti világbajnoki lebőgés véletlen volt, tévedett. A spanyolokban egyedül a törökök ellen volt lendület, a horvát és az olasz csapat ellen fájdalmas volt látni a kulcsemberek fásultságát és lassúságát, a totális tehetetlenséget. Hiányzott az élesség, az agresszív letámadásnak nyoma sem maradt, a tikitaka unalmas passzolgatássá vált: apuka és gyermeke piros pöttyös gumilabdával passzolgat az udvaron. Egy korszaknak vége, csak Iniesta örök.

 

12. Svájc

Legalább játszottak egy jó nyolcaddöntőt Lengyelország ellen, Shaqiri pedig a kapuba ollózta az Eb legszebb gólját (bocs, Gera!). Ami azonban ezt megelőzte, az erősen felejtős volt: a csoportköri nihil Albánia és Románia ellen. Ügyesek és lelkesek a svájciak, de egyelőre hiányzik belőlük az a megátalkodottság, ami miatt Izland, sitty-sutty, bejutott a legjobb nyolc közé. Ez a közelgő vb-selejtezők előtt nem hangzik rosszul.

 

13. Írország

Az írek a fél világ kedvencei a megalkuvást nem tűrő, őszinte focijuk miatt, a játék szépsége kedvéért tényleg nem az ő meccseiket érdemes nézni. Így volt ez most is, a dekoncentrált olasz B elleni izzadságos győzelem megérdemelt volt, ahogy a franciák elleni vereség is jogos. Az ötödik perctől kezdve húzni az időt – ez nem volt szép, srácok.

 

14. Anglia

Ó, Anglia. Ezúttal tényleg azt hittük, hogy felébredsz az ötvenéves álmodból, de megint tévedtünk, alszol, egyre mélyebben. Hodgson kivitte az Európa-bajnokságra Vardyt, a Premier League-idény legjobbját, majd félórákat adott neki. Rashfordnak ötperceket. Ugyanaz az alamuszi, rugalmatlan futball, mint mindig, harminc helyett most huszonéves játékosokkal. Ez az Európa-bajnokság minden eddiginél szomorúbban alakult Anglia számára. No future, Brexit minden fronton, bocs.

 

15. Szlovákia

Az oroszokat bátran és látványosan lefutballozták a pályáról a szlovákok, akkor úgy tűnt, hogy a németek elleni felkészülési meccsen aratott 3:1-es győzelmük nem volt véletlen. Az Európa-bajnokságon aztán – újra a németek ellen – minden a helyére került, Hamsík kedvetlenül lézengett a pályán (Higuaín és Insigne nélkül tényleg nehéz), és az egész csapatot ez jellemezte, a hit nélküli játék.

 

16. Észak-Írország

A statisztikák alapján az északíreknek semmi keresnivalójuk nem volt a legjobb tizenhat között, és a Wales elleni mérkőzés (unalom a köbön) sem győzött meg bennünket az ellenkezőjéről. Az Ukrajna elleni siker azonban nagyot szólt, úgyhogy egy szavunk sem lehet. Alighanem az északír játékosok voltak a legképzetlenebb a teljes mezőnyben – ehhez képest kimaxolták az Eb-t, respekt!

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább