Ki érdemelte meg az Eb-aranyat?

Ki érdemelte meg az Eb-aranyat?

, Kiss Tibor Noé

Utolsó részéhez érkezett az Európa-bajnokság csapatainak értékelése: Portugália, Franciaország, Németország és Wales következik. Egyre megértőbbek vagyunk a portugálokkal.



Kemény olasz meló, szétesett belga sztárok (A negyeddöntő kiesői)

Spanyolország: egy korszak vége (A nyolcaddöntő kiesői)

A szégyenpadon: Románia, Svédország, Oroszország (A csoportkör kiesői)

 

1. PORTUGÁLIA

Annyi közhelyet olvastunk ezen az Európa-bajnokságon Portugáliáról Elek kapufájától az olaszos hasonlatig (1982-ben Olaszország is három döntetlent követően jutott tovább a csoportjából, majd megnyerte a világbajnokságot), hogy már mi is unjuk ezeket. Mérleg a rendes játékidőben: hét meccs, hat iksz. OK. A kérdés ettől még kérdés marad. Miért nem nyerték meg ezt az Európa-bajnokságot a horvátok, a belgák, az olaszok, a németek vagy akár a franciák? Mindenkinek ugyanannyi esélye volt rá. Mégis a portugáloknak sikerült, a döntőben például sokkal összeszedettebbek voltak, mint a francia csapat. Fernando Santos jól meccselt, Ricardo Carvalhót gond nélkül kitette a csapatból, Édert a legjobbkor állította be, és a portugálok még azt is könnyedén átvészelték (talán kicsit meg is könnyebbültek?), hogy Cristiano Ronaldo megsérült a döntőben. Ráadásul ezen az Eb-n – nem hittük volna, hogy ezt valaha leírjuk – Pepe megistenült. Tegyük hozzá: annyi szép dolgot kaptunk már a portugáloktól a futballban, hogy egy igazán nagy győzelem kijárt nekik. Hogy ez nem a Figo, Rui Costa, Joao Pinto fémjelezte generációnak sikerült, hanem a mostaninak, az nem a portugálokat minősíti, hanem sokkal inkább az európai foci általános visszaesését mutatja.

 

2. FRANCIAORSZÁG

Legyünk őszinték: a francia válogatott nem érdemelte volna meg az Európa-bajnoki címet. Amit a csoportkörben mutattak, az egyenlő volt a nullával. Albániát a ráadásban lőtt gólokkal megverni egy hazai rendezésű Európa-bajnokságon – vicc. Aztán úgy tűnt, minden a helyére kerül: a franciák előbb az ír időhúzókat, majd az izlandi hősöket küldték haza a maguk szigetére. A németek elleni sikernek két összetevője volt: a szerencse + Antoine Griezmann, mi pedig ismét hinni kezdtünk a francia csapatban. A döntőben azonban Franciaország lerombolta azt a keveset, amit ezen az Eb-n felépített. Gőg az arcokon: ezt a meccset csak mi nyerhetjük meg, kik ezek a zavaró figurák a pályán, kik ezek a portugálok? A hajrára kiderült: meztelen a király. Éder gólja után Deschamps sírásra görbülő szájjal gesztikulált, a pánik pedig a csapatra is átragadt, az utolsó szűk negyedórában a franciák még a felezővonalat sem tudták átlépni, gyermeteg szabálytalanságok sorát követték el, mentálisan teljesen szétestek. Akkor már inkább az volt a kérdés, hogy ők hogyan juthattak el egyáltalán idáig. Így hát a „Champions d’Europe” feliratú csapatbusz nem vonult végig Párizs utcáin, hanem az autópályán nyargalt tovább üresen, szomorúan – a remíz felé.

 

3. NÉMETORSZÁG

A németek a legutóbbi hat világversenyen bejutottak a legjobb négy közé, de ezek közül csak egyet tudtak megnyerni (a 2014-es vébét). Hogy is van az a linekeri mondás a 22 játékossal és a németekkel? A jelenlegi német válogatottból most éppen egy olyan, mindenkit magával ragadó játékosegyéniség hiányzik, amilyen Lothar Matthaus, Matthias Sammer vagy Stefan Effenberg volt. Thomas Müller betlizett, Mesut Özil inkább érzékeny művész, Mario Götze pedig most már talán maga sem tudja, hogy kicsoda valójában. Center? Az új Messi? Jólfésült öltönymodell? Joachim Löw csapata így (kissé szétesve, igazi élesség nélkül) is a legerősebb volt az Európa-bajnokságon, és csak egy szerencsétlen tizenegyes miatt fordult a kocka a pályáról addig leradírozott franciák ellen az elődöntőben. Schweinsteiger keze – Németország bukása. Ezzel együtt ezt a német csapatot még sokáig látni fogjuk a top négyben, garancia erre az újhullám, Kimmich és Draxler és a többiek.

 

4. WALES

A csoportkör egyik legnagyobb győzelmét Wales aratta, az oroszok ellen Gareth Bale és társai az Európa-bajnokságon megszokott uncsi poroszkálás helyett űrfocira váltottak át. Wales úgy nyert 3:0-ra az orosz tizenegy ellen, hogy lehetett volna az 10:0 is. Az északírek elleni brit derbit jó érzékkel kihagytuk, de a Belgium elleni meccs ismét mestermű volt. Robson-Kanu gólja demoralizálta a belgákat, a csereként beállt Vokes (hát te meg ki vagy?) csúsztatott fejese után pedig elszabadultak a sárkányok. Ezen az Európa-bajnokságon Wales-nek két mesteri meccse volt – nincs ember a földön, aki megkérdőjelezné a negyedik helyük jogosságát. Mi sem tesszük, Wales immár több számunkra, mint egy Bale & Co. És most nem Joe Allanre meg Aaron Ramseyre gondolunk, hanem például a védelem oszlopára, Ashley Williamsre.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább