X a magyar Y

X a magyar Y

, Purosz Leonidasz

Van nekünk egy csapatunk (lásd Hajdú B. az utolsó Eb-meccsünkön: a belga szurkolók a gólokat ünneplik, a magyarok, hogy van csapatuk), amelyről az utóbbi évben kiderült, hogy annyira nem is sárga és savanyú, mint megszoktuk az azelőtti időkben.



Mindemellett a Vb-selejtezők kezdetekor nem árt tudatosítani magunkban, hogy a magyar foci továbbra sem tartozik Európa elitjébe, mi több, igen messze esik tőle: a keret majd’ fele az NB I-ben pallérozódik, a legnagyobb magyar ígéretnek tartott játékosra mindössze másfél millió eurót áldozott a Bologna, a csapatkapitányunk pedig még mindig (sőt: már!) az Arab Emírségekben futballozik, nem is olyan messze másik szélsőnktől, a katari légiós Németh Krisztiántól. (Tényleg, ismerik azt a viccet, mikor a magyar válogatott két alapembere megy a sivatagban?)

 

Sztárjaink tehát továbbra sincsenek. Láthattuk azonban, hogy egy-egy pillanatra – a megfelelő fényviszonyok mellett – a magyar srácok igenis képesek a nemzetközi futball legnagyobb klasszisait idézni. Gondoljunk csak a magyar Schweinsteigerre, Kleinheisler Lászlóra! Neki még bőven lesz ideje a Bundesligában bizonyítani. A fizikai-játékstílusbeli kombinált hasonlóságverseny egyértelmű nyertese Fiola Attila, a magyar Juanfran, akinek talán szerencsétlen sérülése miatt nem sikerült külföldre szerződni – mindenesetre őt is szívesen megnéznénk egy nívósabb bajnokságban. Nem véletlenül került a Serie A-ba: nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, Nagy Ádám a magyar Verratti. Róla többször volt már szó, sokan nagy jövőt jósolnak neki, talán nem alaptalanul. Többen leírták viszont az Eb előtt a magyar Giroud-t, aki aztán mégis bizonyította, hogy nem csak a mezőnyben hasznos – természetesen Szalai Ádámról van szó.

 

Játsszunk tovább! Kézenfekvő: Dibusz Dénes a magyar Joe Hart, Elek Ákos pedig a magyar Matuidi. Fogynak az igazán találó ötletek. Nikolics mint a magyar Inzaghi még csak-csak elmegy. Kovács is jó lenne magyar Ödegaardnak, de a norvég tini klasszisa kipukkadni látszik – igaz, a párhuzam ettől csak erősebb… Ha viszont e sorok írójának olyasmi jutna eszébe, hogy Bognár a magyar Özil, már igencsak felszisszenne. A Guzmics-Piqué összehasonlítást is erősnek érezné, hiába, van egy határ… És van még sok játékos a Storck által hirdetett keretben, akire nincs hirtelen ötlet – pedig kíváncsiak lennénk például, hogy Kádár Tamás a magyar kicsoda? És Böde Dániel? (Jó, tudjuk, a madocsai Messi, de komolyan!) Olvasóink segítségét kérjük tehát: egészítsék, javítsák ki a listát!

 

A válogatottnak pedig drukkoljunk, hogy játsszanak Feröer-szigetek ellen is úgy, mint „hasonmásaik”, és ha lehet, futballozzanak minél tovább azon a szinten, hogy pár év múlva egy kis ország futballblogja azon töprenghessen, kicsoda az ők Nagy Ádámjuk, Kleinheislerük…

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább