Pesten legalább történt valami

Pesten legalább történt valami

, Kiss Tibor Noé

A tévé szombaton a Paks–Gyirmót kiesési rangadót adta élőben: 0:0. Eközben Újpesten hét, Kispesten öt gól esett.Dicséretesnek tűnt az MLSZ azon törekvése, hogy a korábbiakhoz képest „szűkítette” a bajnoki mérkőzések kezdési időpontjainak szórását. A cél egyértelmű volt: ha a találkozók nagy részét azonos időpontban rendezik, akkor nem lehet minden meccset megnézni a televízióban, s így talán növekszik a nézőszám a lelátókon. Elnézve azonban a statisztikákat, egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy ez a lépés nem jött be.

 

Az még nehezebben érthető, hogy a Magyar Televízió szerkesztői milyen alapon választanak a hétvégi kínálatból. Nehéz indokolni például, hogy a 9. forduló szombat délutáni sávjában miért a Paks–Gyirmót találkozót, vagyis a tabella sereghajtóinak (11. és 12. helyezett) egymás elleni meccsét közvetítette a csatorna élőben, miközben ott volt egy Honvéd–MTK és egy Újpest–Videoton mérkőzés is a kínálatban. Amit Pakson láttunk, arra nehéz szavakat találni, a 0:0 hűen tükrözi a játék képét. Unalmas, érdektelen, hangulattalan meccs volt 623 néző előtt. Szinte mindent hallhattunk a nagy csendben, egy néző kinyitotta a szotyolás zacskóját a lelátón, a másik szidta a partjelzőt, a harmadik rázta a vasrácsot. S a háttér csendes búgása: az atomerőmű! Ehhez képest Pesten legalább történt valami: a Honvéd 5:0-ra lelépte az MTK-t, a Videoton pedig 4:3-ra győzött a IV. kerületben.

 

Ami az erőviszonyokat illeti: a négy mérkőzés óta veretlen Vasas kikapott Szombathelyen, de még így is őrzi első helyét a táblázaton. Az angyalföldieket továbbra is a Fradi üldözi, az azonban sokat mondó, hogy az Üllői úton folyamatosan csökken a nézőszám. A Debrecen elleni (egykor rangadónak számító) mérkőzésre 5198 szurkoló volt kíváncsi – éppen annyi, mint ahány néző egy héttel ezelőtt a harmadosztályban játszott Pécs–Fradi tartalék mérkőzésre a Mecsekalján. A Ferencváros ezúttal 3:1-re győzött, s Thomas Doll különösen annak örült, hogy játékosai végre meg tudták mutatni azt, amire egész héten készültek.

 

Nem sikerült ugyanez az MTK-nak, amely súlyos vereséget szenvedett Kispesten. „Nem hinnék el, ha elmesélném, hogy a hétközi edzéseken milyen remek munkát végzett a csapat” – fogalmazott Teodoru Vaszilisz, a kék-fehérek edzője, és egyként szomorkodunk vele, ilyen körülmények között érthetetlen, hogy az MTK hogyan kaphatott ki 5:0-ra a XIX. kerületben. A hétvége mondása mégsem Teodorué, Leonel Pontes, a Debrecen portugál edzője hamar akklimatizálódott a magyar valósághoz. „Sokat utaztunk a héten, szerdán Győrben, szombaton Budapesten játszottunk, kedden már újabb bajnoki vár ránk” – kezdett bele mondókájába a tréner az Üllői úti 3:1-es vereséget követően. Ezzel kapcsolatban azért megjegyeznénk, hogy vannak Magyarországnál nagyobb országok, s a Debrecen–Budapest távolság autópályán nem tartozik a leküzdhetetlen feladatok közé: nagyjából 230 kilométer. Pontes, persze, önkritikusan elismerte, hogy a DVSC-nek van hová fejlődnie. Van: amióta a portugál tréner átvette az irányítást a Debrecennél, a csapat öt bajnokin mindössze négy pontot szerzett, s jelenleg olyan távol áll a nemzetközi kupaindulást jelentő helytől, mint Makó Jeruzsálemtől. Akarom mondani: Pontes Budapesttől.

 

 

A forduló játékosa: Danko Lazovic (Videoton)

Ismerjük őt a PSV-ből és a Zenitből, valamint a szerb válogatottból – most a Vidiben focizik. Az újpesti meccsen végre azt hozta, amit várnak tőle a drukkerek, egy góllal és egy gólpasszal segítette hozzá a győzelemhez a Videotont.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább