Csak bele ne poshadjunk…

Csak bele ne poshadjunk…

, Zelei Dávid

Lettország–Magyarország, vb-selejtező, előzetes

Három kérdés, három válasz a lett-meccs előtt.1) Milyen játékerőt képviselnek a lettek?

Bár vannak kellemetlen emlékeink a lettekről (1-3 Rigában egy sorsdöntő meccsen a Gellei-érában), a jelenlegi együttes Verpakovskist nyomokban sem tartalmaz. Legértékesebb játékosuk, a számunkra is ismerős Artjoms Rudnevs (jelenleg Köln) sérült, így nem játszhat, másik, jegyzett bajnokságban szereplő futballistájuk, Jānis Ikaunieks pedig idén még egyetlen percet sem játszott a Metzben. Így a lengyel, orosz, cseh, szlovák és osztrák kiscsapatok egy-egy légiósa mellett soha nem látott számú, hazai bajnokságban edződő játékos állhat Marians Pahars rendelkezésére, márpedig a lett bajnokság még mindig elég gyengécske. Ha valakire épp nagyon vigyázni akarnék, az az Ekstraklasában öt gólnál járó Vladislavs Gutkovskis lenne, mégis sokatmondó, hogy a keret legértékesebbje, a középhátvéd, Vitālijs Jagodinskis a Mezőkövesdnél van próbajátékon. Nem mondhatni tehát, hogy a pénteken Feröertől is kikapó lettek csúcséveiket élnék.

 

2) Hogy álljunk föl a lettek ellen?

Mivel a lettek hozzánk hasonlóan pályára léptek pénteken, minőségi cserékben pedig igencsak szűkölködnek, bizonyítani vágyó játékosainknak erőből és technikából kellene megpróbálni döntésre vinni az összecsapást. A lettek ugyanis sem olyan támadópotenciállal, sem olyan második vonallal nem rendelkeznek, mint mi, nyomás alatti labdakihozatal helyett pedig sokszor beérik azzal, hogy kirúgják a labdát a veteményeskertbe. Éppen ezért intenzív gyakori letámadással már saját térfelükön zavarba hozhatjuk őket. Kicscit meg is keverném Storck atomkezdőjét, főleg a védelemben. A kapuban Gulácsi nálam biztos pont, a jobb szélen ellenben Bese Barnabással, a balon pedig Korhut Mihállyal kezdenék – egyrészt, mert mindkettejüknek nagyon bejött a klubváltás, másrészt, mert mindketten jól segítik a támadásokat. Középen Kádárt és Guzmicsot nevezném, így Lang és Fiola kerülne ki e sorból. Előttük Gera és Nagy helye csak akkor lehet kérdéses, ha sérülés vagy fáradság szól közbe; Dzsudzsák esetében pedig, bár távolról sincs csúcsformában, csak az a kérdés, melyik szélen kezdjen. Mivel Stieber mindkét szélen egyformán hasznos tud lenni, szerintem ezúttal nincs szükség tükörszélsőket alkalmazni; ha esetleg a Kaiserslautern játékosa nem heverte volna ki a svájci meccs fáradalmait, a jó formában lévő Gyurcsó bátran beállítható helyette (a Pogonban általában balszélsőt játszik, tehát akármelyik oldalon játsszon is Dzsudzsák, ez valid opciónak tűnik). Támadó középpályásként Kleinheisler helye megkérdőjelezhetetlen, csatárban pedig akár Nikolics, akár Szalai kezd, aligha járhatunk rosszul. Az én kezdőm így: Gulácsi – Bese, Guzmics, Kádár, Korhut – Nagy Á., Gera – Stieber (Gyurcsó), Kleinheisler, Dzsudzsák – Szalai.

 

3) Milyen eredményre számíthatunk?

A kulcs az erős presszing és a gyors gól a meccs elején. Ha sikerül középpályás labdaszerzésekkel, gyors passz- és erős szélsőjátékkal kezdenünk, nem lehetetlen a 3-4 gólos győzelem sem. Ha viszont beleposhadunk a lettek lötyögős játékába, a győztes gólért is meg kell majd szenvednünk. Erre azonban gondolni sem merek.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább