Kassai betlizett, Özil belőtte az év gólját

Kassai betlizett, Özil belőtte az év gólját

, Kiss Tibor Noé

BL-csoportkör, 4. forduló

Címszavakban. Továbbjutott az Arsenal, a PSG, az Atlético Madrid és a Bayern München. Fantasztikusan focizva nyert a ManCity a Barca ellen. Mesut Özil csodagólt lőtt. Kassai túl van élete egyik legrosszabb meccsén.



Sok szempontból is különleges volt a keddi BL-játéknap. Jó napot fogtak ki a csapatok, a Dinamo Kijev kivételével minden gárda (összesen 15) betalált a kapuba, ráadásul az ukránok is könnyen eredményesek lehettek volna, ha a második félidőben Moraes belövi a maga tizenegyesét a Benfica ellen. Nyolc mérkőzésen 23 találat nem olyan sok, volt azonban egy, amelyet huszonháromszor (vagy százszor) is érdemes visszajátszani: Mesut Özil révén az Arsenal a 88. percben fordította meg a Ludogorec Razgrad elleni idegenbeli mérkőzését (a bolgárok negyedóra elteltével már 2:0-ra mentek). Hogy milyen góllal? Előbb átemelte a labdát Borjan kapuson, majd két visszaszaladó védőt is elfektetett a lövőcseleivel, hogy aztán az üres kapuba gurítson – négykézlábra támaszkodó bolgár bekkek mellett. Nincs mit mondani erre, a játékintelligencia és a ritmusérzék fantasztikus elegye volt ez a néhány pillanat. A hosszú indítás után Özil szinte csak simogatta a labdát (a kapura gurítás előtt még hatszor ért hozzá). Elcsépelt közhelynek hangzik az az álllítás, hogy a futball némiképp művészet is. Ez az Özil-gól valóban művészi volt.

 

Fantasztikus volt a Manchester City–Barcelona mérkőzés is. Az a meccs, amelyet évek óta várunk, majd évek óta csalódunk, mivel a Barca általában megalázza az összevásárolt sztárok lelketlen gyülekezetének tűnő Cityt (a két csapat eddigi BL-mérlege: 5 meccs, 5 Barca-siker, 11:2-es gólkülönbséggel). Néhány héttel az újabb kálvária (Barca–ManCity 4:0) után ráadásul kevesen gondolták volna, hogy az angolok végre felállnak a padlóról, pedig ez történt. Soha nem láttuk még a manchesterieket ilyen bátran és büszkén futballozni a Barca ellen, nyoma sem volt a megilletődöttségnek a csapat játékában. Talán még egyszer sem láttunk ilyen célratörő, gyors futballt Pep Guardiola által vezetett csapattól, mint kedden a Citytől. Kevin de Bruyne és társai olyan nyaktörő tempót produkáltak, amihez képest a katalánok mozgásának leírására egy szó felel meg leginkább: poroszkálás.

 

A nagy meccsnek azért volt egy nagy vesztese is, sajnos éppen Kassai Viktor személyében. A magyar bíró már a meccs elején nagyot hibázott, amikor egy Umtiti-Sterling affér után nem büntetőt adott a Citynek, hanem (műesésért) sárgát a hazai csatárnak. A hibasorozat később is folytatódott, az első félidő végén jogos tizenegyest nem kapott meg a Barcelona sem, a harmadik angol találat előtt pedig Kun Agüero ért kézzel a labdához. A spanyol lapok és az angol tévé szakkomentátorai (pl. Rio Ferdinand) egyetértettek: Kassai volt a leggyengébb láncszem. Az indulatokra jellemző hogy a meccs után csak Agüerónak sikerült „lebeszélnie” Messit arról, hogy az argentin meglátogassa a manchesteri öltözőt, ahol aligha csak a jacuzzit szerette volna szemrevételezni.

 

Négy forduló után az utóbbi években elég gyakran beszélhettünk már továbbjutókról, s most sincs ez másként. Az A és a D csoport eredményei alapján elmondható: kettészakadt a mezőny. Előbbi négyesből az Arsenal és a PSG, utóbbiból az Atlético Madrid és a Bayern München jutott tovább. A csoportelsőségről a hátralévő fordulók rangadói, az Arsenal–PSG és a Bayern–Atlético mérkőzések döntenek majd. A C csoportban a Mönchengladbach és a Celtic esélyei csupán matematikaiak a Barcelonával és a Manchester Cityvel szemben. Öldöklő hajrá egyedül a B csoportban várható, itt a Napoli, Benfica, Beseiktas trió közül egy csapat hoppon marad, várhatóan a csoportkör utolsó fordulójának utolsó pillanataiban.

 

A nap játékosa: Ilkay Gündogan (Manchester City)
A török származású középpályás szombaton a West Bromwich, kedden pedig a Barcelona ellen duplázott. Ehhez nincs mit hozzáfűzni.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább