Aki megváltoztatta a Stoke Cityt: Joe Allen

Aki megváltoztatta a Stoke Cityt: Joe Allen

, Szabó Róbert Csaba

„A Manchester United elleni meccsükön figyeltem föl rá jobban, ahogy állandó labdaszerzéseivel, előretörő mozgásával húzta, vitte szinte a teljes csapatot.” Szabó Róbert Csaba Joe Allenre hívja fel a figyelmünket.



Ha a Stoke City kerül szóba, mindig eszembe jut az a 2010-es meccsük az Arsenallal, amikor Shawcross olyan brutálisan eltörte Aaron Ramsey lábát. A jelenet sokáig egyet jelentett számomra a Stoke játékstílusával. A Stoke-kal játszani sosem könnyű, igazi régi vágású, kemény csapat az övék. Ütközős, piroslapos, kíméletlen játék. Idén azonban valami megváltozott, és ez főként annak köszönhető, hogy a középpályán feltűnt egy nagyon kreatív walesi játékos, egyenesen a Liverpoolból, ahol öt szezont futballozott végig: Joe Allen. Nekem egy ideje ő a kedvencem.

 

A Manchester United elleni meccsükön figyeltem föl rá jobban, ahogy állandó labdaszerzéseivel, előretörő mozgásával húzta, vitte szinte a teljes csapatot. Nem mellesleg a 82. percben berúgta az egyenlítő gólt. Lelkes játékának, okos passzainak köszönhetően a Stoke négy októberi meccséből hármat meg is nyert, a Uniteddel pedig ikszelt.

 

Joe Allent az Eb-n is láthattuk, csapatának alapembere, mint ahogy Liverpoolban is sokáig annak számított, legalábbis Brendan Rodgers idejében. A Stoke első ránézésre is remek kerettel vágott neki a 2016-17-es szezonnak (megszerezték Wilfried Bonyt), azonban el kellett telnie pár fordulónak, mire összekapták magukat, és mostanra (szinte az utolsó helyről) fel tudtak jönni a középmezőnybe.

 

Joe Allen középpályásként tíz mérkőzésen összesen 4 gólt lőtt, továbbá 2 gólpasszt adott (Mesut Özil bajnoki mérlege eddig: 3 gól, 1 gólpassz). Jegyezzük meg: csalóka ez az összehasonlítás, hiszen Özil passzátlaga például kétszer olyan jó, mint Allené. De a lelkes, kitartó munkája nagyban hozzájárult a Stoke októberi pazar sikereihez. Joe Allen a legjobb korban van, mindössze 26 éves, bőven van még ideje, hogy az elkövetkező években emlékezetes meccseket játsszon csapatával. Akár a Stoke lesz az, akár ismét egy nagyobb, ismertebb együttes.

További cikkek a rovatban

A Csabi: Xabi Alonso

„Vannak Xabiék. A karakterek. Akik köré nem épül nagy merchandising, akik „csak” labdát szereznek és osztanak. Olykor meccsenként 180 darabot.” Kovács József a baszk labdabirtoklóra és labdaszerzőre szavaz.

Tovább

Csendben, magas színvonalon: Andrea Barzagli

, Baumstark Tibor

Csendben, magas színvonalon: Andrea Barzagli

Mindenkinek vannak kedvenc focistái: nekünk is. Új sorozatunkban szerzőink őket mutatják be, Baumstark Tibor kezdi Andrea Barzaglival.

Tovább