Nulla gól, statisztikai képtelenség

Nulla gól, statisztikai képtelenség

, Kiss Tibor Noé

Egyre hidegebb van, egyre kevesebb a néző, és a csapatok is lefagytak: a szombati játéknap egyetlen meccsén sem született gól az első félidőben. A szünet után aztán 12 is.17. forduló, hat mérkőzés, 13 635 néző, ez a látogatottsági mutató az NB I-ben. Volt már jobb (23 571) és rosszabb (10 314) össznézőszám is egy adott fordulóban. Ez most ennyi lett. Valószínűleg a meccsenkénti kétgólos átlag sem hozta meg a drukkerek kedvét a folytatáshoz. Arról a statisztikai képtelenségről nem is szólva, hogy a hat meccs egyikén sem született gól az első félidőben. (Tényleg, ki tudná számolni valaki ennek a valószínűségét?)

 

A legjobban a Bozsik stadionban erősítettek be a felek, itt a Honvéd Eppel 92. percben szerzett góljának köszönhetően 2:1-re verte a listavezető Vasast, megtörve az angyalföldiek hatmeccses veretlenségi szériáját. (Háromezren sem voltak kinn a meccsen.) 2:0-ra nyert a Fradi a Gyirmót ellen, a sima győzelem manapság ritkaságszámba megy a Fradinál, szóval örülhetünk. (A gyirmótiak nem örülhetnek: sorozatban hatodszor bukott a csapatuk.) A Videoton is 2:0-ra nyert, az MTK ellen, úgyhogy a Vasas botlásával hirtelen összerázódott az élboly: Vasas 30 pont, Videoton 29, FTC 28, Honvéd 27. Jegyezzük fel azt a tényt is, hogy a tabella elején tartózkodó négyes minden csapatánál külföldi edző ül a kispadon.

 

Külföldiek ide vagy oda: épphogy túl vagyunk a Magyar Futball Napján (november 25., a londoni 6:3 évfordulója). Az elmúlt évek nosztalgiapartijai után idén végre optimista volt a hangulat, az összes felszólaló az Eb-sikerrel kezdte, de persze, épültek és megújultak a stadionok, a válogatott keret fiatalodik, és a női foci is kezd felzárkózni az európai mezőnyhöz. Bizonyos szempontból a nézőszámokkal sincs probléma: „A nézőszám tekintetében szeretnénk előre lépni, ugyanakkor nagy eredménynek tartom, hogy az agresszió, a vandalizmus teljesen kiszorult az NB I-es stadionokból” – jelentette ki Csányi Sándor az MLSZ elnöke. Legalább.

 

Eközben a magyar futballtól fényévnyi távolságra tevékenykedő Huszti Szabolcs a hétvégi fordulóban betalált a Borussia Dortmund ellen (adott egy gólpasszt is), miután néhány héttel ezelőtt a Bayern München kapuját is bevette. Huszti sorsa különös, szomorú zárványa a magyar futballnak.

 

 

A forduló játékosa: Danko Lazovics (Videoton)

A Vidi a szerb duplájával nyert az MTK ellen (mindkét gólpasszt Scsepovics adta, Lazovicsnak pedig még egy kapufája is volt a mérkőzésen. Összmérlege idén: 7 gól.

További cikkek a rovatban

"Az Európa Liga nem prioritás"

, Zelei Dávid

"Az Európa Liga nem prioritás"

A ’90-es, 2000-es években, egy mostaninál jóval szerényebben dotált, gyenge bajnokságban, ahol még önkormányzatok és szponzorok próbálták több-kevesebb sikerrel összedobni a következő szezonra valót, minden átigazolási időszak úgy kezdődött, hogy a kupaszereplést érő hel…

Tovább

Irapuato: 31 éve

, Somos Ákos

Irapuato: 31 éve

Hamis az a duma, hogy azok a felelősök, akik "szétverték" a máskülönben "világszínvonalú" magyar válogatottat. Annak a csapatnak a játékosai, saját utólagos állításaik ellenére, még évekig játszottak ilyen-olyan magyar válogatottakban, csak azt a "kegyelmi" állapotot már nem…

Tovább

Egy-két-há – MTK

, Kiss L. László

Egy-két-há – MTK

A napokban bevonatoztam Pestre, s ahogy minden bevonatozáskor, célba érés előtt most is fölpillantottam a Hungária körúti reflektorokra. A stadion szemei. Kiestek. Ki lesz a következő, mi jöhet még

Tovább

Arany

, Benedek Szabolcs

Arany

Pesszimista típus vagyok, aki a lehetséges szcenáriók közül rendre a rossz, netán a legrosszabb bekövetkeztére számít – de legalábbis nem a jóra. Persze az is lehet, hogy ez egyfajta sztoikus óvatosság, amely nyomán annál inkább lehet örülni a nem várt jónak. Ugyanakkor az, h…

Tovább

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

, Kiss Tibor Noé

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

Tele volt a Bozsik Stadion, a hangulat príma volt, a meccs már kevésbé. A Honvéd teljesen megérdemelten szerezte meg a győzelmet és a bajnoki címet a Videotonnal szemben.

Tovább

Puskás90 – A legszebb ajándék

, Nádudvari Péter

Puskás90 – A legszebb ajándék

Puskás Ferenc idén lenne 90 éves. Szeretett klubja szombaton a számára talán legszebb ,,utólagos” ajándékot adhatja neki.

Tovább

„Csodás stadionban nagyszerű meccs”

, Kiss Tibor Noé

„Csodás stadionban nagyszerű meccs”

Nem csodálkozunk azon, hogy úgy alakult, a jövő heti Honvéd–Videoton meccsen dől el a bajnoki cím sorsa. FUTBALLÜNNEP következik, hangolódjunk rá mi is.

Tovább

Hrepka Ádám, a magyar futball szomorú szimbóluma

, Kiss Tibor Noé

Hrepka Ádám, a magyar futball szomorú szimbóluma

Már csak három forduló van hátra az NB I-ből. A 30. forduló meccseiről az jutott eszünkbe: szerencsére már csak három.

Tovább

Davide, a Góliát

, Benedek Szabolcs

Davide, a Góliát

Davide Lanzafame. A múlt héten egy kihagyott tizenegyes, most viszont a győztes gól mellett végigzakatolta a pályát, vitte, hajtotta a csapatot, belekergette a győzelembe (az újrarúgatott büntetőt is megint ő harcolta ki).

Tovább

Tengely nélkül

, Zelei Dávid

Tengely nélkül

Padlón a Fradi, Thomas Doll pedig már nem bírózik, nem libalegelőzik, beismeri: itt minőségi problémák vannak. Megmondjuk, miért.

Tovább