BL = BeLterj

BL = BeLterj

, Kiss Tibor Noé

Nemanja Nikolics nem lépett ugyan pályára a Sporting ellen, csapata azonban nyert, és tavasszal az EL-ben folytathatja. Megvan a dortmundi csoportelsőség, maradt a BL-ben a Sevilla, megszületett a 800. brazil gól a sorozatban. Belterjes a mezőny. Címszavakban a szerdai napról.



Túl sok izgalom az utolsó 2016-os BL-játéknapra nem maradt, a legnagyobb várakozás a csoportelsőségről döntő Real Madrid–Borussia Dortmund meccset övezte. Madridban megismétlődött a dortmundi eredmény (2:2) – a vendégek kétgólos hátrányból álltak fel, ezzel megszerezték az első helyet. Érdekességnek számít Cristiano Ronaldo visszaesése, a portugál csatár most sem volt eredményes, az utolsó gólját szeptember végén lőtte a Bajnokok Ligájában (Dortmundban). Társai azóta 13 gólt szereztek Európában – ő egyet sem.

 

S ha már a góloknál járunk: a Dortmund rekordot döntött azzal, hogy a csoportkörben 21 találatig jutott (a korábbi rekordot a ManUTD, a Barcelona és a Real Madrid tartotta 20 góllal). Negatív rekordbeállítás is történt itt, a Legia ugyanis összesen 24-szer kapitulált, akárcsak a BATE Boriszov 2014 őszén. Nagyon nem szomorkodnak emiatt a lengyelek, ugyanis az utolsó játéknapon egy gólt sem kaptak, a Sporting elleni hazai 1:0-nak köszönhetően átsorolták magukat az Európa-ligába. Győztes góljukat Guilherme szerezte, így a brazil az első nemzet Európa legfontosabb klubfutball-sorozatában, amely játékosai révén elérte a 800 gólos álomhatárt. A 800 gólt nagyon sok futballista szorgoskodta össze, a BL-ben szereplő legeredményesebb brazil (Rivaldo) 31 találatával csupán 24. a ranglistán holtversenyben Kun Agüeróval (ManCity) és a már visszavonult Szerhij Rebrovval (Dinamo Kijev).

 

 

A legeredményesebb brazilok a BEK/BL-ben

31           Rivaldo

30           Kaká

28           Jardel

27           Giovane Elber

22           Adriano

21           Luis Adriano

20           Hulk

20           Romário

19           Neymar

18           Juninho Pernambucano

18           Alex

18           Ronaldinho

 

Eldőlt az is, hogy  Leicester mögött a Porto masírozik be csoportmásodikként a legjobb tizenhat közé, a portugálok 5:0-ra verték az angolokat a záró körben (így a Koppenhága hiába győzött Bruges-ben). Kínos az eredmény a Leicester számára: angol csapat még sosem kapott ki ötgólos különbséggel a BEK/BL sorozatában, Ben Hamer pedig az első kapus, aki a BL-debütálása során öt gólt kapott.

 

Nem lesz címvédés az EL-ben, a Sevilla követte a Juventust a legjobb tizenhat közé, miután 0:0-ra végzett Lyonban. A statisztika árulkodó: a Lyon 24-szer, a Sevilla kétszer próbálkozott kapura lövéssel, nem a Sevilla a BL favoritja. A Dinamo Zagrebet 2:0-ra legyőző Juventus sikere révén valaminek az olaszok is örülhettek, 2008 ősze óta először fordult elő, hogy két olasz csapat is a csoport első helyén végzett a Bajnokok Ligájában.

 

Az E csoport meccsein nem volt valódi tét: a biztos csoportmásodik Leverkusen kiütötte a tuti csoportelső Monacót (3:0), a Tottenham megverte a CSZKA Moszkvát (3:1), így mehet az EL-be.

 

Az idei sorozatban akad egy másik (negatívnak nevezhető) rekord is: a legjobb tizenhat mezőnyét hat ország klubjai alkotják. Soha nem volt még ilyen belterjes a BL-mezőny…

 

Csapatok száma a legjobb tizenhat között

4             Spanyolország (Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, Sevilla)

3             Anglia (Arsenal, Leicester City, Manchester City)

3             Németország (Bayern München, Dortmund, Leverkusen)

2             Olaszország (Juventus, Napoli)

2             Franciaország (Monaco, Paris SG)

2             Portugália (Benfica, Porto)

 

 

 

A nap játékosa: Karim Benzema (Real Madrid)

Két gólt lőtt a Dortmund ellen, s bár a győzelem így sem jött össze, nagy szerepe van abban, hogy a Real Madrid Zinedine Zidane-nal a kispadon beállította a Leo Bennhakker-féle Real 1989-es rekordját azzal, hogy sorozatban a 34. mérkőzésén maradt veretlen. Más kérdés, hogy a 34 meccs között hány emlékezetes csata akadt…

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább